Research (ČP Invest)
Okénko investora  |  12.03.2015 08:24:19

Cena kávy jako na houpačce. Přesto se stala nejvýkonnější komoditou roku 2014. Letos si dejte pozor

 

Nejvýkonnější komoditou roku 2014 byla káva. Vydělat na této investici ale není vůbec lehké. Navíc v Brazílii koncem minulého roku konečně zapršelo.

 

Loni se toho o kávě napsalo hodně. Výjimkou nebyly ani titulky, že se nám náš oblíbený ranní nápoj výrazně prodraží. Co za růstem cen kávy stálo? „Na svědomí“ to mají především pekelná suchaBrazílii, největšího pěstitele a vývozce kávových bobů na světě. K tomu si "přihřáli svou polívčičku“ ještě spekulanti a grandiózní růst ceny kávy v prvním čtvrtletí 2014 byl na světě. Například káva arabika v tomto období zdražila o 60 procent, což bylo nejvyšší posílení za posledních 17 let. To posunulo komoditu, která je jinak poměrně v ústraní, do velkolepého zájmu médií.

 

A jak už to tak bývá, když se o něco začnou zajímat média, bývá na investici poměrně pozdě. Od února 2014 až do konce roku to bylo s cenou kávy jako na houpačce. I proto byla káva nejkolísavější komoditou roku 2014. S trochou nadsázky tedy další loňský „kávový triumf“.

 

A jak tedy do kávy co nejvýhodněji investovat? Možnosti investic nejsou velké. Můžete nakupovat futures kontrakty. Ty jsou ale navázány na určitý termín dodání, a proto je nemůžete držet dlouhodobě tak jako akcie. Můžete si vybrat fondy zaměřené na kávu, ty ale velmi často nakupují akcie výrobců kávy jako je Kraft Foods. U nich jsou však kávové boby vstupním nákladem, takže s rostoucí cenou kávy klesají marže, takže je pro ně růst nákladů negativním faktorem.

 Proto bych se investici do zemědělských komodit raději vyhnul obloukem. Žádná surovina by neměla mít v portfoliu zastoupení vyšší než 5 procent. Raději než spekulace tak využívejte pravidelné investování do široce rozložené skladby. Jedině tak se vyhnete obrovským ztrátám jedné konkrétní komodity. Ostatně i v Brazílii nakonec v listopadu pořádně zapršelo. A vypadá to, že loňský rok se nebude opakovat.
Michal Valentík

Michal Valentík

Působil jako senior makléř a proprietary trader, nyní je hlavním investičním stratégem investiční společnosti ČP INVEST. Vystudoval VŠE v Praze se specializací na finance a ekonomické teorie. Absolvoval stáže na Hongkong University of Science and Technology a Friedrich-Alexander Universität Erlangen-Nürnberg. Ve svých článcích a analýzách se zabývá především aktuálním vývojem na kapitálových trzích, investováním a ekonomickými teoriemi. Ve volném čase se věnuje horolezectví.

Logo ČP INVEST ČP INVEST investiční společnost, a. s. je součástí finanční skupiny Generali, která se 77 tisíci zaměstnanci po celém světě a se 65 miliony klientů ve více než 60 zemích zaujímá vedoucí postavení na trzích západní Evropy. Stále významnější pozici získává v Asii a v regionu střední a východní Evropy, kde je jedním z předních poskytovatelů pojištění prostřednictvím holdingové společnosti GCEE. Společnost ČP INVEST poskytuje služby v oblasti kolektivního investování od roku 1991 a za dobu svého působení se stala přední investiční společností v České republice. Aktuálně spravuje majetek přesahující 26 miliard Kč. ČP INVEST je zároveň celosvětově výhradním distributorem fondů Generali Invest CEE. Správa portfolií fondů ČP INVEST i Generali Invest CEE byla svěřena společnosti Generali Investments CEE, která disponuje velmi silným analytickým zázemím a je největším správcem investic v České republice.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec