Research (J&T BANKA)
Akcie v ČR  |  07.03.2015 09:00:14

O2 oddělí infrastrukturu do nové společnosti v poměru 1:1, odkup akcií

V pátek po uzavření trhu O2 CR oznámilo, že představenstvo společnosti schválilo oddělení infrastruktury (pevné a mobilní) do nové společnosti Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN). Rozdělení musí být schváleno valnou hromadou O2. Právní účinky rozdělení nastanou dnem zápisu do obchodního rejstříku. Očekáváme, že k tomuto dni bude rovněž prozatím obchodováno O2 v podobě jak jej známe dnes.

K rozdělení dojde přidělením jedné (1:1) nové akcie odštěpené společnosti akcionářům současného O2. Vlastnický poměr zůstane tedy v obou společnostech stejný jako je aktuálně v O2 (83,15 % vlastní PPF). Nová společnost (CETIN) nebude veřejně obchodována na rozdíl od O2 CR, které zůstane stále veřejně obchodováno. Akcionáři, kteří nesouhlasí s odštěpením a budou hlasovat proti, budou mít nárok na odkup akcií CETIN. Pro tento účel bylo vyhodnoceno ohodnocení CETINU na 46,9 mld. (zhruba 150 /akcii). Očekáváme, že toto bude i nabídková cena pro odkup akcií CETINU.

V O2 CR zůstanou mobilní služby. Této společnosti bude sníženo výrazně základní jmění na 10 /akcii ze stávajících 87 /akcii (resp. 100 z 870 ). Odštěpená společnost bude mít rovněž akcii se jmenovitou hodnotou 10 /akcii.

O2 rovněž oznámila, že ukončuje jednání o finanční pomoci v současné podobě. Nicméně rovněž dodává, že PPF Arena 2 B.V. předpokládá poskytnutí finanční asistence v obdobném objemu od nástupnických společností.

Celkově vnímáme zveřejněné informace mírně nepříznivě vzhledem k tomu, že CETIN nebude veřejně obchodovaný. Tento krok vnímáme jako tlak na odprodej takto vzniklých akcií. Nadále není jasné, jakou hodnotu bude mít pokračující O2 CR jako čistý poskytovatel služeb s redukovaným majetkem. Jako minimum hodnoty současného O2, tedy aktuálně vidíme 150 /akcii (předpokládaná hodnota odkupu CETINu) plus prozatím nespecifikovaná hodnota pokračující O2, kde prozatím chybí data. Pro dnešní obchodní den bychom vnímali riziko prodejního tlaku vzhledem k tomu, že očekáváme, že zahraniční účty nebudou ochotny podstupovat riziko administrativy spojené s nárokem pro odkup odštěpené CETIN (účast na valné hromadě, hlasování proti atd.).


Doplnění redakce:

Česká telekomunikační infrastruktura získá z O2 veškerý majetek a veškeré dluhy, které se týkají Divize Infrastruktura a velkoprodej. Získá tak pevnou telekomunikační síť a fyzickou infrastrukturu mobilní sítě, ústředny, dohledová centra, informační systémy a databáze pro správu sítí a datová centra včetně budov. Do nové firmy přejde 1241 zaměstnanců z celkem 4352 pracovníků O2 ČR a získá také dceřiné firmy Czech Telecom Germany a Czech Telecom Austria. V O2 zůstanou práva k užívání telefonních čísel a mobilních kmitočtů a ostatní dceřiné firmy včetně slovenského operátora O2 Slovakia.

O2 zároveň oznámila, že ukončila jednání o poskytnutí půjčky 24 miliard mateřské PPF. Ta předpokládá, že jednání se obnoví po zápisu obou firem do obchodního rejstříku a splnění všech zákonných podmínek.

Související zprávy:
PPF se nechce dělit o dotace EU na...
O2 „vejpůl“ - společná cena kolem 183 Kč ? 
O2: Akcie by měly po rozdělení klesnout na 59,4 Kč
O2: Proč ? PPF má kupce na původního operátora...





J&T BANKA, privátní banka úspěšných:

Od roku 1998 se staráme o investice a finance těch nejbohatších, těch nejnáročnějších. Individuální přístup a maximální komfort je cítit ve všem, co děláme. Jsme privátní bankou, která klientům pomáhá majetek zhodnotit, ochránit a předat dalším generacím a v neposlední řadě si ho také užít. Učíme se od těch nejlepších a rosteme spolu s našimi klienty.

Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytujeme specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic. Do bankovního holdingu J&T patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank ZAO a banka J&T Bank and Trust se sídlem na Barbadosu.

Více informací na: www.jtbank.cz


Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Pá 16:50  Týden na akciových trzích: Ztrátový týden, S&P500 testuje hranici 5 tis. bodů -... Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)

Přečtěte si také:

22.07.2022Akcie Gamestop se rozdělí v poměru 4:1 X-Trade Brokers (XTB)
13.06.2022Tesla provede štěpení akcií v poměru 1:3 Research (J&T BANKA)
24.08.2020Akcie Applu se na konci srpna rozštěpí v poměru 4:1 Research (Česká spořitelna)
15.08.2020Tesla rozštěpí své akcie v poměru 1:5 Research (J&T BANKA)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688