Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Úvěry, půjčky  |  06.03.2015 11:37:13

Polovina Čechů a Slováků neušetří měsíčně ani 3000 Kč, až 1/3 z nich nemá navíc přehled o svých dluzích

 

Podle průzkumu UniCredit Bank o spoření a úvěrech Čechů a Slováků nedokáže polovina domácností v obou zemích ušetřit měsíčně více než 3000 korun, respektive 100 eur. Celá čtvrtina dokonce neušetří ani 2000 korun měsíčně. Každý čtvrtý Čech a třetina Slováků navíc přesně netuší, v jaké výši má finanční závazky.

 

Téměř polovina českých a 40 % slovenských domácností vyjde podle průzkumu UniCredit Bank s financemi tak akorát, aniž by se respondenti museli omezovat nebo naopak příliš peníze rozhazovali. Lépe hodnotí svojí situaci především lidé s vyšším vzděláním, vysokoškolsky vzdělaní. Pozitivně tak svou finanční situaci hodnotí až 85 % vysokoškolsky vzdělaných Čechů (a 70 % Slováků). Překvapivým zjištěním je fakt, že lidé bez půjček a finančních závazků neušetří o mnoho víc, než ti, co splácí například spotřebitelský úvěr, hypotéku nebo jinou půjčku.

 

Graf: Jak Češi vnímají svou finanční situaci?

 

 

                    

Zdroj: Průzkum UniCredit Bank

 

„Lidé, kteří již půjčku splácí, mají často vybudovanou jistou míru finanční disciplíny. Proto dokážou v konečném důsledku ušetřit měsíčně téměř stejně jako ti, co žádný úvěr nesplácí,“ vysvětluje Petr Plocek, tiskový mluvčí UniCredit Bank. Při nízkých částkách, které domácnosti obecně ušetří, je právě o to důležitější volné finanční prostředky vhodně uložit a zhodnocovat, než nechat peníze ležet na běžném účtu, jak to my Češi často děláme. „V době nízkých úrokových sazeb na spořicích účtech je třeba zvážit i možnost investovat ušetřené peníze do podílových fondů nebo dluhopisů se zajímavým výnosem. Je však potřeba sledovat zhodnocení svých investic ve střednědobém horizontu a nenechat se odradit každým výkyvem na finančních trzích,“ zdůrazňuje Plocek.

   

Graf: Kolik v průměru ušetří měsíčně česká domácnost?

   

 

 

Zdroj: Průzkum UniCredit Bank

 

Zajímavé ale je, že téměř každý čtvrtý Čech a dokonce více než třetina Slováků, kteří splácejí úvěr, nemá přesný přehled o tom, kolik dluží. Průměrný Čech, který má v současné době půjčené peníze na úvěr, má přitom na spotřebitelském úvěru půjčeno přibližně 220 tisíc korun, Slovák 4 300 eur (zhruba 120 tisíc korun). U hypotéky je to až 1 milion korun (28 000 eur na Slovensku). Někteří lidé si také půjčují od rodiny a známých a to v průměru 77 tisíc korun, respektive 2000 eur (55 tisíc korun). Splácení úvěru má ale při plánování finančních výdajů v českých a slovenských domácnostech nejvyšší prioritu u šesti z deseti lidí, co jakoukoliv půjčku splácí. Na druhé straně ale až třetina lidí přiznává, že se již alespoň jednou se splátkou úvěru opozdili. Navíc opakovaný problém se splácením úvěru připustilo 9 % Čechů a 11 % Slováků.

 

Problémy se splácením mají dva hlavní důvody. „Často je za tím obecně nepříznivá finanční situace, například v momentě kdy klient přijde o zaměstnání. V takovém případě doporučujeme, aby před problémy neschovával hlavu do písku, ale banku kontaktoval a začal s ní problém okamžitě řešit,“ doporučuje Petr Plocek. Druhý důvod ale s finančními problémy tak úplně nesouvisí. Naopak, potkávají se s ním i lidé, kteří si dokážou měsíčně odkládat poměrně vysoké částky a rozhodně se nemusí ohlížet za každou korunou. „V praxi sledujeme, že i velmi bonitní klient v hektickém životním rytmu na splátku některého ze svých úvěrů jednoduše zapomene. Mnohdy ztrácí přehled to tom, komu, kdy a kolik má přesně zaplatit. Řešením může být u spotřebitelských úvěrů jejich sloučení do jednoho úvěru a to s jasnou výší a jediným termínem měsíční splátky,“ dodává Plocek.

 
 

Tabulka: Kolik aktuálně dluží Češi a Slováci, kteří splácí své závazky?

                                                              
 

Typ úvěru

 
 

Češi

 
 

Slováci

 
 

Hypoteční úvěr

 
 

1 000 000

 
 

28 000 EUR

 
 

Spotřebitelský úvěr

 
 

220 000

 
 

4 300 EUR

 
 

Jiný typ půjčky

 
 

77 000

 
 

2 000 EUR

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zdroj: Průzkum UniCredit Bank

 

Pozn.: Tabulka zobrazuje průměrnou výši závazku domácností v Česku a na Slovensku v rámci jednotlivých produktů. Průměrná dlužná částka na spotřebitelských úvěrech je uváděna bez kontokorentů a kreditních karet, u kterých je nulové čerpání úvěru. V průměru 77 tisíc korun, nebo ekvivalent v eurech si pak domácnosti půjčují například od rodinných příslušníků, známých a podobně.

 

 

 

Informace o průzkumu

 

Průzkum o úsporách a spoření českých a slovenských domácností pro UniCredit Bank realizovala agentura Data Collect na online panelu. Dotazování proběhlo na přelomu roku 2014 a 2015 na vzorku 1000 obyvatel České republiky a 1000 obyvatel na Slovensku. U obou zemí byl věk respondentů mezi 18 – 64 let.

 

 

 
 

 

 

 
 

Petr Plocek

 

Tiskový mluvčí / Press Spokesperson

 

 

 

UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia, a.s.

 

UniCredit Leasing CZ, a.s.

 





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688