STOX.CZ (Grant Capital)
Investice  |  02.03.2015 08:16:32

Jak na nákup kukuřice? Jak ji nakoupit, proč a kdy!

Autor: Michal Chalupský

Svět komoditních ETF v dnešní době nenabízí pouze možnosti investovat do cenných kovů a ropy. Lze investovat například do zemědělských komodit nebo surových kovů. Existují koové ETF zaměřené právě třeba na zemědělské produkty, v jejichž portfoliu jsou zastoupeny určitou vahou jednotlivé komodity. Vznikají ovšem i ETF, které sledují vývoj pouze jedné komodity. Investor už tak nemusí vlastnit účet pro obchodování s deriváty.


Již dříve jsme Vás na našem serveru STOX.cz v článku informovali o možnosti využití ETF k nákupu komodit. Dnes tak trochu navážu a jen velice stručně představím komoditní ETF: Teucrium Corn Fund [CORN]. Tento burzovně obchodovatelný fond Vám umožní participaci na vývoji ceny kukuřice. Fond nevyužívá pákového efektu, takže nepřijdete o více peněz, než jste do fondu vložili. Fond využívá 3 typy futures kontraktů s různou dobou splatnosti. Fond je navržen tak, aby minimalizoval tracking error. Jedná se o chybu, která, dle mého názoru, představuje jedno z hlavních rizik komoditních ETF. Fondy, které komoditu fyzicky nevlastní, jsou nuceny nakupovat futures kontrakty. Každý kontrakt má své datum splatnosti a fond tak musí stávající kontrakt nahradit kontraktem novým. Díky rolování pozic tak může dojít k odchýlení ceny fondu od skutečné hodnoty komodity, na jejíž vývoj je navázán. Cena fondu je pak počítána jako vážený průměr cen jednotlivých typů futures kontraktů.

Proč kukuřice?

1.      Kukuřice se celosvětově používá na výrobu potravin, paliv, sladidel a plastů. Je také nejčastěji využívaná jako krmivo.

 

2.      Díky růstu celosvětové populace se zvyšuje i poptávka po kukuřici a kukuřičných produktech při současném snižování orné půdy

 

3.      Výpadky dodávek kukuřice díky změnám počasí (viz níže), záplavám, obdobím sucha a neúrodou s pouhou jednou sklizní za rok!

 

4.      Zásoby kukuřice rychle podléhají zkáze s téměř 100% roční spotřebou celkové produkce. 

 

5.       Čína (21% světové produkce) se stala v roce 2009 čistým dovozcem kukuřice, a zůstala jím dodnes.


Graf 2: import kukuřice v metrických tunách do Číny.

 


Kukuřice dosáhla tříletého minima

 

Letos se v Americe čeká rekordní sklizeň. Amerika generuje 39% světové produkce kukuřice. Tento fakt napomohl k poklesu ceny kukuřice na burze v Chicagu. Zásoby kukuřice v Americe ke všemu překonaly odhady analytiků. Zároveň se snižují obavy ze studeného a suchého počasí v období sklizně, které obvykle připadá na říjen až listopad. Kukuřici se ovšem povedlo od minima odrazit díky zpoždění očekávaných dešťů a následné sklizně.

Současné nízké ceny této komodity mohou vytvořit zajímavou nákupní příležitost. Společně s růstem populace a rostoucí poptávkou, která je v současné době jen stěží uspokojena, neočekávám, že by cena v střednědobém až dlouhodobém horizontu měla nadále klesat. Většina států má omezené množství orné půdy. Rozvojové trhy ke všemu budou přispívat k obchodům s touto komoditou. Spotřeba jídla jde v těchto zemích ruku v ruce s růstem ekonomiky. Proto doporučují zvýšenou pozornost u této komodity. Zemědělské komodity mohou také napomoci diversifikovat Vaše portfolio, jelikož je můžeme považovat za anticyklické. Komodity ovšem nesou celou řadu rizik spojených především s vyšší volatilitou či informační dostupností. 

 

 Další články a zajímavosti naleznete na STOX.CZ | Podpora pro online obchodování

 

Logo STOX.CZ STOX.CZ zprostředkovává online obchodování na více než 80 akciových trzích prostřednictvím platformy Trader Workstation. Nabízí velmi nízké poplatky a technickou a investiční podporu v češtině. Více na www.stox.cz.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688