chytryhonza.cz (chytryhonza.cz)
Finanční rady  |  20.03.2015 11:05:44

V mnoha případech je povinné ručení prostě krátké

Ne všem řidičům je jasný rozdíl mezi povinným ručením a havarijním pojištěním. Havarijní pojištění přijde vhod, pokud si způsobíte škodu na vlastním voze nebo neznámý viník od vašeho auta ujede. V Česku je havarijně pojištěno zhruba jen 25 procent všech automobilů.

Povinné ručení a havarijní pojištění jsou dva zcela odlišné produkty. Z povinného ručení se hradí škody, které způsobíte provozem vozu jiným účastníkům provozu.

Havarijní pojištění chrání před škodami způsobenými živly nebo vzniklými v důsledku havárie, odcizení, vandalismu či neoprávněného užití vozidla. Při dopravní nehodě kryje škody na vašem vozidle, pokud vy sami nehodu způsobíte. Řidiči by si ho měli sjednat zejména u nového či zánovního vozu.

Většina pojišťoven poskytuje za současný nákup povinného ručení a havarijního pojištění slevu.

Krádež vozu každých 60 minut

V roce 2014 bylo v Česku dle policejních statistik odcizeno 8 720 dvoustopých vozidel. To v přepočtu znamená, že zloději každých 60 minut odcizili jedno vozidlo. Pojistit si auto alespoň proti krádeži se zdá být rozumné.

Dále došlo k 8 641 krádežím součástek vozidel a k 22 976 krádežím věcí z automobilů. Krade se úplně všechno včetně nalepených dálničních známek. Při vniknutí do auta zloději rozbijí sklo, poničí interiér nebo ukradnou věci, na které narazí. Může jít i o desetitisícové škody, na které lze uplatnit havarijní pojištění.

Srážka s nemehlem

Možnost nehody či jiného poškození vozidla je všudypřítomná a hrozí i sebelepším řidičům. Každoročně podle údajů policie narůstá počet střetů se zvěří. Nikdy také nevíte, kdy narazíte na nějaké nemehlo, které nabourá zaparkované auto a ve stresu z místa nehody ujede.

Například pojišťovna Allianz má ve své databázi rekordmana, 51letého muže, který zavinil 14 pojistných událostí a mezi jeho „oběti“ patří vozidla, ploty, ale i zpětná zrcátka zaparkovaných automobilů…

Složte si pojištění podle sebe

Havarijní pojištění si můžete složit podle svých představ – budete kryti proti rizikům, kterých se bojíte nejvíce a zároveň budete přesně vědět, za co platíte. Při výběru se zaměřte na cenu pojistného, rozsah pojistné ochrany, rozsah asistenčních služeb a výši spoluúčasti.

U havarijního pojištění je podstatné, aby pojistná částka odpovídala reálné ceně vozidla. Výše pojistného záleží na stáří auta, zabezpečení vozu proti krádeži, na značce, kategorii vozu, spoluúčasti, věku řidiče a bonusech či malusech. Pro srovnání si vyžádejte kalkulace od více pojišťoven.

Více informací o společnosti Chytrý Honza

Portál Chytrý Honza nabízí rychlé a objektivní srovnání finančních produktů a služeb mnoha desítek finančních institucí působících v České republice. Široký výběr, možnost přizpůsobit si produkt na míru, čas na rozmyšlení při rozhodování a zároveň jeho úspora dělají z Chytrého Honzy skutečně platného partnera při řešení osobních financí. Chytrý Honza zájemcům srovná všechny dostupné produkty online, aby si mohli vybrat ten nejvhodnější – od hypotéky, přes pojištění a tarify mobilních operátorů až po dodavatele energií. Od svého vzniku v roce 2009 již Chytrý Honza získal přes 250 000 spokojených zákazníků. Ti si aktuálně mohou vybírat z celkem 18 produktů ve více než 1900 variantách. Akvizicí sítě finančních poradců Bonnet.cz v roce 2014 Chytrý Honza získal více než 1 400 specialistů ve všech regionech ČR. Zakladateli portálu jsou Jiří Paták a Jakub Havrlant.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Po 10:27  Přídavky na děti. Pravidla se mění Petr Holub (MojeNebankovka)
Po   5:55  Férová smlouva s dodavatelem energií: Co by měla obsahovat? Lukáš Kaňok (Kalkulátor.cz)
Čt 14:23  Nové ceníky dodavatelů: Domácnosti mohou ušetřit i tisíce korun Tomáš Vrňák (Ušetřeno.cz)

Přečtěte si také:

06.12.2021Svobodné povinné ručení? Zatím je to spíše výjimka OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
10.09.2018Povinné ručení je hračka - když víte, jak si vybrat chytryhonza.cz (chytryhonza.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688