Strava a naše zdraví: cukry (sacharidy) a jejich dělení

Cukry patří do skupiny sacharidů (uhlohydrátů, uhlohydrátů, karbohydrátů) a představují skupinu chemických látek složených z uhlíku, kyslíku a vodíku. Sacharidy zahrnují mimo cukrů i škroby, glykogen, dextrin a celulózu. Zajišťují buňkám hlavní zdroj energie, jsou proto pro naše tělo nepostradatelné. Najdeme je například v těchto potravinách: ovoce, zelenina, mléčné výrobky, cereálie, celozrnné produkty, chleby, pečivo, rýže, brambory, těstoviny, luštěniny, ...

Základní dělení cukrů je na přírodní cukry a rafinované cukry (průmyslově vyráběné). Zvláštní kapitolu tvoří umělá sladidla. Přírodní cukry dále dělíme na jednoduché cukry (hlavní palivo našeho těla) a složené cukry.

Existuje 5 druhů jednoduchých cukrů  (monosacharidů):

• glukóza (také nazývána dextróza, hroznový cukr nebo krevní cukr) - ze zeleniny
• fruktóza (též nazývaná levulóza nebo ovocný cukr) - z ovoce
• galaktóza - z mléka (pouze u kojenců)
• ribóza (RNA) - z ovoce a zeleniny
• deoxyribóza (DNA) - z ovoce a zeleniny

Existují 2 druhy složených cukrů, disacharidy a polysacharidy.


Disacharidy - jsou tvořeny dvěma monosacharidy a dělí se na 3 skupiny:

• maltóza (též sladový cukr) - ze sladu
• laktóza (mléčný cukr) - z mléka a mléčných výrobků
• sacharóza (také stolní, řepný nebo třtinový cukr) - z cukrové řepy, z cukrové třtiny nebo z rafinovaných cukrů

Polysacharidy (komplexní cukry) - řady spojených monosacharidy nebo disacharidy, které se dělí na 2 skupiny:

• škrob
• celulóza

K potravinám s vysokým obsahem složených sacharidů patří všeobecně známé zdroje: rýže, brambory, těstoviny, různé druhy vloček, celozrnné výrobky. Ovoce a zelenina obsahují vedle jednoduchých cukrů i vlákninu, která ovlivňuje zažívání a vylučování potravy.

Přečtěte si i další zajímavé články z cyklu Strava a naše zdraví na stránce → Zdraví a přírodní léčba

Zdroj: www.paula.sk



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky