NOVA Green Energy (NOVA Green Energy)
Investice  |  23.02.2015 12:20:37

Alternativou pro Čechy mohou být zelené investice

Klesající výnosy konzervativních investic přiměly řadu Čechů ke změně strategie. Více loni kupovali smíšené fondy s určitým podílem akcií, které mohou vynášet v prostředí nízkých úrokových sazeb více než dluhopisové. V loňském roce se proto aktiva smíšených fondů dle veřejně dostupných zdrojů zvýšila o 61 % (39 miliard korun), až na 103,64 miliardy korun.

10ti letý státní dluhopis má teď výnos jen zhruba 0,60 % ročně. Přesto existuje alternativa. Podle odborníků z otevřeného podílového fondu kvalifikovaných investorů NOVA Green Energy jsou vhodnou alternativou pro tyto investory zelené investice, které mají vysoký výnos a přitom nízké riziko. Investorům některé z nich slibují výnosy 7-9 procent ročně.

 

Při investování obecně platí, že čím vyšší jsou vyhlídky na zisk, tím vyšší je i riziko ztráty. Právě tomu by se chtěla podle odborníků z otevřeného podílového fondu kvalifikovaných investorů NOVA Green Energy většina českých investorů vyhnout. Až 70 % českých investorů preferuje konzervativnější investiční nástroje s fixní úrokovou sazbou a až 90 % investorů je přitom vysoce citlivých na riziko ztráty. V dnešní době se do popředí zájmu dostávají zelené investice, které ačkoli nejsou v Česku a sousedním Slovensku tolik vyhledávané, na Západě je tomu naopak.  

 Oblíbené investice na Západě

„V západní Evropě jsou fondy, které mají aktiva v obnovitelných zdrojích, velmi vyhledávané. V Rakousku, Švýcarsku a Německu jsou investice do těchto fondů absolutně preferované velkými hráči, penzijními fondy a podobně. Peníze v nich má zainvestováno každý 15tý Němec a například švýcarské fondy skupují daná aktiva po celém světě. Mezi zásadními hráči na trhu patří i církev, která tyto zelené investice nazývá ‚morální investice‘,“ říká předseda investičního výboru NOVA Green Energy Fund Juraj Dvořák a dále podle něj svět masivně podporuje investice do obnovitelných zdrojů energie, tzv. zelené investice. Vnímá je jako společensky odpovědné investování. Vložit do nich svůj kapitál je rozumnou volbou i pro české investory. Nabízejí totiž zajímavý, lehce predikovatelný výnos, který se opírá státem o garantované výkupní ceny energie. Doposud k tomu chybělo žádoucí prostředí: nebyly vhodné instrumenty, přes které by se i menší investor mohl podílet na atraktivních výnosech, které tento sektor nabízí, bez toho, aby přímo takovou elektrárnu vlastnil. 

Původ skepse a citlivosti na riziko ztráty pramení z absence investiční kultury v Česku, neboť kolektivní investování se u nás začalo formovat až v 90letech. Přelom tisíciletí pak provázely události, které vedly k nestabilitě na finančních trzích, v důsledku čehož byly hned první zkušenosti mnohých českých investorů veskrze špatné.

O FONDU NOVA GREEN ENERGY    

 

Za otevřeným podílovým fondem NOVA GREEN ENERGY (NGEF) kvalifikovaných investorů stojí zkušení finanční manažeři. Vizí fondu je stát se dlouhodobě úspěšným investičním fondem do obnovitelných zdrojů energie v regionu střední a východní Evropy. Investuje do funkčních elektráren vyrábějících energii z  obnovitelných zdrojů s dlouhodobými odběratelskými smlouvami. Fond chce být nejlepší volbou pro konzervativní investory, kteří očekávají stabilní, vládou garantovaný příjem a přiměřené zhodnocení kapitálu v oblasti obnovitelných zdrojů energie. Přísný regulační rámec, přehledné nastavení motivací manažerů, renomovaný správce, znalec, auditor i další institucionální partnerské a projektové záruky zabezpečují maximální transparentnost fondu podle vzoru investičních fondů v západní Evropě.

Více informací na: 
http://www.novagreenenergy.eu/cz/
   

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688