BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  20.02.2015 15:16:28

Před víkendem – FED a Řecko

Před víkendem a s končícím týdnem v zádech (pozor v tento okamžik se ještě obchoduje a bude se obchodovat až do večerních hodin, bereme-li v úvahu i trhy za Atlantikem) člověka napadá několik myšlenek, které snad stojí za to, aby byly podrženy v podvědomí pro budoucí orientaci na akciových trzích. Zkusme zmínit dvě:

1) Ať je tón FED minutes jaký chce, na obrat v nastavení sazeb v létě tohoto roku dojde.
Asi příliš kategoricky řečeno, když jde popravdě jen o naši hypotézu, o které se však domníváme, že vyjadřuje i současný většinový pohled na finančních trzích. Smyslem tohoto výroku je upozornit na to, že bychom si posunů v tónech komentářů Fedu, neměli z pohledu samotného rozhodnutí o sazbách tolik všímat. Lehký holubičí tón, který se vine posledním měnovým jednáním, sice vzbudil oprávněnou diskuzi na trzích, ale podstatné je uvědomit si, že Fed si s velkou pravděpodobností nedovolí uhnout a nesleví z avizované změny v nastavení úrokových sazeb v polovině letošního roku, což avizuje již mnoho měsíců dopředu. Důvodů je podle našeho názoru několik.
V prvé řadě by změna názoru americké centrální banky byla její vlastní diskreditací,
Za druhé by odklad mohl vyvolat obavy, že americká ekonomika je na tom hodně bledě, a to by také otřáslo trhem,
V neposlední řadě příčiny případných holubičích tónů jsou tak trochu vně americké ekonomiky, byť ne bez důsledků. Jde o dění v Evropě a o sílící dolar mimo jiné i působením QE v Evropě a v Japonsku.
Proto Fed dostojí svému slovu a sazbu zvýší. Jde jen o to, o kolik. Ve světle současných událostí to bude asi jen symbolické zvýšení úrokové sazby.

2) QE je více než Řecko.
Opět asi příliš kategorické tvrzení. Ale všimněme si, že ani v nejčernějších okamžicích minulých dnů, kdy se k sobě jednající strany kategoricky obracely zády, se kapitálové trhy nijak dramaticky nepropadaly. Dokonce se jim v minulém a tomto týdnu dařilo zvyšovat historická maxima (např. u německého indexu DAX  nad 11 tis. bodů, americký index S&P500 pak dobývá úroveň 2100 bodů).
De facto nejde o nějaké velké překvapení, vždyť QE Evropské centrální banky je všeobecně považováno za hlavní faktor na akciových a finančních trzích roku 2015. A lze se tedy domnívat, že právě ono od počátku roku na trzích působí, zejména na těch evropských.
Za druhé trhy stále pracují s kompromisním řešením řecko-evropského duelu a skoro by se dalo spekulovat, že naděje nezhasne, ani kdyby bylo bez výsledku dnešní jednání (přijetí/nepřijetí žádosti Řecka na prodloužení fin. pomoci o 6 měsíců) a dokonce kdyby byl překročen horizont posledního únorového dne, kdy má Řecko dostat dalších 10 mld euro, aby mohlo fungovat dále.
Za třetí, pokud dojde na Grexit, pak jeho efekt se začne projevovat nejdříve až v roce příštím, neboť zpočátku by byl tlumen účinky QE ECB.

Sečteno a podtrženo, trhy se mohou dále držet výše a v průměru krůček po krůčku růst, pokud je nezastaví nějaký nepředvídaný skok v geopolitických rizicích.

A v takovém kontextu bychom asi měli vnímat i události a zprávy, které může přinést tento víkend. Volné dny jsou ale v prvé řadě určeny k odpočinku, k čemuž přejeme hodně klidu a pohody.

 
Text lze nalézt také na stránkách BH Securities 
www.bhs.cz

Petr Hlinomaz


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688