TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  12.03.2015 09:45:24

Antikoncepce podle Máslové: Přerušovaný sex a počítání plodných dnů

Podle jejích slov je Česká republika světovým lídrem v užívání hormonální antikoncepce. Ruku v ruce s jejím nadužíváním jde i fakt, že u nás panuje neblahý trend neplodnosti, především pak v Praze a větších městech. Jak uvedla lékařka, podle statistik se s neplodností potýká dokonce každý šestý pár, jde tak o alarmující čísla

To, že by hormonální antikoncepce měla vliv na plodnost, se nikdy naplno neprokázalo, přesto ale zkušenosti některých žen nasvědčují, že na každém šprochu je trocha pravdy.

 

Lze určit věk, kdy je pro dívku vhodné začít polykat pilulky antikoncepce?

"Hormonální antikoncepce by se nikdy neměla nasazovat zbytečně. Je to nástroj regulace plodnosti, který má svá rizika, tak by se sním mělo zacházet. Pokud žena najde spolehlivého partnera, který zvládne využívat jejích plodných a neplodných dnů a je schopen přerušované soulože, tak je to pro ni výhra. Pokud takového spolehlivého partnera nemá, nemá kde bydlet, nemá možnosti si pořídit dítě, tak na tu dobu, kdy nemá jistoty, jí antikoncepce může posloužit. Přijde mi zbytečné, když bere žena hormonální antikoncepci ,když nemá partnera nebo nežije pohlavním životem, což se také velmi často děje."

Antikoncepce ale není to jediné, o čem se v pořadu Vaše téma diskutovalo.

Bolesti hlavy a zad, poruchy spánku a zažívání, alergie, problémy s početím. Tohle všechno sužuje současnou civilizaci. Jenže některé z těchto problémů je možné ztlumit nebo úplně zlikvidovat. Stačí jen změnit některé návyky a životní styl.

Je pravdou, že za své nemoci si můžeme sami?

"Nemoc je jakási zpráva pro nás, že něco neděláme úplně správně. Když už se objeví nějaká dysfunkce nebo začátek nějaké nemoci, něco bychom měli změnit v našem životě. Pasivní postoj v tomto případě může spustit jakousi autodestruktivní náladu.

Velmi často ke mně přicházejí ženy, které působí velmi strojeně, akurátně, jako kdyby byly až robotické. Jsme vybičováváni k výkonu a ten výkon od nás chce, abychom byli racionální, abychom potlačovali intuitivní a spontánní chování. To slovo spontánní je tam poměrně důležité, protože početí je spontánní, to nekontrolujeme. Porod je také spontánní a to slovo k reprodukci nezbytně patří. Když dívka, která se má chovat spontánně a nechávat rozvíjet svoji sexualitu, tak velmi často ten výběr probíhá racionálním způsobem."

Je to trend této doby, nebo takto žili lidé i v minulosti?

"V minulosti lidé umírali mnohem dřív, takže my nežijeme zas tak špatně. Střední délka života se prodlužuje. Máme nějakým způsobem dobrou výživu, žijeme v dobrých hygienických podmínkách, ale nakládáme na svá těla nálož nesvobody. Jsme mnohem více v interiérech než v exteriérech. Jsme mnohem méně svobodní než dříve. Méně posloucháme naše tělo, hlava zvítězila."

Jak žít, abychom byli zdraví?

"Záleží na tom, jakou máme práci. Záleží na každém jednotlivci. Společnost je postavená na výkonu, protože je to pro ni prospěšnější. Zisk ovšem nekonzumujeme my, ale někdo jiný. Recept je - nezapomínat na kvalitu života. Když si každý sáhneme do svědomí, jistě každý najdeme rezervy v kvalitě života." 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688