Research (Conseq)
Investice  |  06.03.2015 10:09:37

SYRIZA: reality check aneb totální kapitulace

 

Dovolte mi zvolat...παράδοση! V řečtině toto slovo znamená „kapitulace“ a pokud bychom dodali adjektivum „kompletní“, byl by to věrný popis dohody podepsané mezi Řeckem a jeho věřiteli.  I když to řecký premiér Tsipras  takto nevidí a doma se dohodu snaží vydat za „rozhodný krok směrem od úsporných opatření a od dohledu Trojky“ a za „vyhranou bitvu, byť ne válku“, z našeho pohledu je situace jasná: vyjádření řeckého premiéra jsou v nejlepším případě učebnicovým příkladem hlubokého sebeklamu, v tom nejhorším o úmyslnou lež. Posuďte sami.

 

Řecký ministr financí 4 dny před dohodou v listu New York Times řekl, že je konec s politikou „prodlužování a přetvařování se“ a že nebudou „žádné další půjčky“ dokud nebude na světě důvěryhodný plán jak řecké ekonomice pomoct. Poté však svým podpisem pod společným prohlášením ministrů financí znovu prokázal, že „červené čáry“ v politice nejsou nikdy moc silné - Řecko se totiž zavázalo, že přece jenom program pomoci dokončí, a že k tomu, aby peníze (…) získalo, „předloží plán reforem, po jejichž schválení institucemi dojde k vyplacení jeho poslední tranše“. A to na okamžitou „popravu“ nenáviděného programu, kterou SYRIZA v kampani slibovala, moc nevypadá.

 

Věřitelská Trojka (ECB, EK, MMF), úhlavní to nepřítel ekipy kolem premiéra Tsiprase a seskupení dle ministra financí odpovědné za „fiskální waterboarding“ Řecka, na letiště Elefthéria Venizela také nespěchala – v  dokumentu je sice explicitně zmiňován pouze MMF, ale celkem dvanáctkrát jsou zmiňovány jisté „instituce“…A čtenář nemusí být expertem na Řecko, aby věděl, že tímto meliorativem nejsou myšleny Světová banka či OECD. Jinými slovy - stejný pták, pouze jiný název.

 

Zatřetí, „nezvratný slib“ vlády ukončit fiskální „barbarství“ a řešit „humanitární krizi“ (samozřejmě po „řecku“, tj. zvýšením minimální mzdy zpátky na 751 EUR, energiemi zdarma atd.)  také nevypadá na brzké splnění – Řecko totiž slíbilo, že se zdrží „jednostranných změn ve strukturálních reformách„ a že nebude „odstraňovat opatření již uskutečněná“.

 

A na závěr, Řecko slíbilo, že bude dále dodržovat cíle přebytkového primárního rozpočtu tak, jak byly stanoveny původní dohodou. Zde Řecko získalo jediný „ústupek“, když si vymohlo, že cíl primárního přebytku rozpočtu v letošním roce vezme v potaz aktuální „ekonomickou situaci“. Ovšem vzhledem k tomu, že v posledních týdnech dramaticky poklesl výběr daní s tím, jak Řekové čekali, co se stane, se nejedná ani tak o ústupek jako o přiznání rozpočtové reality ze stranyinstitucí“.

 

V prvním kole tak SYRIZA kapitulovala na plné čáře – a snad ji došlo, že je možné být marxista a také je možné snít, ovšem že obojí jde extrémně nedobře, když jste ve vládě a navíc země, která je na fiskální JIPce. A také, že je těžké vydírat tím, že si dáte k hlavě zbraň a hrozíte stlačením spouště.

 

Co se stane dál? V nejbližší době budou klíčové dvě věci - s jakými reformami přijdou Řekové a co se stane se SYRIZOU.  Zejména SYRIZA je potenciálně explozivní neznámá – a poté, co popřela skoro vše, co v kampani slibovala, ji nejspíš čekají silné vnitrostranické otřesy a Evropu horké řecké jaro.  

Martin Lobotka, hlavní analytik Conseq Investment Management a.s.
 

 

 

 








?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688