TNBiz (TN.cz)
Pojištění  |  09.03.2015 15:55:26

Nejčastější místo úrazů? To se budete divit! Rady jak jim zabránit

Pokud si myslíte, že domov je nejbezpečnějším místem na světě, tahle statistika vás vyvede z omylu. V roce 2013 zaznamenali statistici v Česku celkem 1,8 milionu úrazů. Zdaleka nejčastěji k nim došlo právě v domech a bytech (400 tisíc). Na dalším místě jsou sportoviště (350 tisíc), práce a školy (250 tisíc) a dopravní prostředky (140 tisíc).

Následky úrazů v domácnostech ale naštěstí nejsou tak závažné jako úrazy dopravní a jen zřídka kdy bývají smrtelné. Nejohroženější jsou podle statistik Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR děti a senioři.

Nejrizikovější místa v domácnosti jsou kuchyně, koupelna, schody, dílna a garáž. K nejtěžším úrazům dochází při kontaktu s elektrickým proudem. Přitom většině rizik je možné předcházet. Především tím, že nejrizikovější místa v domě vhodně upravíme.


Nejprve bychom se měli zaměřit na:
- kluzké podlahy,
- příkré schody,
- prosklené dveře
- skleněné plochy
- rozvody elektřiny

Hlavním problémem je to, že bydlení je upraveno tak, aby sloužilo dospělým a plně soběstačným lidem. Rekonstrukci začne většina z nás zvažovat, až když do rodiny přibude malé dítě nebo naopak, až když některý ze členů rodiny přejde do důchodového věku. Lépe by však bylo udělat byt pro děti či seniory bezpečnější a přátelštější dříve, než nás k tomu donutí první úraz.

 

Koupelna a toaleta

Největší riziko hrozí na mokré podlaze. Uklouznutí v koupelně ale můžeme předcházet tím, že prostor řádně odvětráme. Velkou roli hraje také podlahový materiál – zvolením správného protiskluzového druhu obkladu a použitím držadel na vhodných místech se dá pádům snadno zabránit. V případě seniorů je menší koupelna výhodou – podél stěn se totiž mohou něčeho chytit, ať už madel nebo nábytku.

Když už rekonstruujete koupelnu, myslete také na to, že pákové baterie s nastavitelnou maximální teplotou teplé vody pomůžou předejít opaření. Ideální proti opaření je termostatická baterie, která udržuje stále stejnou teplotu vytékající vody (např. 36 °C).

Pro bezpečnou cestu do koupelny nebo na toaletu v noci je praktické noční světlo. Doporučuje se také vyměnit vanu za sprchový kout, zvýšit sedátko toalety nebo ho doplnit madly.

 

Chodby a schodiště

Mezi další prostory, kde dochází k častým úrazům, patří schodiště a chodby. Zde je základem pro bezpečný pohyb dobré osvětlení. Schodiště by dále mělo mít zábradlí po celé své délce. Podlahy v chodbě by pak měly mít všechny prahy zhruba ve stejné úrovni, ideálem je samozřejmě plně bezbariérový přístup.

Zejména pokud máte malé děti, měli byste zakrýt ostré rohy nábytku. Naopak pro seniory je potřeba přerovnat skříně a poličky tak, aby na vše dosáhli bez použití štaflí, či stupátka. Důležité je taky koupit seniorovi kvalitní domácí obuv, která bude pevně držet na nohou.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688