Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Komodity  |  20.03.2015 16:25:00

Koruna v uplynulém týdnu zažila volatilitu


V uplynulém týdnu česká kurz české koruny opustil úzké pásmo, ve kterém se pohyboval předchozí týden. Nejprve zpočátku týdne prolomil technickou podporu na úrovni 27,25 CZK/EUR a vydal se směrem k hladině 27,15 CZK/EUR. Nicméně klientské objednávky posilování české měny rychle zastavily a její kurz nabral opačný směr. Na konci týdne se koruna obchoduje těsně pod hladinou 27,50 CZK/EUR. Mírné posílení zaznamenal polský zlotý, který si v průběhu týdne připsal přibližně čtvrtinu procenta. Podobně si vedl i maďarský forint.

V pondělí jsme zaznamenali poslední tvrdé měsíční indikátory z reálné ekonomiky zveřejňované v březnu. Jednalo se o únorové ceny v průmyslu a výsledky platební bilance za stejný měsíc. Ceny v průmyslu již výrazně přibrzdily svůj pokles a v únoru se meziměsíčně snížily pouze o 0,1 %. Meziroční propad průmyslových cen dosáhnul 3,6 %. Za zpomalením propadu stojí zejména stabilizace cen a dokonce mírný růst cen ropy, který jsme v únoru zaznamenali. Dobrou zprávu o vnější rovnováze české ekonomiky přinesla statistika platební bilance. Již revize historických údajů v minulém týdnu ukázala, že Česká republika vykázala vloni na běžném účtu přebytek ve výši 0,6 % HDP. Lednová statistika na tuto revizi navázala, když jen v lednu přebytek na běžném účtu činil 33,6 mld. CZK a kumulativně za posledních dvanáct měsíců se zvýšil na 0,7 % HDP.

Celá řada ekonomických údajů byla zveřejněna také v Polsku. Jádrové ceny v únoru meziměsíčně stagnovaly, což odpovídá meziroční inflaci 0,4 %, zaměstnanost zaznamenala 1,3% růst a zvýšily se i hrubé mzdy. Oživení v Německu podpořilo i průmyslovou produkci, která rostla o 4,9 % y/y. Zklamaly pouze maloobchodní tržby, které v únoru poklesly o 1,3 % y/y. Zveřejněn byl také zápis z posledního zasedání polské centrální banky, na kterém bankovní rada snížila klíčovou úrokovou sazbu o 50 bb na 1,50 %. Dle zápisu většina centrálních bankéřů sdílí pocit, že ponechání sazeb beze změny by vedlo k posílení zlotého a tím k prohloubení deflačních tlaků. Podle centrálních bankéřů by tímto krokem měl cyklus snižování sazeb již skončit.

Příští týden nás čeká zasedání bankovní rady ČNB. To by nemělo přinést žádné překvapení i vzhledem k tomu, že inflace se vyvíjí víceméně v souladu s odhadem centrální banky. Očekáváme, že se nic nezmění ani na načasování ukončení intervenčního režimu, které by podle ČNB nemělo nastat před polovinou příštího roku. Centrální bankéři jistě vysloví ochotu bránit svůj kurzový závazek na hladině 27,00 CZK/EUR, měl-li by se k němu kurz nebezpečně přibližovat. V úterý pak budou zveřejněny indikátory důvěry v ekonomiku. V posledních měsících se celková důvěra v ekonomiku drží nad deseti body i přes mírné snížení v únoru.


Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 16:09  Cocoa na rekordních maximech X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 16:32  Rally zlata v duchu chameleona Research (eToro)

Přečtěte si také:

Po 14:137 dní s korunou - Koruna zažila krušnější týden Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
18.01.2019Koruna zažila klidný týden (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688