Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Komodity  |  06.03.2015 15:05:00

Odpolední komentář a výhled na příští týden v regionu: České spotřebitelské ceny by dle našeho odhadu měly v únoru poklesnout o 0,2 % meziročně

 
Regionální měny zaznamenaly během druhé poloviny tohoto týdne solidní zisky. Česká koruna vůči euru za celý týden posílila o 0,8 % a polský zlotý o 0,7 %. Jedinou měnou, která během týdne nakonec oslabila, byl maďarský forint ( 0,3 %) kvůli výraznějším ztrátám během pondělního až středečního obchodování. Nicméně prostředí zůstává pro regionální měny příznivé. V Maďarsku byla zveřejněna velmi dobrá lednová data z průmyslu ( 7,7 % y/y) a maloobchodu (dokonce 8,2 % y/y). V Polsku ve středu centrální banka snížila razantně svoji klíčovou úrokovou sazbu o 50 bb na 1,50 % (trh očekával pouze 25 bb). Nicméně dle ekonoma SG se jednalo o jednorázový krok vyplývající z hlubší deflace na začátku letošního roku, vysokých reálných úrokových sazeb a kvantitativního uvolňování ECB, které bude tlačit regionální měny k silnějším úrovním (investoři budou hledat místo vládních dluhopisů zemí EMU další relativně bezpečná aktiva s vyšším výnosem). Českou korunu pak podpořila navíc středeční slova prezidenta M. Zemana namířená proti centrální bance a jejímu intervenčnímu režimu. Ten prohlásil, že do bankovní rady ČNB nominuje jen takové osobnosti, které "napraví onen nesprávný krok ČNB."
 
Příští týden bude zajímavý z pohledu zveřejnění inflačních čísel. Polská deflace by měla v únoru zůstat ve výši -1,3 % y/y (pátek), maďarská se mírně snížit z -1,4 % na -1,2 % (úterý). V případě domácího vývoje očekáváme deflaci poprvé od října 2009 ve výši -0,2 %, zatímco v lednu spotřebitelské ceny rostly ještě o 0,1 % y/y (pondělí). Kromě inflace se na domácí půdě dočkáme ještě dalších ukazatelů, zveřejněna bude míra nezaměstnanosti za únor (pondělí), obchodní bilance (také pondělí), průmyslová produkce (pátek) a maloobchodní tržby (také v pátek). Údaje z reálné ekonomiky by na začátku letošního roku měly vykázat solidní výsledky. Průmyslová výroba, exporty a maloobchodní tržby by měly v lednu meziměsíčně růst (na sezónně a o pracovní dny očištěné bázi - SWDA) a míra nezaměstnanosti dále klesnout (SA). Pokud se náš odhad na inflaci naplní, česká koruna by mohla zareagovat mírným oslabením, jelikož centrální banka ve své poslední prognóze počítala s únorovou inflací ve výši 0,0 % (trh očekává -0,1 % y/y). Stejným směrem by měla působit i začínající dividendová sezóna. Na druhou stranu bude však působit silný faktor kvantitativního uvolňování ze strany ECB, což patrně více uvidíme u polského zlotého či maďarského forintu. Kurz CZK/EUR se navíc nachází blízko úrovně podpory na hladině 27,20/25 (minimum z 18. a 19. března), což samozřejmě potenciální zisky na koruně omezuje (finální podpora je pak na úrovni 27,00 CZK/EUR, která je navíc chráněna intervencemi ze strany ČNB).    
 
Situace na trhu práce se zlepšuje, především pokud se jedná o míru nezaměstnanosti. Podle dat z úřadu práce se podíl nezaměstnaných vloni snížil o 0,71 pb (SA), když nejvýraznější zlepšení bylo patrné v posledních čtyřech měsících. Pozitivní vývoj pokračoval i během letošního ledna (další pokles o 0,16 pb). V únoru očekáváme další vylepšení sezónně očištěné míry nezaměstnanosti ze 7,09 % na 6,99 %. Bez sezónního očištění by pak podíl nezaměstnaných měl stagnovat na 7,66 %, jelikož sezónnost zůstává negativním faktorem i v únoru.
 
V lednu překvapivě zůstal růst spotřebitelských cen v kladných číslech ( 0.1 % y/y). Nicméně v únoru se již patrně deflace dočkáme, když náš odhad ukazuje na snížení cen o 0,2 % meziročně. Z meziměsíčního pohledu by měly dále spadnout ceny pohonných hmot (-3,0 %), což indikují týdenní šetření. Nižší by měly být díky sezónnosti i ceny potravin (-0,3 %), nicméně po sezónním očištění by se ceny potravin mohly po čtyřech měsících poklesu zvýšit ( 0,3 %). Mírný růst očekáváme od regulovaných cen a směrem nahoru by mělo stále působit zvýšení spotřební daně na tabák (příspěvek do m/m růstu CPI 0,03 pb). Výrazný růst zaznamenaly v lednu jádrové ceny (i kvůli zvýšení cen alkoholických nápojů), to by se ovšem již v únoru opakovat nemělo. Dle našeho odhadu by měly jádrové ceny poklesnout o 0,06 % m/m (-0,05 % SA).  
 
Domácí maloobchodní prodeje by v lednu měly meziměsíčně vzrůst o 0,7 % (SWDA) díky vyšším prodejům aut i ostatním prodejům. Meziročně by si maloobchod měl polepšit o 4,3 % (5,0 % SWDA). Spotřebitelská důvěra se v české ekonomice zvyšuje, když v listopadu se dostala do kladných hodnot a v únoru dokonce dosáhla lokálního maxima od března 2007. Ochotu utrácet podporuje nízká inflace, vyšší zaměstnanost a fiskální politika, která má pozitivní dopad na reálné disponibilní příjmy domácností.
 
České předstihové indikátory z průmyslu zaznamenaly v lednu smíšené výsledky. Německé tovární objednávky se během prosince vylepšily, nicméně domácí výroba aut v lednu de facto stagnovala ( 0,1 % m/m, SWDA). Bohužel i polský průmysl, se kterým je česká výroba pozitivně korelovaná a je zveřejněn s předstihem, meziměsíčně stagnoval. Průmyslová výroba by se tak měla meziměsíčně zvýšit pouze o 0,3 % (SWDA). V meziročním vyjádření očekáváme růst o 4,8 % (po očištění o rozdílný počet pracovních dní a sezónnost by měla být výroba vyšší o 7,0 %). Průmysl podporuje slabší koruna, která výrazně zlepšila provozní ziskovost podniků v tomto sektoru. Dalším pozitivním faktorem jsou i klesající ceny ropy (například skrze nižší dopravní náklady).


Autor: Jiří Škop

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688