Jana Brožková (Bydlet.cz)
Reality  |  18.03.2015 18:38:12

Realitní trh v roce 2015: jaký bude letos český realitní trh?

V letošním roce realitní trh naváže na loňský růst podporovaný výhodnými hypotékami
• Očekává se zvýšení cen stavebních pozemků
• Ceny rodinných domů zaznamenají mírný nárůst, stejně jako byty – nejžádanější zůstane 2+kk
• Ceny chat a chalup přestanou po letech klesat a letos se budou držet na stejné úrovni jako loni
• Pokles zájmu o pronájem v lokalitách s vyšší nezaměstnaností bude kompenzován poptávkou po bydlení ve velkých městech

Rok 2014 byl pro realitní trh úspěšný a podle analýz Realitní společnosti České spořitelny (RSČS) by ten letošní měl pokračovat v nastaveném trendu. „Stále nižší úrokové sazby hypoték a skutečnost, kdy průměrné prodejní ceny nemovitostí sice pozvolna stoupají, ale zatím se nemění nijak dramaticky, podporují oživení trhu a táhnou růst poptávky. Situaci napomáhají i výhodné nabídky a novinky v možnostech financování nového bydlení, kdy například Hypotéka České spořitelny poskytuje volnost ve splácení. Výši splátek je možné snížit nebo zvýšit podle aktuální finanční situace až o 30 %. Případně umožní přerušit splácení až na tři měsíce. Současně už nabízí i možnost vložit jednou ročně mimořádnou splátku ve výši až 20 % částky úvěru,“ uvádí Martin Němeček, předseda představenstva Realitní společnosti České spořitelny.

Ceny bytů a domů budou letos stoupat jen mírně, ovšem u stavebních pozemků RSČS předpokládá výraznější nárůst. „To je způsobeno omezeným množstvím volných pozemků. V některých oblíbených čtvrtích je již dokonce takřka nemožné vhodnou parcelu sehnat. Zajímavá místa s novými stavebními pozemky budou vznikat tam, kde územní plán umožní bytovou výstavbu v blízkosti atraktivních lokalit s dobrou dostupností,“ vysvětluje Martin Němeček. Lákavou variantou bydlení jsou v poslední době řadové domy, které nabízejí bydlení v rodinném domě za dobrou cenu. Zájem kupujících o družstevní byty zase zvyšuje nová možnost hypotečního financování. Česká spořitelna například nabízí hypotéku na družstevní byt, kdy není potřeba ručit jinou nemovitostí. Stačí, když kupovaný byt bude do jednoho roku převeden do osobního vlastnictví. Tyto pokračující převody také postupně smazávají rozdíl v kupních cenách bytů obou typů vlastnictví.

Mezi byty zůstane nadále nejžádanějším středně velký 2+kk, protože je nejdostupnější, dobře prodejný a dá se výhodně pronajmout. Pokračující trend nákupu bytů na investici RSČS předpovídá i pro letošní rok. „V lokalitách s vyšší nezaměstnaností bude sice letos zájem o pronájem dále klesat, ale protipólem bude značná poptávka po bydlení ve větších městech, zejména v Praze,“ říká Martin Němeček. Celková náročnost bytu či domu v závislosti na jeho velikosti a spotřebě energií je stále důležitějším kritériem při výběru nového bydlení a tento směr bude nadále posilovat. Dále lidé řeší dojíždění, přičemž rozhodujícím faktorem již není vzdálenost, ale čas. Zajímá je celková doba cesty, která je ovlivněna dostupností silnic a množstvím vznikajících kolon. V případě rekreačního bydlení, kde RSČS očekává spíše stagnaci cen, bude největší zájem o objekty, které se dají využívat celoročně.

Rok 2015 celkově naváže na růst trhu z loňského roku. „Oživení v roce 2014 bylo znatelné, i když se nedá hovořit o změnách v desítkách procent. Nejvýznamnější byla pozitivní změna ve spotřebním myšlení lidí, která ovlivnila jejich chování napříč trhy. Zkrátka krize už byla zapomenuta a lidé přestali odkládat své nákupy. Rostly prodeje spotřebního zboží, automobilů i nemovitostí. Zvýšení zájmu o koupi bytů a domů jsme zaznamenali také na našich webových stránkách, jejichž návštěvnost se během posledního roku výrazně zvýšila,“ dodává Martin Němeček.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688