Zlate-Mince.cz (Zlate-Mince.cz)
Investice  |  13.03.2015 08:52:41

Novinka: stavitele železnic Pernera připomíná sada raritních ražeb

 

Dvě století letos uplynou od narození geniálního projektanta a stavitele železnic Jana Pernera. Pražská mincovna u této příležitosti uvedla sadu tří pamětních ražeb z ryzích kovů stříbra a zlata. Emise je zajímavá velmi nízkým celkovým nákladem, řadí se proto do kategorie raritních.

 

Jan Perner se narodil 7. září 1815 v Bratčicích. Do učebnic dějepisu vstoupil především jako projektant a úspěšný stavitel železnic především na území Čech a Moravy. Také díky němu mohl před sto sedmdesáti lety vyrazit první osobní vlak z Olomouce do Prahy.

 

Navrženo pro minci ČNB

 

Pod návrhy tří pamětních ražeb, které tvoří ucelenou dárkovou nebo sběratelskou kolekci, jsou podepsaní známí čeští medailéři: Majka Wichnerová, Zbyněk Fojtů a Luboš Charvát. Zajímavostí je, že všechny motivy pochází ze soutěže na stříbrnou minci 200 , kterou Česká národní banka vyhlásila loni. „Komise pro posuzování návrhů na české peníze může pro realizaci mince vybrat pouze jeden návrh. Těch opravdu kvalitních nápadů se ale v soutěži pochopitelně sešlo víc a byla by škoda, aby zůstaly v zapomnění. A právě z těch nejzajímavějších vybírala emisní rada Pražské mincovny motivy pro tuto kolekci,“ vysvětlil mincmistr Pražské mincovny Ondřej Koňařík.

 

Extrémně nízký náklad

   

Pamětní ražby Jan Perner vznikají ve dvou velikostech: o průměru 34 a 37 milimetrů. Přičemž ty větší, určené hlavně sběratelům, mají na hraně vyražené unikátní pořadové číslo. „Zájemci mohou vybírat ze tří různých úprav povrchu, kromě leštěného, označované jako proof, je to standardní mincovní kvalita a nechybí ani stále populárnější patina,“ upřesnil mincmistr.

 

Za zmínku stojí velmi nízký náklad jednotlivých verzí. Například větších stříbrných odražků v patinové úpravě vzniklo pouhých pět exemplářů. Nejpočetnější a zároveň nejlevnější je pak kategorie ražeb o průměru 34 milimetrů v provedení proof: těch mincovna vyrazí 500 sad. Distributoři kolekci s Janem Pernerem v této verzi nabízejí za necelých 2 400 korun a je určena především jako reprezentativní dárek.

 

Vrcholem nabídky je pak sada tří zlatých ražeb. Existuje však pouze jako jediný exemplář v provedení proof a jediný ve verzi běžná kvalita. Minimálnímu nákladu ovšem odpovídá i cena: budoucí majitel si tuto unikátní kolekci pořídí za čtvrt milionu korun.

 

Podrobnější informace o celé emisi poskytují numizmatické stránky www.zlate-mince.cz. Do vyhledávacího okénka stačí zadat heslo PERNER SADA.

 
Pražská mincovna
Pražská mincovna vstoupila na numismatickou scénu v druhé polovině roku 2011, přesto už si díky originálním a vysoce kvalitním ražbám dokázala vydobýt uznání doma i v zahraničí. Pod jejími produkty jsou podepsaní nejvýznamnější čeští medailéři, jejichž um je zárukou vysoké umělecké hodnoty. Pražská mincovna se ve svých ražbách tematicky vrací především k osobnostem a událostem dávné i moderní české historie. V jejím sortimentu však nechybí ani dárkové ražby k různým slavnostním příležitostem.

www.prazska-mincovna.cz
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688