Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  26.02.2015 10:03:32

Sójové boby: technická analýza

Lidé obvykle vědí, že sójové boby mají nejširší uplatnění v asijské kuchyni. Někteří znají sójové mléko, nebo sójovou omáčku. Také víme o sójovém mase – tofu. Sójové boby jsou tedy standardní komoditou obchodovanou na burze a jejich cena ovlivňuje náklady na potraviny většiny lidstva. Pojďme se podívat na cenové grafy této komodity.
 
 
Roční graf
 
 
Na ročním grafu nalezneme mnoho zajímavého.
 
Vypadá to, že zde máme ve vývoji zajímavou cenovou formaci „třikrát a dost“. První vrchol nastal v roce 2008, druhý vrchol v roce 2012 a v současné době se pravděpodobně vyvíjí třetí a závěrečný vrchol, který by měl ukončit tuto cenovou formaci.
 
Vrchol v roce 2012 na úrovni 1794 USD byl doprovázen čtvrtou poklesovou divergencí na indikátoru relativní síly RSI. To je medvědí signál a není divu, že cena prudce klesla.
 
Co je však třeba dodat, že po poklesu se cena opět vydala vzhůru a vytvořila nový vrchol. Pokud se podíváme na indikátor RSI, tak vidíme, že třetí a čtvrtá divergence je menší než druhá. Budeme se tedy dívat po třetím vrcholu, který bude v indikátoru RSI vyšší, než tomu bylo v roce 2008 a 2012, ale menší než medvědí divergence z roku 1973. Tím vznikne trojitá medvědí divergence.
 
Na indikátoru Stochastic a indikátoru MACD máme v současnosti prodejní signály vzniklé překřížením čar indikátoru, takže prozatímní vývoj stále vypadá na pokles. Jen pro připomenutí, zkoumáme roční graf.
 
Když si přidáme do grafu ještě indikátor Parabolic Stop a Reverse (PSAR), tak vidíme body, které označují úroveň, kde by protnutí ceny mělo vyvolat ukončení obchodu. V grafu máme indikátor PSAR dvakrát s různým nastavením a proto jsou tam dva body nad sebou. První nastavení je varovné, druhé slouží jako výstupní signál. Když cena protne první bod, tak získáme výstrahu, že se něco začne dít a toto první nastavení nám může sloužit jako podpora, nebo resistence.
 
Na grafu vidíme, že varovná úroveň PSAR byla proražena v roce 2014 a nyní se cena pohybuje na výstupní úrovni PSAR. To znamená, že zde můžeme očekávat podporu pro cenu na úrovni 909 USD. To je úroveň poslední tečky indikátoru.
 
Když si přidáme indikátor Bollingerovo pásmo, tak vidíme, že se cena nyní pohybuje uprostřed pásma. Cena se obvykle pohybuje nějakou dobu uprostřed Bollingerova pásma, než se rozhodne, že bude pokračovat k dolní čáře. Vzhledem k tomu, že v roce 2008 a 2012 se cena nacházela nad horní čarou, dá se předpokládat, že při současném vývoji cena nakonec dojde na dolní čáru Bollingerova pásma.
 
Kde tedy můžeme očekávat finální minimum ceny?
 
Když si natáhneme fibonacciho úrovně s minimem v roce 1999 a vrcholem 2012, tak je pravděpodobné, že minimum se bude nacházet na fibonacciho úrovni 76,4 % (733 USD), nebo na úrovni 88,6 % (563 USD).
 
Můžeme si na stejné maximum a minimum natáhnout fibonacciho vějíř a ten nám vyjeví určitou symetrii. V roce 2012 byly cena odmítnuta na čáře s úhlem 23,6 %, v roce 2013 na čáře s úhlem 38,2 %. Současné minimum bylo odmítnuto na čáře s úhlem 76,4 %. Dá se předpokládat, že další odmítnutí nastane na čáře s úhlem 88,6 %, případně, že zde vznikne falešný průraz.
 
Když si nakreslíme klesající trendovou čáru z roku 1973 do roku 1997, tak její prodloužení nám také ukazuje úroveň, kam by mohla cena dojít.
 
Z časového hlediska tedy můžeme předpokládat, že ke konci roku 2016, případně v roce 2017 se může cena nacházet někde mezi 76,4 % a 88,6 % fibonacciho úrovní, může se odrážet od čáry fibonacciho vějíře s úhlem 88,6 % a také, že může být na úrovni spodní trendové čáry Bollingerova pásma.
 
Jakmile dosáhne cena svého závěrečného minima, dá se předpokládat růst k historicky rekordním cenám. Jako vždy – uvidíme.
 
Nyní se přesuneme k měsíčnímu grafu.
 

Pokračování ZDE

 

| sledujte nás přes Facebook |

 


Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 17:54  Je zlato už opravdu drahé? X-Trade Brokers (XTB)
St 17:47  Jaké výnosy dluhopisů by dolehly na akcie? Patria (Patria Finance)

Přečtěte si také:

25.11.2005Číňané omezují dovoz sójových bobů Tomáš Marhoun (Colosseum, a.s.)
10.08.2005Sójové boby oslabují kvůli počasí Tomáš Marhoun (Colosseum, a.s.)
04.08.2005Sójové boby obracejí směrem dolů Tomáš Marhoun (Colosseum, a.s.)
25.07.2005Čína dováží více sójových bobů Tomáš Marhoun (Colosseum, a.s.)
15.07.2005Fondy zbrzdily růst sójových bobů Tomáš Marhoun (Colosseum, a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688