Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Komodity  |  14.03.2015 09:02:30

Shilling: Připravte se na ropu za 10-20 USD za barel!!! Produkce bude nadále převyšovat poptávku


Světově uznávaný ekonom a investiční poradce Gary Shilling míní, že ceny ropy by mohly respektive měly dále poklesnout směrem k 20 možná i 10 USD za barel. Hlavním důvodem jeho očekávání v tomto smyslu je nesoulad mezi vývojem světové ekonomiky a ropné produkce.

Ekonomika USA rostla v průměru od roku 2009 ročně o 2,3%, což je ale pouze polovina průměru oživení po nejhlubší recesi v 30tých letech minulého století. Ekonomika Číny postupně zpomaluje své tempo růstu, téměř nulový růst předvádí Evropa a Japonsko se pohybuje dokonce v mínusu. To vše by samo o sobě mělo snižovat globální poptávku po ropě. Negativní výhld navíc umocňují poměrně výrazné snahy všech zmíněných ekonomik po zvyšování efektivity využívání zdrojů energií a snahy po snižování emisí skleníkových plynů přes útlum využívání fosilních zdrojů, mezi které patří mimo jiné také ropa.

Ve stejných podmínkách ale výrazně roste produkce ropy podporovaná především rozvojem nových technologií těžby (břidlice, frakování). V tomto ohledu hrají prim Spojené státy, které směřují k téměř úplné ropné soběstačnosti, ropní těžaři v zemi navíc tlačí na zrušení mnohaletého embarga na vývoz ropy. Ropná produkce USA se v loňském roce zvýšila o 15% při poklesu vývozu o 4%.

OPEC počítá s poklesem poptávky po své ropy do roku 2017 na 28,2 miliónu barelů oproti stávajícím 30,7 miliónu, což bude 14leté minimum. Poptávka v tomto roce poklesne na 12leté minimum na úrovni 29,12 miliónu barelů.
IEA pro tento rok odhaduje pokles globální poptávky o 230 000 barelů denně na celkových 93,3 miliónu barelů. Produkce by měla převyšovat poptávku o 400 000 barelů denně.

Do mixu se přilévá stále snižující se síla ropného kartelu OPEC pramenící především z vnitřní nejednotnosti a nedisciplinovanosti jednotlivých především menších členů, kteří se snaží maximálně navyšovat svoji produkci. Plnění limitů chodilo na úkor hlavních členů (SA), ale ti již toto nehodlají tolerovat a své úlohy cenotvůrců se vzdali ve snaze udržet si svůj podíl na celkovém trhu.

Podle Shillinga teď ropný trh hledá cenu, která "vymete" z trhu neefektivní a nadbytečnou těžbu a posílí tak pozici tradičních producentů. Kde přesně se nachází tato hranice lze jen těžko odhadovat, rozhodně to ale není na úrovni 125 USD, kterou potřebovala například Venezuela pro financování své skomírající ekonomiky. Na podobné úrovni se pohybují další menší producenti jako Ekvádor, Alžírsko, Nigérie, Irák, Írán a Angola
Pro samotnou SA se odhaduje hraniční cena na úrovni 90 USD za barel, ale SA mají k dispozici rezervy ve výši 726 mld. USD, které umožní vcelku komfortně přestát i dvouleté období s cenou pod 40 USD.
Pro břidlicové těžaře v USA se odhaduje v 80% hraniční cena na úrovni 50-69 USD za barel. Reálný bod zlomu je ale s největší pravděpodobností ještě mnohem níže.

Podle průzkumu analytiků Wood Mackenzie pouze 1,6% z 2222 světových ropných vrtů bude mít negativní cash flow při cenách ropy na 40 USD a nižších. Skutečný bod zlomu se nachází až kolem 10-20 USD za barel, což jsou náklady na zakonzervování jednotlivých již funkčních vrtů.

Do hry vstupuje také velká závislost většiny menších producentů na příjmech z ropy plnících státní kasy. Taková závislost bude způsobovat snahu těžit a prodávat "za každou" cenu ve snaze získat alespoň nějaké prostředky a bránit případně oddalovat totální krach systému. Toto platí především pro Rusko a Venezuelu. Produkce na trhu tedy nebude klesat úměrně s cenou, ale je možné, že dojde dokonce k opačnému efektu, což se potvrzuje i v případě Spojených států, které i přes padesátiprocentní pokles cen stále navyšují svou těžbu.


Související zprávy:
Goldmani: WTI ropa klesne na jaře ke 40 USD a...
Hedgeové fondy už nevěří v ropnou rallye a...
Al-Naimi (SA): Nebudeme podporovat těžaře s...
EIA: Ropné zásoby v USA rostly o 10,3 miliónu...

12.03. 14:16  Bejvoči jste totálně mimo (Bejvoč)
12.03. 14:14  Rusák z břidlic přece netěží (Bejvoč)
12.03. 09:16  Rusák bude žrát trávu (tompa)
11.03. 13:45  Rusák z břidlic přece netěží (rajtoral)
11.03. 10:43  Bejvoči jste totálně mimo (Achichouvej)

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:09  Cocoa na rekordních maximech X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:10  Cena benzínu překonala psychologickou hranic 40 Kč/l, zdražuje také nafta Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688