Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  23.02.2015 17:47:59

7 argumtentů pro začátek vlády akciových medvědů

Index S&P 500 v posledních dnech opět posouval historické rekordy, ale mnoho investorů v tom stále nespatřuje žádný problém. Když trh míří stále vzhůru, kdo by se strachoval, že? Býci se cítí jako neporazitelní.

Pokud chcete s prodeji čekat až na dobu, kdy bude medvědí trh formálně potvrzen, připravíte se o část zisků. Klíčem k úspěchu je pomalu začít vyklízet pozice již nyní. Akciové portfolio lze také ochránit zajišťovacími strategiemi, například nákupem opcí.

Následujících 7 signálů věstí blížící se medvědí trh.

1. Akcie prorážejí klíčové technické hladiny

U S&P 500 je to 2 000 bodů, pak 1 980 a 1 960 bodů. Technická újma může být tak vysoké, že ji může být složité kompenzovat (v nejhorším scénáři mohou být všechny technické úrovně proraženy v jednom nebo dvou dnech). U indexů sledujte vztah ceny k 50-, 100- a 200dennímu klouzavému průměru. Jejich proražení je důležitým technickým signálem. Pokud se akcie neodrazí, znamená to automatické spuštění stop-lossů a další výprodeje.

S&P 500 (50-, 100- a 200denní klouzavý průměr)
S&P 500 (50-, 100- a 200denní klouzavý průměr)

2. Akciové rally bez dechu

Pokud na grafu vidíte nižší minima a nižší maxima, lze očekávat, že trh nakonec prorazí směrem dolů důležitou hladinu a zamíří níže. Trader Mark D. Cook říká, že sílu trhu vyčtete spíše z toho, jak roste, než jak klesá. Pokud jsou rally zdlouhavé a těžkopádné, může jít o signál obratu trendu. U medvědího trhu jsou běžné rally, kterým chybí energie. Poznáte je podle nízkých objemů obchodů. Dow Jones Industrial Average vystoupal o 1 000 bodů za dva týdny. Nyní bude potřeba sledovat, zda rally "stojí pevně na obou dvou nohou", nebo jde jen o další "poslední záškub mrtvé kočky". Slabý objem obchodů z posledních dnů při růstovém trendu je varovným signálem.

3. Investoři se soustředí na ceny

Ceny jsou posledním indikátorem potvrzení medvědího trhu. V době, kdy se ceny aktiv prudce propadnou, je obvykle už příliš pozdě na to zabránit finančním ztrátám.

4. Trh jde do strany

Od 19. prosince 2014 do 6. února šel trh do strany. I když si laici mohou myslet, že je trh zdravý, není to tak. Legendární trader Jesse Livermore vsadil před rokem 1929 SHORT, protože na trhu identifikoval tento varovný signál. Když je trh tažen příliš vysoko malými objemy, nekončí to většinou dobře.

5. Změny sentimentu

Sentiment investorů, kteří byli optimisty, se mění na neutrální, a obrací směr.

6. Panické výprodeje

Když medvědí trh vrcholí, hodí ručník do ringu i ti vystrašení investoři, kteří do poslední chvíle drželi, a začnou prodávat. I když je investorům neustále vštěpováno, že medvědí trhy jsou příležitostí k nákupům, většina investorů není dostatečně disciplinovaná na to, aby akcie v "nejkrvavějších dobách" držela, natož aby měla kuráž nakupovat, když trh přestává klesat (mimochodem, kdo to má poznat, že se pokles již definitivně zastavil).

7. Medvědi si získávají větší respekt

Jak se poklesy zhoršují, nikdo už nebere na lehkou váhu pesimistické predikce medvědů. Spíše všichni nahlížejí skepticky na divoké optimistické predikce analytiků z bank. V konečných stádiích medvědího trhu jsou terčem posměchu býci.

"Prodávej, když můžeš"

Pokud tržní vývoj bedlivě sledujete, určitě rozpoznáte i další varovné signály. Mnohá média jsou posedlá definicemi medvědího trhu (pokles alespoň o 20 %), prioritou by ale měla být ochrana investic. Stačí si vzpomenout na staré pořekadlo Wall Street: "Prodávejte, když můžete, ne když musíte."

Jedním ze způsobů, jak zhodnotit, zda je dobrý čas vstoupit do pozic (nebo z nich vystoupit), je ozkoušet s malou částkou peněz, zda je strategie zisková.

Každý medvědí trh je unikátní, takže neočekávejte, že bude ten příští na vlas podobný tomu z roku 2008. Nikdo neví, jaký katalyzátor spustí propady (a kdy přesně). Na základě signálů, které trh vysílá, musí dramatický propad ale nastat velmi brzy.

   

 

 

 

RISK ON! Americká investiční banka nyní zatracuje bezpečná aktiva

Investiční tipy Akciové tipy Alokace investic

RISK ON! Americká investiční banka nyní zatracuje bezpečná aktiva

Michael Hartnett z Bank of America Merrill Lynch v poznámce pro klienty nechodí kolem horké kaše: "Pryč s bezpečím, honem do rizika!"

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688