Research (Penizenavic.cz)
Osobní finance  |  24.02.2015 09:26:52, aktualizováno 19.07.2016 09:13:18

Šetření v rodinném rozpočtu

Pravidelné sestavování rodinného rozpočtu a důkladné plánování financí je cestou, jak může rodina více ušetřit a následně si mít více peněz na zábavu. Dopřát si např. vytouženou exotickou dovolenou nebo lepší bydlení. Kde hledat úspory na výdajové stránce?

 

Zvýšením rodinných příjmů a omezením výdajů získá rodina více peněz na koníčky. Najít další brigádu nebo lépe placenou práci nelze mnohdy ihned, snížit rodinné výdaje však zpravidla ano. Podívejme se na deset tipů, jak snížit měsíční rodinné výdaje.


1) Promyšlené nákupy


Nakupujeme vždy pouze věci, které potřebujeme. Před návštěvou obchodu víme přesně, co potřebujeme koupit a nenecháme se zlákat k nákupu dalšího zboží. Peníze za nákup nepotřebného zboží, které následně téměř vůbec nevyužijeme, je možné utratit lepším způsobem. Řada rodin má více věcí než skutečně potřebuje.


2) Potraviny nakupujeme dle seznamu


Tradiční nakupování dle papírového soupisu je osvědčeným způsobem, jak následně nevyhazovat prošlé potraviny a využívat "akcí" v jednotlivých obchodech. U potravin se vyplácí jeden větší nákup týdně a následně pouze drobné nákupy (např. pečivo). Čím více návštěv v obchodě, tím větší pravděpodobnost, že se více utratí např. za sladkosti nebo se koupí potraviny, které se následně nestihnou zkonzumovat do data minimální trvanlivosti nebo se koupí zbytečně za vysokou cenu.


3) Odpovídají ceny našim příjmovým možnostem?


Ceny oblečení, spotřebního zboží nebo zařízení do domácnosti se značně liší z důvodu značky, kvality a dalších parametrů. Vždy by však mělo pořizované zboží odpovídat rodinným příjmovým možnostem. Ve větších nákupních střediscích jsou ceny identického zboží zpravidla nižší než v menších obchodech. Před odjezdem je vhodné mít stanoveny cenové limity pro každou věc a tyto limity dodržet.


4) Nakupujeme přes internet


Internetové nakupování je jednoduché a možností, jak koupit požadované zboží za nejnižší cenu. Internetové vyhledávače nám snadno pomohou najít nejnižší ceny. Vždy je dobré nakupovat přes internet u renomovaných prodejců a u prodejců, se kterými máme pozitivní zkušenosti.


5) Co takhle použité zboží?


Internetové bazarové nebo aukční weby jsou možností, jak výhodně prodat nebo koupit použité zboží. Jestliže jezdíme na lyže jednou za rok, tak není nutné si pořizovat nové lyže. Zánovní lyže je možné na internetu koupit nesrovnatelně levněji než nové. Stejně tak to platí pro jakékoliv jiné zboží. Když se dobře naše děti chovaly ke svému kolu, tak je možné opět malé kolo ještě výhodně prodat.


6) Sezónní slevy


Výdaje za oblečení, obuv nebo sportovní vybavení snížíme nakupováním v posezónních slevách. Zimní oblečení a vybavení nakoupíme cenově výhodněji na jaře a letní na podzim. Výprodeje jsou možností, jak nakoupit oblečení za příznivé ceny. Jednou návštěvou v obchodním středisku je možné pořídit požadované zboží pro celou rodinu.


7) Volíme správné auto


Bez auta nemůžeme dneska prakticky fungovat. Zvláště v menších městech. Výběr auta by se měl vždy řídit rozumem a nikoliv snem. Auto vybíráme dle počtu členů rodiny, počtu najetých kilometrů za rok, ujetým vzdálenostem na jedno startování a především dle finančních možností. Podle těchto kritérií důkladně vybíráme auto a následně se o něj vzorně staráme, čímž zvyšujeme jeho životnost a bezpečnost. Rodinné auto by rozhodně nemělo být dražší než je životní standard rodiny.


8) Optimalizujeme telefonní a bankovní tarif


Měsíční výdaje za telefon a bankovní účet je možné snížit. Konkurence na trhu je obrovská. Rozhodně se vyplatí věnovat čas prostudováním podmínek jednotlivých konkurentů. S optimálním rodinným telefonním tarifem a dobrým výběrem bankovního účtu je možné měsíčně ušetřit zajímavou sumu.


9) Využíváme všech daňových výhod


Zvýšení rodinných příjmů umožňuje splnit si více finančně ocenitelných přání a snů. Když se podaří najít přivýdělek k zaměstnání, tak jenom dobře. Přivýdělky jsou legislativou podpořeny nižším zdanění, tak je vhodné této skutečnosti využít. Např. z dohody o provedení práce se neplatí sociální a zdravotní pojištění do měsíční odměny 10 000 . Zvýhodněna je i vedlejší samostatná výdělečná činnost, kdy se do limitu neplatí sociální pojištění.


10) Uzavíráme správné finanční produkty


Zajímavých finančních úspor je možné dosáhnout za pomoci rodinného finančního poradce. Vhodné je s dobrým finančním poradcem spolupracovat již po nástupu do prvního zaměstnání. Správně zvolený hypoteční úvěr může značně snížit povinné měsíční výdaje v následujících letech. Optimálně zvolené finanční produkty, které by měla mít uzavřena každá rodina (např. povinné pojištění, pojištění domácnosti, životní pojištění živitele rodiny), rovněž značně snižují měsíční výdaje. Dobrý finanční poradce pomůže rodině přizpůsobit rodinný finanční plán požadavkům na čerpání peněz a finanční zajištění v budoucnu. Dle investičního profilu pomůže vybrat vhodné spořící a investiční produkty. Samozřejmě rodinné příjmy a finanční přání se během let mění, proto je vhodné pravidelně finančního poradce kontaktovat a finanční produkty přizpůsobovat aktuální rodinné situaci. 

 

Tento článek pro Vás připravil portál www.penizenavic.cz  

06.01. 11:35  šetření (Jirinamrackova)
04.01. 13:56  šetření (Karelolbrachta)
04.08. 19:43  šetření (Pavlínkasan12)
30.03. 17:01  Rodinný rozpočet (Aleš Mastný)
22.07. 20:04  Rodinný rozpočez (delegát XVII. sjezdu KSČ)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688