Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  16.03.2015 08:15:00

Euro se propadlo k silným technickým úrovním podpory


Evropská společná měna v minulém týdnu prožívala další těžké chvíle. Po oslabení o necelá tři procenta se již v první polovině týdne propadla do blízkosti důležitých technických úrovní podpory na 1,04/1,05 USD/EUR. Tyto hladiny v druhé polovině týdne neúspěšně testovala, a tak na chvíli zastavila svůj volný pád. V tomto týdnu budeme sledovat, jestli dané technické úrovně vydrží další testování.

V uplynulém na sebe strhal pozornost ECB, která v pondělí začala s odkupováním státních dluhopisů na sekundárních trzích. Na trzích se tento krok projevil výrazný poklesem výnosů dluhopisů evropských zemí. Německý desetiletý dluhopis například snížil svůj výnos o necelých 15 bodů a nyní se jeho výnos pohybuje na okolo 0,25 bodu. Prodeje dluhopisů zejména od zahraničních držitelů se projevily také na kurzu eura proti dolaru. Dolar přibrzdila pouze špatná data z americké ekonomiky. Maloobchodní tržby za únor již třetí měsíc v řadě zaznamenaly pokles. Nerostly ani prodeje v kontrolní skupině, která indikuje vývoj soukromé spotřeba. Zveřejněná data ukazují, že na začátku roku soukromá spotřeby s velkou pravděpodobností oproti konci toho minulého výrazně zpomalí.  
Událostí číslo jedna tohoto týdne bude zasedání americké centrální banky. Ta by podle ekonomů SG měla udělat další krok na cestě k červnovému prvnímu zvýšení úrokových sazeb v rámci současného ekonomického cyklu. Tímto krokem by mělo být vypuštění zmínky o trpělivosti ze současných výstupů amerického Fedu. Očekáváme také mírný posun jednotlivých předpovědí vývoje klíčové úrokové míry od regionálních poboček Fedu. To je zapříčiněno nižším výhledem pro inflaci. To je také důvod, proč nová prognóza SG pro tento rok předpokládá pouze dvojí zvýšení sazeb, jedno v červnu a jedno v posledním čtvrtletí roku.



V Evropě se tento týden neplánuje zveřejnění zásadních ekonomických indikátorů. Nejdůležitějším asi bude ZEW index, který by měl popáté v řadě zaznamenat výrazný nárůst. Za zlepšenou podnikatelskou náladou v Německu můžeme hledat nižší ceny ropy, slabší euro a zahájení kvantitativního uvolňování ze strany ECB. Další události budou zastíněny několika regionálními volbami v evropských zemích (Španělsko, Nizozemí a Francie). Vesměs se očekává posílení populistických stran, které nejsou nakloněny úsporným opatřením. Další spíše politickou událostí v tomto týdnu bude zasedání Evropské rady, která bude jednat o Rusku a energetické unii.
Stratégové SG vydaly nové výhledy pro devizové kurzy. Podle nich by se v březnu příštího roku měl kurz eura vůči dolaru dostat na paritu, přičemž na konci roku by měl dosáhnout 1,03 USD/EUR.   


Autor: Marek Dřímal

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688