Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Osobní finance  |  26.02.2015 14:15:23

Rozhodčí řízení legalizuje lichvu aneb není možné kvůli dluhu 2000 Kč vymáhat 250 000

 

Rozhodčí doložky se staly oblíbené nejen mezi běžnými poskytovateli úvěrů, ale i mezi „lichváři“. Smlouva s rozhodčí doložkou totiž v případě sporu neputuje k nezávislému soudu, ale k soukromému rozhodci. Soukromý rozhodce pak místo toho, aby nárok lichváře zamítl jako protiprávní, vydá rozhodčí nález. Ten má stejnou váhu jako rozsudek soudu a může podle něj být nařízena exekuce. Tím se fakticky lichva legalizuje a získá úřední razítko.

Paní Pavlína z Ostravy byla v obtížné životní situaci a půjčila si 2.000 s tím, že bude muset věřiteli navrátit 2.700 . Smlouva jí však ukládala celou řadu povinností, včetně zřízení inkasa ve prospěch věřitele. To paní Pavlína nesplnila a věřitel jí udělil pokutu 20.000 . Zároveň si věřitel začal účtovat úrok z prodlení 250 denně a každých 15 dní další pokutu 10.000 .

Paní Pavlína smlouvu o půjčce na 2.000 uzavřela v červnu 2012. Již v září 2014 po ní exekutor vymáhal přes 250.000 .

Petr Němec, právník projektu Exekutormásmůlu.cz, k tomu uvádí: „Lichvářské smlouvy dnes nestaví na vysokých úrocích a poplatcích, ale na pasti různě provázaných smluvních pokut. Přitom mnohdy je porušení smlouvy vyvoláno i samotným věřitelem, který dlužníkovi třeba ústně tvrdí, že na nějaké povinnosti dle smlouvy netrvá, že splátka může přijít později a podobně. Nakonec však právě toto nedodržení smlouvy spustí nezadržitelný kolotoč pokut. Cílem věřitelům není získat řádně platícího klienta, ale klienta, co poruší smlouvu. 

V případě paní Pavlíny rozhodovala rozhodkyně Mgr. Marie Pluhařová ze společnosti Czech Arbitration Centre s.r.o., která dne 2. 6. 2014 rozhodla, že paní Pavlína musí věřiteli zaplatit téměř 190.000 spolu s úroky z prodlení. Tím legalizovala protiprávní pokuty a věřitel mohl rozhodčí nález uplatnit jako pravomocný a vykonatelný exekuční titul u exekutora a exekučního soudu.

Rozhodkyně porušila vše, co mohla,“ dodává Petr Němec. „Rozhodčí doložka byla uzavřena po novele zákona o rozhodčím řízení a nesplňovala zákonné náležitosti. Navíc její znění zcela jasně odporuje konstantní judikatuře. Rozhodkyně neměla nikdy oprávnění rozhodovat a je nemožné, aby toto jako profesionál nevěděla. Že rozhodkyni přišlo normální, že si někdo půjčí 2.000 , ale na pokutách má pak za necelé dva roky zaplatit téměř 190.000 je neuvěřitelné. Je to výsměch zákonům.

Paní Pavlína naštěstí využila služeb projektu Exekutormásmůlu.cz a její exekuce byla zastavena. Nyní musí věřitel zaplatit advokáta paní Pavlíny. Pokud tak neučiní, může on sám skončit v exekuci. Paní Pavlína přitom ví o dalších lidech, kteří díky stejné půjčce skončili rovněž v exekuci. Pokud se nezačnou bránit, mohou s protiprávní exekucí zápasit dlouhé roky.

Závěrem k tomu Petr Němec dodává: „Ministerstvo spravedlnosti by se mělo problematikou rozhodců a rozhodčích nálezů vážně zabývat. Exekutoři jsou jen posledním článkem a pouze plní, co jim ukládá zákon. Problém je především v rozhodcích, kteří mohou beztrestně porušovat zákon. Slabinou systému je také to, že exekuční soudy mají nedostatek pravomocí a personálu.

 

 

 

www.exekutormasmulu.cz

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

25.09.2023Svět obchází strašák CBDC aneb Když si chce dát gól i rozhodčí Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
09.02.2022Olomouc dál úspěšně vymáhá dluhy olomouc.eu (Olomouc)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688