Naše bydlení: jakým stylem zařizujeme byt?

TNBiz, 10.3.2015

Někomu vyhovuje trochu chaotické uspořádání věcí, poschovávaných ve velkých bytelných skříních, další člověk nedá dopustit na otevřené police a snadno přemístitelné části nábytku. Pokaždé záleží jen na vás a na dohodě s životním partnerem. Vaše domácnost by měla mít nějaký řád a styl. Jen tak bude působit útulně, bude se vám v ní dobře žít a přátelé, kteří k vám zavítají na návštěvu, nebudou mít dojem, že se ocitli v nějakém skladišti zbytečností.

Nábytek některých stylů je možné snadno kombinovat s jinými kousky. Přesto existují dobré důvody, proč se nesnažit provázat „všechno se vším“. Styl jedné místnosti by měl navazovat na vybavení té druhé. A současně by měl alespoň částečně odpovídat domu a prostředí, kde je váš byt umístěn. Říkává se: „můj dům, můj hrad“, přeneseně to můžeme použít i na váš byt. Doma si skutečně můžete dělat, co se vám zlíbí, pokud tím nerušíte či neohrožujete sousedy. Ale dejte pozor na velmi extravagantní vybočení z normálu. Snažte se zkrátka příliš neporušovat doporučená a zaběhnutá pravidla.

Co bude vypadat zvláštně

V malém domku v podhorské oblasti, který jste kupovali proto, abyste byli blíž k přírodě, se zřejmě neblýsknete studenou kombinací kovu a skla, eloxovaným materiálem ani černými a bílými plasty. Lépe se do něj hodí spíše rustikální nábytek, případně modernější vybavení z přírodních materiálů. Do panelákového bytu naopak stěží nacpete mohutné skříně, kovaný lustr a falešný krb s elektrickými „plápolajícími“ poleny.

Nesmrtelné Retro

Někdo nad časem dávno minulým s chutí mávne rukou, ale retro styl „šedesátek a sedmdesátek“ minulého století má něco do sebe. Podívat se můžete i o pár let dál. Líbí se zákazníkům, designérům i nábytkářům. Jednotlivé části nábytku a doplňků můžete zkombinovat s minimalistickým stylem.

Pokud mluvíme o retro stylu, nemáme na mysli nástěnky vzorných pracovníků, vlaječky, fotografie pracovních kolektivů ani srpy a kladiva. Retro se vyznačuje zajímavými kombinacemi barev nábytku i vybavení, nápaditými dekoracemi, oblými tvary. Geometrickými motivy a květinovým vzorem určitě nic nezkazíte.

Minimalistický styl

Vkusný, nenápadný a spíše neutrální styl interiéru s jednoduchými liniemi se zdá být trochu jednotvárný. Nic nepřečnívá ani nevyniká, všechno má své místo. Neznamená to, že minimalistický styl je úplně bez nápadu. Jen má člověk dojem, že je celé prostředí trochu sterilní a antibakteriální…

Možná právě proto je minimalistický styl ideálním základem pro nějaké oživení, které si vypůjčíte odjinud. Můžete použít nějaké exotické doplňky (Afrika, Asie, Jižní Amerika), vypůjčit si něco z retro stylu nebo jít ještě dál do historie a obohatit interiér o nějaký starý mlýnek na kávu, psací stroj nebo gramofon s troubou.

Rustikální styl

Pokud někdy slyšíte, že je něco rustikální, pak si nejspíš vzpomenete na venkovské chalupy, sedlácká stavení a jejich vybavení. Bytelnější nábytek, masivní police, truhly a pevné postele, dřevěné židle s vyřezaným srdíčkem v opěradle a podobně. Venkovský styl má spoustu příznivců, protože spousta lidí se chce vrátit k přírodě a ke svým kořenům. Jen je třeba dát pozor, abyste to s množstvím nábytku nepřehnali a zasadili jej do správného místa.

Skutečná rustika je ze dřeva, na trhu narazíte i na dobré napodobeniny dřevěného masivu se silnější vrchní deskou. Vyhnout byste se měli trapným umělohmotným náhražkám s vylisovaným dřevěným vzorem. Rustikální styl je dost výrazný sám o sobě, proto nemá rád kombinace s moderními designovými prvky a divně v něm budou vypadat i retro doplňky. K nábytku samozřejmě patří masivní sedačky, židle, stoly a stolky se silnými podstavci a podobně.

Skandinávský styl

Za velkou oblibu skandinávského stylu vděčíme obchodnímu řetězci s nábytkem ze severu Evropy. Čisté linie, maximální funkčnost a skladnost je kombinována s přiznaným přírodním materiálem.

Vyhoví milovníkům přírody, kteří jsou nuceni bydlet v paneláku (kam se moc nehodí rustikální styl), stejně jako lidem hledajícím variabilní řešení, jež mohou každý měsíc trochu pozměnit. Skříňky, police, sedačky, židle i postele skandinávského stylu můžete kombinovat s většinou dalších stylů.

Vše pro design 

Spousta skla, kovu, čisté linie, ušlechtilé materiály v nadčasovém ztvárnění. To všechno tvoří noblesní designový interiér, který najdete častěji na skicách architektů, než ve skutečných interiérech. Nádherně propracovaný interiér je zajímavou inspirací a nejlepší příklady správného užití vyhrávají různá ocenění za novátorské počiny a netradiční přístup k bydlení.

Nelze zastírat, že takové bydlení si nemůže dovolit každý a ne každému by vyhovělo. Noblesní interiér je závistivci označován za nepraktický a zbytečně okázalý. Jeho odpůrci tvrdí, že jej nelze zkombinovat s ničím jiným, než s drahými domácími spotřebiči či originálními uměleckými předměty. S částí takového názoru je možné souhlasit. Ale pokud investujete peníze do architektonicky zajímavé stavby se skutečnou dřevěnou podlahou, mramorovým obkladem a chromovaným schodištěm, bylo by bláhové se domnívat, že se spokojíte s plastovým odpadkovým košem, papírovými ručníky a porcelánovou soškou s jelenem, že?



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Interiéry, nejlépe hodnocené fotografie



Články Interiéry