Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Makroekonomika  |  08.03.2015 18:14:59

Aktuální globální ekonomický výhled: Odhady HDP, inflace, měnových kurzů a sazeb

Analytici ze Citigroup vydali svůj pravidelný měsíční výhled. Co čekají od světové ekonomiky?

Výhled růstu světového HDP se nemění, Citigroup nadále letos očekává +3 % a příští rok +3,4 %. Výraznější revize níže se dočkaly predikce pro USA, Brazílii a Mexiko, to ale bylo vyváženo lepším výhledem pro eurozónu a Polsko a velkým zlepšením u Indie. Vyhlídky růstu spotřebitelských výdajů ve vyspělých zemích se nadále zlepšují.

USA: Růst HDP by měl podle všeho pokračovat slušným tempem (letos +3,3 %). S celkovou inflací téměř na nule v letošním roce (i jádrová inflace lehce klesá kvůli silnějšímu dolaru) zůstane měnová politika asi nezměněna, dokud Fed nebude ujištěn, že oživení zůstává robustní a inflační očekávání rostou. Citi počítá s růstem úrokové sazby Fedu na 0,5 % ke konci roku 2015 a na 1 % ve třetím kvartálu 2016.

Eurozóna: Citi zvýšila výhled růstu HDP v letošním roce na 1,5 % z 1,3 %, ponechala ale predikci 1,9% zvýšení výkonu ekonomiky v roce 2016. V případě německé ekonomiky zvýšila odhad růstu o 0,4 procentního bodu na 1,9 % v letošním roce. Optimismus opírá o solidní sentiment, který naznačují průzkumy. Podporou by měly být levná ropa, slabé euro a kvantitativní uvolňování ze strany ECB. Banka očekává další uvolnění finančních podmínek a poskytování bankovních úvěrů za nižší sazby.

Globální měnová politika zůstane uvolněná napříč vyspělými ekonomikami

"Čekáme další nákupy aktiv, a to od švédské Riksbank (ve 2. čtvrtletí) a japonské BoJ (ve 3. čtvrtletí). Program QE ze strany ECB navíc může přesáhnout září 2016. Kromě toho celá řada centrálních bank v rozvíjejících se zemích pravděpodobně v příštích měsících sníží úrokové sazby (Polsko a Maďarsko o 50 bodů ještě v 1. pololetí)," píší analytici ze Citigroup.

"Čínská ekonomika nadále vykazuje zpomalení růstu. Tamní centrální banka již snížila úrokovou sazbu loni v listopadu a sazbu PMR v únoru letošního roku. Očekáváme další dva poklesy úroků v prvním pololetí a 2-3 další snížení PMR sazeb během roku. Ačkoli japonská ekonomika asi poroste nad trendem, okolo 2 % meziročně, čekáme, že centrální banka rozšíří svůj program QE v červenci letošního roku, kdy by měl být více patrný rozdíl mezi skutečnou inflací a stále býčí inflační predikcí centrální banky. Ani ve vyspělých ekonomikách s poměrně silným růstem asi nebudou centrální banky spěchat se zvyšováním sazeb. Čekáme růst úrokových sazeb Fedu ke konci roku 2015 a ve Spojeném království na počátku roku 2016."

Hlavní rizika

Podle Citi neposkytuje prodloužení záchranného programu pro Řecko nic jiného než čas k prodiskutování dalšího kola pomoci. "Domníváme se, že existuje nezanedbatelná možnost, že se riziko restrukturalizace řeckého dluhu nebo Grexitu opět dostane do popředí, a to v řádu měsíců," míní analytici. "Čínská ekonomika asi dále zpomalí, jelikož úvěrový stimul slábne, zatímco nedávné prudké zhodnocení měny pravděpodobně omezí prostor pro vývozem tažené oživení. Je pravděpodobné další uvolnění měnové politiky skrze pokles úrokových sazeb a povinných minimálních rezerv."

Citi vyhled unor 2015
Citi vyhled unor 2015
Citi vyhled unor 2015
Citi vyhled unor 2015
Citi vyhled unor 2015

Zdroj: Citigroup




Fed jako stroj na peníze: Takhle vypadá QE ve stodolarovkách!Fed jako stroj na peníze: Takhle vypadá QE ve stodolarovkách!{'url': 'http://media.investicniweb.cz/photos/2015/02/25/75-41212-sto-dolaru.jpg', 'width': '200', 'original': {'url': 'http://media.investicniweb.cz/photos/2015/02/23/41212-sto-dolaru.jpg', 'width': '704', 'height': '294'}, 'height': '113'}{'url': 'http://media.investicniweb.cz/photos/2015/02/25/75-41213-deset-tisic-dolaru.jpg', 'width': '200', 'original': {'url': 'http://media.investicniweb.cz/photos/2015/02/23/41213-deset-tisic-dolaru.jpg', 'width': '760', 'height': '326'}, 'height': '113'}{'url': 'http://media.investicniweb.cz/photos/2015/02/25/75-41214-jeden-milion-dolaru.jpg', 'width': '199', 'original': {'url': 'http://media.investicniweb.cz/photos/2015/02/23/41214-jeden-milion-dolaru.jpg', 'width': '980', 'height': '674'}, 'height': '113'}

Jako každá jiná centrální banka má i ta americká na starosti udržování cenové stability. V posledních letech pumpoval Fed do ekonomiky neskutečné množství peněz s cílem nakopnout ekonomiku a zvýšit zaměstnanost. Složitý úkol. Kde peníze skončily a jak takové množství vypadá vyskládané v bankovkách?  

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688