TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  09.03.2015 12:50:05

Na vojnu na měsíc, ženy i muži? Armáda chystá odvody

Blíží se chvíle, kdy bude mít o české muže, a nově i ženy, opět zájem armáda. Jedna z variant novely branného zákona počítá s tím, že budou opět povinné takzvané odvody – před deseti lety zrušený proces, který má mezi osmnáctiletými Čechy vybrat ty, kteří jsou zdraví a ochotní v případě ohrožení země bojovat, informuje MF Dnes.

Byli byste ochotní podstoupit výcvik nebo bojovat za vlast

V nejbližších týdnech se bude návrhem zabývat Legislativní rada vlády. Hlavním důvodem navrhované úpravy je fakt, že stát přestává mít přehled, kolik může mít armáda – v případě ohrožení či války – k dispozici bojeschopných mužů a žen. „Nesmíme podceňovat nynější hrozby, musíme být připraveni. Na příkladu Ukrajiny je vidět, že konflikty mohou vypuknout rychle a relativně blízko,“ vysvětluje ministr obrany Martin Stropnický.

Ve hře je přitom variant několik. Ministerstvo obrany například uvažovalo, že by po zmíněném odvodu následoval i povinný vojenský výcvik. "Aby každý věděl, jak to v armádě chodí, poznal zbraň, vyzkoušel si z ní střílet. Mohlo by to být například formou měsíčního cvičení, přičemž by stát finančně kompenzoval lidem čas na něm strávený,“ říká mluvčí resortu Jan Pejšek. Tato varianta je však méně pravděpodobná a veškerá příprava vojáků v záloze tak bude i nadále probíhat jen dobrovolně.

Současný branný zákon neumožňuje v době míru ani odvody, ani vojenský výcvik. Vše je od roku 2005 dobrovolné a služba se týká pouze profesionálních vojáků a jednotek aktivních záloh. Nepřipravené Česko Válka na Ukrajině vyvolala v Evropě obavy, že kontinent čeká další velká válka. Česko však dle expertů příliš připraveno není. Má sice mírovou profesionální armádu, ta však není početná a na všechny úkoly nemusí stačit. Voják v záloze s patřičným výcvikem by se tedy hodil. Už jen proto, že jeho příprava trvá až půl roku a nynější konflikty vypukají takřka bez varování.

V zahraničí přitom povinná vojna není ničím výjimečným. Například Litevci, kvůli obavám z agresivního Ruska, o jejím znovuzavedení rozhodli minulý týden. Rakousko, Dánsko a Norsko ji mají také. Ve Velké Británii, USA či Polsku zase spoléhají na početné dobrovolné aktivní zálohy. V Česku je v takových jednotkách necelých 1 300 lidí. Pokud stát povinné odvody zavede, pro život odvedených mužů a žen se nic moc nemění a armáda je povolá až při ohrožení státu.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688