Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie ve světě  |  02.03.2015 08:13:00

Americká inflace dodala dolaru sílu


Minulý týden se znovu dařilo americkému dolaru. Hlavní podporu získal od solidního inflačního reportu, který nepřinesl překážky pro plánované zvyšování sazeb. Rozdílné směřování měnových politik ECB a Fedu je tedy nadále hlavním faktorem působícím na nejobchodovanější měnový pár. Jeho kurz se v minulém týdnu propadnul o přibližně 1,8 % a dostal se pod hladinu 1,12 USD/EUR. Očekáváme, že v dlouhodobém horizontu budou převládat tendence dolaru posilovat vůči euru.  

Nejdůležitějším momentem uplynulého týdne bylo zveřejnění statistiky spotřebitelských cen v USA. Silnější než očekávaná deflace průmyslových cen způsobila mírné obavy trhu ohledně deflačních tlaků také ve spotřebitelských cenách. Ty se ovšem úplně nepotvrdily. Ceny ve Spojených státech sice v lednu meziměsíčně poklesly o 0,7 %, ale důležitější je, že po očištění o volatilní potraviny a energií cenový index vykázal růst o 0,2 %. Meziročně byly spotřebitelské ceny nižší o 0,1 %, jádrová inflace pak stagnovala na úrovni 1,6 %. Slabší růst cen by mohl zapříčinit oddálení vypuštění "trpělivosti" ohledně normalizace měnové politiky z hodnocení americké ekonomiky podle Fedu a s tím i odsun prvního zvyšování úrokových sazeb, který ekonomové SG očekávají v červnu. To se zatím shoduje s výhledem americké centrální banky. Ten před americkým kongresem ve svém vystoupení potvrdila guvernérka Fedu Yellen.

Na začátku minulého týdne jsme se dočkali dočasného uklidnění situace ohledně řeckého dluhu. Řecko v úterý navrhlo soubor úsporných opatření, který byl posléze schválen Evropskou radou a v případech, kdy to bylo nutné, i jednotlivými národními parlamenty.  Minulý týden také přinesl potvrzení solidního růstu německého HDP, který v posledním čtvrtletí minulého roku rostl o 0,7 % q/q. Zveřejněná struktura prozradila, že za růstem německého hospodářství stála především domácí poptávka. Spotřeba domácností vzrostla o 0,6 %, investice do fixního kapitálu o 0,9 %. Projevuje se tak síla německého trhu práce, když největší německá ekonomika prožívá období rekordně nízké nezaměstnanosti. Překvapil také předběžný odhad německé únorové inflace. Ta meziměsíčně vzrostla o 0,9 % a i v meziročním vyjádření opustila záporné hodnoty, do kterých se v lednu krátkodobě podívala.      

Nejdůležitější ekonomické události tohoto týdne se koncentrují na jeho konec. V Evropě bude ve čtvrtek zasedat ECB, která by měla představit další detaily o svém programu odkupu aktiv a rovnou by také měla začít s jeho implementací. Ve stejný den se bude konat výroční plenární zasedání čínského národního kongresu. Ten by měl znovu snížit růstový cíl ze 7,5 % na 7,0 %. Důležitější však bude důraz na reformní úsilí zaměřené na lokální administrativu a státem řízené podniky.  

Z makroekonomických dat bude ve Spojených státech zásadní únorový vývoj na trhu práce. Ten bude zveřejněn tradičně v pátek. Odhady ekonomů SG na tvorbu pracovních míst jsou vyšší než počet, který předpokládá tržní konsenzus. Nicméně, obě čísla (SG: 280 tis., trh 245 tis.) jsou dostatečně vysoká, aby v případě, že se ukážou pravdivá, nebránila odstranění "trpělivosti" ze slovníku Fedu. Dnes ještě bude zveřejněn únorový index ISM. Vzhledem k horším výsledkům regionálních předstihových indikátorů ekonomové SG očekávají mírné zhoršení z 53,3 bodů v lednu na 53,3 bodu. V Evropě dnes budou zveřejněny finální indexy PMI z hlavních zemí a také index za celou eurozónu. Ty by však měly odpovídat předběžným odhadům. Zajímavější tedy bude sledovat první odhad inflace z EMU, zvláště pak po překvapivé akceleraci cenového vývoje v Německu. Ekonomové SG očekávají meziroční pokles celkové inflace na -0.4%, jádrová inflace by měla zůstat na kladných 0.6 %. Uprostřed týdne bude spolu se strukturou také zveřejněn druhý odhad HDP za celou eurozónu.

Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688