Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  17.03.2015 07:29:41

Hlupáci věří v další růst, chytráci už začali prodávat

Trh jako celek, soudě podle pohledu na volatilní obchodování v uplynulém týdnu, tak trochu váhá. Mají americké akcie dále posilovat, nebo je čas na korekci?

Býčí nálada mezi drobnými investory byla zkraje března velice vysoká, podle některých ukazatelů (založených vždy na průzkumech) dokonce nejvyšší za zhruba deset let. Fundamentální data už ale tak dobrá nejsou - očekávání ohledně zisků firem klesají tak rychle, jak to známe z období recesí, index průmyslové aktivity v oblasti Chicaga je nejníže od července 2009, americká makrodata obecně zklamávají oproti odhadům nejvíce od roku 2012, ceny komodit jsou velice nízké, inflace dokonce poprvé od "lehmanovských dob" spadla do záporu.

Silný dolar jako riziko

Zatímco v USA se investoři chystají na první zvýšení sazeb za řadu let, ve světě již přes 20 centrálních bank letos měnovou politiku dále uvolnilo. Globální obavy z deflace a z ekonomického zpomalení jsou tedy celkem výrazné, za snižováním sazeb v řadě zemí jsou i měnové války (například Jižní Korea reaguje na oslabený japonský jen, který zvyšuje konkurenci jejím vývozcům).

Vrásky na čele investorům nejen v USA dělá částečně pokles cen ropy, ale především sílící americký dolar. Ten logicky (právě v dolarovém vyjádření) sníží zisky amerických firem plynoucí ze zahraničí. To se projevuje v nižších očekáváních. Právě zisky firem jsou v USA zásadní, protože firmy s nižšími zisky mohou propouštět, mohou snižovat (nebo nezvyšovat) mzdy, no a to se následně velice rychle projeví ve spotřebě Američanů, která tamní HDP pokrývá ze zhruba dvou třetin.

Změna očekávání ohledně zisků amerických firem (za 6 měsíců) a vývoj HDP USA
Změna očekávání ohledně zisků amerických firem (za 6 měsíců) a vývoj HDP USA

Mnoho firem, které by až tak nemusel bolet pokles cen ropy, snad i se silnějším dolarem by si jakžtakž poradily, může ovšem v případě omezení výdajů amerických společností narazit na další problém. Třeba takový Facebook by asi těžko udržel míry růstu příjmů z reklamy, pokud by rozpočty firem na marketing byly sestřiženy. A jsou to právě výdaje na reklamu, které firmy omezují mezi prvními.

V únoru 2004 Ben Bernanke slavně prohlásil, že byl ekonomický cyklus zkrocen, a pochválil zdokonalený monetární management, který byl podle něj údajně hlavním důvodem tohoto příznivého vývoje. O 55 měsíců později hrozil vedení Kongresu a prezidentovi, že přichází Velká deprese 2.0.  

Nárůst zadlužení a akciová rally

Prostředí nízkých sazeb navíc americké společnosti v posledních několika letech motivovaly ke zvyšování svého zadlužení. Proč si nepůjčit za historicky velice nízké úroky? Peníze pak byly hojně využívány k akvizicím, výplatě dividend nebo zpětným odkupům akcií. Zjednodušeně řečeno, firmy na dluh (i když pro ně velice atraktivně úročený) pomáhaly živit akciovou rally. Předpokládaný růst úroků v USA tento mechanismus může minimálně zpomalit, i když sazby podle vyjádření Fedu nejspíše neporostou nějakou závratnou rychlostí.

V každém případě trh aktuálně ukazuje typický obrázek, který známe z cenových vrcholů (třeba i lokálních). Drobní investoři (sami i prostřednictvím podílových fondů) ve velkém nakupují, zatímco prozíraví investoři, manažeři samotných firem obchodovaných na burze a velké banky (takzvané smart money) s chutí realizují zisky.

Zajímavá situace je v technologickém sektoru. V něm jsou nyní rekordní míry odkupů akcií ze strany firem, ale i prodeje akcií samotnými insidery. Ano, firma si půjčí na trhu s nízkým úrokem (manažerské rozhodnutí), začne odkupovat vlastní akcie (další manažerské rozhodnutí), aby manažeři samotné firmy ve stejné době prodávali akcie této firmy (jejich osobní, ale i manažerské rozhodnutí). Takto přiživovanou akciovou rally si jistě necháte líbit.

Jak zapůsobí vyšší sazby?

Řada analytiků vidí hlavní riziko v tom, že Fed dá na několik zlepšujících se indikátorů stavu americké ekonomiky (například míru nezaměstnanosti) a začne v průběhu roku zvyšovat sazby. Ignoroval by tak řadu varovných znamení z ekonomiky na úrovni makrodat, ale i očekávání ohledně zisků. Důsledky mohou být pro trh, jak už jsme si naznačili, velice nepříjemné.

Historicky sice období růstu sazeb centrální banky korespondovala se solidními akciovými zisky, protože ekonomika zpravidla rostla a firmám se dařilo, ale v době centrálně-bankovní jdou historické vzorce stranou více než kdy jindy. Podobnými vodami trh dost možná ještě nikdy neplul. Uvidíme, zda narazí na skálu či ledovec, nebo z nich vymanévruje jen s drobnými škrábanci. 

 
Žádná deprese nebo recese, ale Velká nezřízenost: Fed zasel na další recesi
Žádná deprese nebo recese, ale Velká nezřízenost: Fed zasel na další recesi







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688