Lynx (Lynx)
Investice  |  19.02.2015 14:19:34

Burzovní rozcvička s Lynx: Silně volatilní akcie GoPro

Americké akcie včera zavřely na téměř nezměněné úrovni. Index S&P 500 zavřel na 2100 bodech.

Řecký problémy s likviditou stále nejsou vyřešeny, přestože se včera objevil slibný krok, když ECB mírně navýšila program ELA. Program nouzového financování je pouze krátkodobým řešením, které ještě navýší tlak na Řecko, aby dosáhlo dohody o rozšíření záchranného balíčku s EU a MMF.

Fed překvapil trhy ve zprávě z posledního zasedání, když se představitelé Fedu vyjádřili velmi opatrně ke zvyšování sazeb počátkem léta. Většina tvrdí, že předčasné navýšení sazeb by mohlo zranit oživení ekonomiky. Očekávané červnové zvýšení sazeb je tak opět nejisté a Fed si otevírá prostředí pro manévrování. USD reagoval na páru s EUR prudkým růstem nad úroveň 1,14.

Ceny ropy pokračují v propadu, když WTI se momentálně obchoduje na hranici $50. Důvodem včerejšího silného propadu byl report American Petroleum Institute, který ukázal, že těžba ropy v USA v první polovině února silně vzrostla. Ropa Brent se obchoduje pod $59.

Makroekonomika

Pro kompletní přehled makroekonomických data pro tento týden pokračujte na týdenní přehled.

Earnings

Earnings 19.2.2015

 

Dividendy

Dividendy 19.2.2015

 

Tržní aktuality

Akcie GoPro silně volatilní poslední dva dny

V úterý byl ukončen lockup (zákaz shortselling) 76 milionů akcií GoPro (GPRO), což tvoří 61 % celkového počtu emitovaných akcií. Úterní obchodování akcie GoPro zakončily růstem o 12 %, když se podívaly nad úroveň $50. Avšak včera ihned po otevření následoval silný výprodej, který akcie GoPro posunul na úroveň okolo $47 a těsně před koncem obchodování přišel propad až k $45, který aktivoval short-sale omezení. Akcie tak odepsaly více než 11 %.

Včerejší obchodování přineslo téměř trojnásobný zobchodovaný počet akcií vzhledem k tříměsíčnímu průměru. Akcie GoPro jsou stále mohutně shortované, jelikož až 15 milionů akcií bylo na konci ledna prodáno nakrátko (dvojnásobný průměrný denní volume a více než 10 % z celkového počtu emitovaných akcií).

Akcie GoPro se propadly pod $50 úroveň poté, co společnost nepotěšila investory na začátku února svými earnings. Slabý výhled tržeb a také snížení marže vedli k propadu akcií, které se nyní pohybují již o více než 50 % níže oproti říjnovému maximu $98,47.

Buffett prodal akcie Exxon

Warren Buffett a jeho Berkshire Hathaway (BRK.B) v posledním kvartálu loňského roku vyprodaly akcie Exxon Mobil (XOM) v celkové hodnotě $4 miliard. Buffettův odklon od ropných gigantů láká investory k menším ropným společnostem jako Phillips 66 (PSX) nebo Suncor (SU), které mají v případě návratu cen ropy výše zajímavější ziskový potenciál.

Japonské akcie na rekordech

Japonské akcie se dnes v noci podívaly na nejvyšší úroveň od května 2000, když vyšplhaly až na 18 307. Patnáctileté maximum bylo zapříčiněno 17% meziročním růstem exportu v lednu. Jednalo se o největší růst od konce 2013.

Indický Flipkart je pátým nejhodnotnějším startupem

Indický retailový gigant má více než $10 miliardové ocenění, čímž překonává známější americké start upy jako Airbnb, Dropbox či Snapchat.


Autorem je Jonáš Mlýnek. Již od roku 2007 se zabývá světovými akciovými trhy. Specializuje se zejména na USA, trhy jihovýchodní Asie a na vlivy politických a makroekonomických událostí na zahraniční trhy. Kontaktovat jej můžete e-mailem na j.mlynek@lynxbroker.cz

Jonáš pro Vás připravuje pravidelné analýzy akciového trhu a makroekonomiky. Zaregistrujte se ke sledování našich analýz a postřehů z trhu. Pro získání nejaktuálnějších krátkých zpráv ze světových burz sleduje Jonáše na Twitter.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá 10:38  Moneta: Růst provozního zisku, tvorba opravných položek - Odhady výsledků Investiční bankovnictví (Komerční banka)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688