Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  03.03.2015 14:09:14

Ceny rodinných domů v posledním pololetí mírně vzrostly, stále jsou však téměř o pětinu levnější než před krizí. Výměry domů i parcel se ale zmenšují

 

Zhruba o 2 % vzrostly během posledního půlroku ceny skutečně prodávaných rodinných domů v Praze a okolí. Oproti předkrizovému roku 2008 jsou ale stále o více než 18 % levnější. Ve vývoji cen rodinných domů nelze na rozdíl od cen bytů najít jednoznačný trend, poptávka reaguje i na krátkodobé impulzy a ceny vykazují náhlé výkyvy. Vyplývá to z dosud nejucelenější analýzy prodeje rodinných domů největšího českého rezidenčního developera a investora CENTRAL GROUP.

 

Analýza vychází ze skutečných prodejních dat společnosti, která během období let 2008 až 2014 prodala koncovým kupujícím celkem 494 rodinných domů v Praze a okolí. I když se ve srovnání s trhem nových bytů jedná o relativně malou základnu dat, stále jde pravděpodobně o největší dosud publikované srovnání skutečně prodávaných rodinných domů.

„V Praze a Středočeském kraji je trh s rodinnými domy velice různorodý, takže je velmi obtížné z omezeného vzorku vysledovat jednoduchý trend. Na rozdíl od trhu nových bytů, kde jednoznačně dominuje několik velkých developerů, působí na trhu rodinných domů velcí developeři i malí regionální hráči a především je velká část výstavby realizována zcela individuálně na vlastních parcelách,“ vysvětluje Dušan Kunovský, předseda představenstva CENTRAL GROUP.

Z důvodu omezené nabídky i poptávky a celkově vyšší finanční náročnosti než u bytů podléhá trh rodinných domů mnohem větším výkyvům a citlivěji reaguje např. na změny daňových sazeb.

   

Rodinné domy v Praze a okolí jsou o 18 % levnější než před nástupem recese

 

Z prodejních statistik CENTRAL GROUP vyplývá, že průměrná realizovaná cena za metr čtvereční plochy rodinného domu se z částky 51.091 bez DPH v druhém pololetí roku 2008 snížila téměř o deset tisíc, na průměrných 41.694 bez DPH v druhém pololetí 2014. Oproti období před nástupem hospodářské recese jsou tak rodinné domy aktuálně levnější o 18,4 %. Ceny bez DPH jsou zvoleny záměrně z důvodu porovnatelnosti, protože během sledovaného období došlo hned k několika změnám této daňové sazby.

 

„Ve druhém pololetí loňského roku jsme zaznamenali zhruba dvouprocentní nárůst realizovaných prodejních cen a vyprodali téměř všechny dokončené rodinné domy v našich lokalitách. Mírný nárůst cen ukazuje na rostoucí poptávku v důsledku historicky nejvýhodnějších sazeb hypotéčních úvěrů, díky nimž je i bydlení v novém rodinném domě nejdostupnější za posledních několik let,“ poukazuje na hlavní trend Kunovský.

Jeho slova o rostoucí dostupnosti potvrzuje i porovnání absolutních cen rodinných domů vč. pozemku a DPH. Ty klesly ve stejném sledovaném období z průměrných 8.790.000 o více než dva miliony, na současných zhruba 6.000.000 .

 

(Viz graf č. 1 níže)

   

Nové domy jsou menší, efektivnější a levnější. Lidé preferují hlavně „řadovky“

 

Současně se snižováním relativních i absolutních cen rodinných domů docházelo ve sledovaném období také k postupnému zmenšování výměr, a to jak vnitřní podlahové plochy domů, tak i příslušných pozemků. Na konci druhého pololetí 2008 činila průměrná podlahová plocha rodinného domu 172 m2 a příslušné parcely 599 m2, v závěru loňského roku už průměrné výměry domů dosahovaly „jen“ 144 m2 a příslušných parcel 392 m2.

 

(Viz graf č. 2 níže)

    „Nově realizované rodinné domy mají optimalizované dispozice, které lze efektivně využít bez nutnosti připlácet navíc za zbytečné metry. Díky tomu jsou provozně úspornější a především cenově dostupnější. Zejména v Praze a okolí proto zájemci dnes jednoznačně preferují řadové rodinné domy, zatímco před nástupem recese poptávali spíše samostatně stojící domy s většími zahradami,“ uzavírá Dušan Kunovský.  

  

 

 

 
  Milan Jankovský – tiskový mluvčí
CENTRAL GROUP
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688