Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Investice  |  06.03.2015 09:56:30

EU jednala o Energetické unii - ČR ji podporuje, JE je ale prioritou ČR


Dne 5. března 2015 se v Bruselu uskutečnilo jednání Rady Evropské unie pro energetiku, která byla první příležitostí, kdy mohli ministři členských států diskutovat ambiciózní plán Evropské komise na vytvoření Energetické unie. Českou delegaci na jednání vedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Pavel Šolc.

Energetická unie a energetická infrastruktura byly hlavními body jednání pravidelné Rady EU pro energetiku v Bruselu. Projektu Energetické unie se dostalo široké podpory členských států EU. "Česká republika podporuje Energetickou unii včetně jejich 5 pilířů, podporujeme silnější společný postup členských států, dokončení vnitřního trhu s energiemi včetně odstranění tržních distorzí, budování infrastruktury zejména osu sever—jih ať už v plynárenství nebo v elektroenergetice," uvedl ke klíčovému unijnímu projektu náměstek Pavel Šolc a připomněl české priority.

Jedním z diskutovaných témat Energetické unie bylo také využití jaderné energetiky jako nástroje pro přechod na nízkouhlíkovou ekonomiku. Podle ministra průmyslu a obchodu ČR Jana Mládka je"efektivní využití jaderné energetiky prioritou České republiky," jak navrhuje aktualizovaná Státní energetická koncepce a na ni navazující Národní plán rozvoje jaderné energetiky. Oba dokumenty jsou připraveny pro jednání vlády ČR. Priorita vlády ČR v této oblasti byla jasně formulována také na dnešním jednání Rady pro energetiku, kde náměstek Šolc podpořil právo členských států na výběr energetického mixu.

"V naplňování dekarbonizačních cílů EU není možné preferovat pouze vybrané zdroje, naopak je nutné ponechat všechny možnosti, včetně té jaderné, otevřené," zdůraznil v diskuzi ministrů náměstek Šolc. "Jádro je v současnosti nejvýznamnějším nízkouhlíkovým zdrojem energie, který je navíc zakotven v unijní energetické cestovní mapě do roku 2050," připomněl v Bruselu šéf české delegace. Energetická unie bude za dva týdny projednávána také na summitu hlav států EU, kde by se jí mělo dostat nejvyšší politické podpory.

Na závěr jednání Rady EU náměstek Šolc představil jubilejní 10. zasedání Evropského fóra pro jadernou energii (ENEF), které bude v květnu 2015 hostit Praha a vyslovil osobní pozvání k účasti na této významné evropské diskusní platformě.

Zdroj: MPO ČR

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688