Miroslav Novák (AKCENTA CZ)
Okénko investora  |  12.03.2015 19:03:15

Mzdy, inflace a intervence

   

Ještě než k tomu však dojde, může od ČNB v současném složení přijít poslední velká akce na oslabení koruny. Co tedy v nadcházejících měsících sledovat? Kromě inflace určitě mzdy, a to v kombinaci s vývojem nezaměstnanosti a spotřeby domácností. Horší údaje oproti prognóze ČNB přitom zvyšují pravděpodobnost posunu intervenční hladiny.

 

Průměrná reálná mzda v loňském roce vzrostla reálně o 2,0 %. To je bezesporu dobrá zpráva, protože v předchozích letech růst mezdČR rozhodně rekordy netrhal. V letech 2010 a 2011 rostla průměrná mzda reálně o 0,7 %, respektive 0,6 %. V letech 2012 a 2013 průměrná reálná mzda dokonce poklesla, a to o 0,8 %, respektive 1,4 %. Nad těmito čísly se tak nemusíme ani moc zamýšlet, aby nám bylo zřejmé, proč byla spotřebitelská poptávka v minulých letech v útlumu.

 

Zkusme se ale na loňské mzdy podívat jinak. Byl loňský mzdový růst dostatečný a je loňský rok odrazovým můstkem pro vyšší růst mezdroce letošním? Pokud se podíváme na prognózu České národní banky (ČNB), tak ta původně pro loňský rok (inflační zpráva z února 2014) počítala s nominálním růstem mezd o 2,7 % a reálným o 1,5 %. Vzhledem k výrazně nižší inflaci byl nakonec reálný růst mezd vyšší. Když se posuneme o rok později do letošního února, tak v aktuální inflační zprávě ČNB počítala s růstem reálné mzdy v loňském roce o 2,4 % a v letošním roce předpokládá růst reálných mezd o 2,7 %. Loňský růst reálné mzdy tak nakonec za prognózou  ČNB zaostal.

  

Předchozí čísla o reálné mzdě byly použity jako oslí můstek k tomu, abychom se dostali k měnové politice ČNB. Právě mzdy jsou totiž společně se spotřebitelskou inflací tím, co bude v nadcházejících měsících rozhodovat o případné další intervenci ČNB, respektive o posunutí intervenční hladiny. Jakkoli se zdá být taková úvaha nyní nereálná, tak ji nelze brát zcela na lehkou váhu, obzvláště když pozorně čteme příspěvky českých centrálních bankéřů.

 

Kurz korunyeuru se aktuálně nachází na nejsilnějších hodnotách od závěru roku 2013 a slovní intervence členů bankovní rady ČNB zabírají poslední dobou, zdá se o něco méně. To vše poté, co trh více počítá s tím, že jakmile se dostatečná většina členů v bankovní radě vystřídá, tak nově jmenovaní centrální bankéři intervenční režim nejspíše opustí. Ještě než k tomu však dojde, může od ČNB v současném složení přijít poslední velká akce na oslabení koruny. Co tedy v nadcházejících měsících sledovat? Kromě inflace určitě mzdy, a to v kombinaci s vývojem nezaměstnanosti a spotřeby domácností. Horší údaje oproti prognóze ČNB přitom zvyšují pravděpodobnost posunu intervenční hladiny. Minimálně do srpnového zasedání, kdy bude mít ČNB k dispozici třetí inflační zprávu, je však jakýkoliv posun intervenční hladiny velmi málo pravděpodobný.  

 
Miroslav Novák

Miroslav Novák

Vystudoval obor Finance na Vysoké škole ekonomické v Praze a Finance a finanční služby na Vysoké škole finanční a správní. Zkušenosti v oblasti bankovnictví načerpal v UniCredit Group, kde působil na oddělení Treasury. Od roku 2010 pracuje jako analytik ve společnosti AKCENTA. K oblastem jeho zájmu patří především problematika měnových kursů. Miroslav Novák není ortodoxním zastáncem žádné ekonomické školy, což mu umožňuje hodnotit objektivně nejenom dění na finančních trzích, ale i na poli globální ekonomiky. Je autorem řady odborných článků a expertních komentářů, které pravidelně využívají přední česká i polská média.

Logo AKCENTA CT AKCENTA CZ - je jedním z nejvýznamnějších obchodníků s devizami na českém trhu a ve střední Evropě s více než 18letou tradicí. Kromě výhodných individuálních kurzů pro nákup a prodej deviz a minimálních poplatků za zahraniční platební styk, nabízí i zajištění proti kurzovým rizikům (forwardové obchody a opce). Společnost aktivně působí také v Polsku, Maďarsku, Slovensku a Rumunsku. Klientské portfolio tvoří více než 23 tisíc subjektů, převážně malých a středně velkých firem orientovaných na export nebo import. Je držitelem licence platební instituce a obchodníka s cennými papíry udělenou ČNB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy


Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )

Přečtěte si také:

06.03.2023Koruna čeká na domácí inflaci a mzdy ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
05.09.2022Růst mezd zdaleka nestačí inflaci, a nebude ani v závěru roku Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
27.07.2022Firmy reagují na inflaci růstem mezd a omezováním benefitů Tisková zpráva (Tisková zpráva)
07.06.2022Silný nominální růst mezd na inflaci nestačil a stačit nebude Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688