Jana Brožková (Bydlet.cz)
Tiskové zprávy  |  05.03.2015 17:11:32

Dotace na projekty: fond ASEKOL letos rozdělí 2 miliony

Kolektivní systém ASEKOL vyhlásil již osmý ročník grantového řízení Fondu ASEKOL. O podporu ve formě grantu až do výše 400 tisíc korun se mohou ucházet obce, nevládní neziskové organizace, výzkumné či akademické týmy a provozovatelé sběrných dvorů, a to do 31. března 2015. Rozdělovat se budou dotace v celkové hodnotě 2 milionů korun. Nově byly letos granty rozšířeny o program zaměřený na výzkum materiálového složení drobných elektrozařízení ve zpětném odběru. Celkem již Fond ASEKOL podpořil 288 projektů, mezi které rozdělil téměř 17 milionů korun.

Fond ASEKOL rozdělí dotace v celkové hodnotě 2 milionů korun ve čtyřech tematických okruzích. Uchazeči mohou v rámci čtyř programů předkládat návrhy zaměřené například na zlepšení dostupnosti míst zpětného odběru elektrozařízení pro občany, na vzdělání a osvětu v oblasti problematiky recyklace vysloužilých elektrospotřebičů, zkvalitnění stávajících míst odběru, nebo na výzkum materiálů elektra. Návrhům na zlepšení kvality recyklace elektra se nekladou žádné hranice, jde hlavně o přispění k dlouhodobému cíli Fondu ASEKOL, kterým je ochrana životního prostředí,“ říká Martina Ďaďová, manažerka komunikace společnosti ASEKOL.

Letos mohou žadatelé vyplněné přihlášky, které jsou k dispozici v příslušném formuláři na www.asekol.cz v sekci Obce a sběr a záložce Fond ASEKOL, posílat nejpozději do 31. března. Uchazeči o grant zde naleznou také podrobné podmínky celé akce. Jakmile budou správně vyplněné přihlášky vyhodnoceny, v květnu bude vybráno až 50 projektů pro finanční nebo materiálovou podporu. „Konkrétní darovací smlouvy budou s úspěšnými autory zajímavých projektů uzavírány již od konce května do června.Očekáváme, že podpořené nápady pak budou realizovány nejpozději do prosince roku 2015,“ říká Ďaďová.

Fond ASEKOL navazuje na sedmiletou tradici, během níž podpořil 288 projektů, mezi které rozdělil téměř 17 milionů korun. „Každoročně se ukazuje, že Fond ASEKOL pomáhá realizovat velké množství prospěšných a záslužných projektů, které pomáhají hlavně s kvalitou sběru a třídění elektroodpadu v malých obcích, kde na to bohužel není dostatek prostředků. Věříme, že i letos se najdou desítky zajímavých projektů, jejichž realizaci napomůžeme,“ říká Ďaďová.

Tabulka programů vypsaných pro rok 2015

Vypsané programy

Náplň programů

Intenzita

Cílem je vytvořit nebo zvýšit počet sběrných míst v konkrétní lokalitě, popřípadě i zlepšit jejich dostupnost.

Rekonstrukce

Je zaměřena na kvalitu sběrných míst z hlediska zvýšení kapacity, jejich rekonstrukce nebo zlepšení vybavení.

Osvěta

Je zaměřena na vzdělání a osvětu v oblasti problematiky zpětného odběru a recyklace elektrozařízení.

Výzkum

Cílem je podpořit výzkumné projekty v oblasti problematiky zpětného odběru a recyklace elektrozařízení.

 

ASEKOL a.s., je nezisková společnost, která od roku 2005 provozuje kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení. Na základě zápisu vedeného u Ministerstva životního prostředí ČR zajišťuje zpětný odběr elektrozařízení ve všech oblastech ASEKOL má uzavřeny smlouvy o zřízení míst zpětného odběru s více než 4 250 městy a obcemi a 2 600  opravnami a prodejnami elektro. Další tisíce sběrných míst vznikly díky vývoji a instalaci různých druhů kontejnerů na drobná elektrozařízení. Provozovaných více než 16 000 sběrných míst zajišťuje společnosti ASEKOL nejhustší sběrnou síť vysloužilých elektrozařízení ze všech kolektivních systémů v ČR i v Evropě. V roce 2014 vybral ASEKOL od každého občana ČR průměrně 1,62 kg elektroodpadu.

Fond ASEKOL byl založen v únoru 2008 kolektivním systémem ASEKOL. Důvodem bylo zejména zlepšení podmínek zpětného odběru elektroodpadu. Žadateli o příspěvek na svůj projekt se mohou stát obce, svazky obcí, kraje a také nevládní neziskové organizace či provozovatelé sběrných dvorů. Grant však za určitých podmínek může získat téměř každý, kdo není spjat s chodem Fondu ASEKOL a rozhodováním o udělení příspěvků. Během sedmi ročníků grantového řízení bylo oceněno 288 subjektů, mezi něž ASEKOL rozdělil téměř 17 000 000 korun

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688