Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Akcie ve světě  |  14.02.2015 08:21:35

Kašlete na ty, kdo přesně vědí, co se bude dít v roce 2015

Burton Malkiel, autor slavné knihy "A Random Walk Down Wall Street", má pro všechny investory dobrou radu: Plaťte co nejmenší poplatky a nevěřte finančníkům a manažerům fondů, kteří vám slibují, že překonají trh.

Malkiel, který tento názor prosazuje řadu let, se nyní obrací na mladší investory. Stal se totiž investičním ředitelem on-line obchodníka s cennými papíry Wealthfront, který se snaží bojovat proti zavedeným brokerským firmám.

"Neexistuje člověk, který by byl schopen říct, co je nejlepší investicí pro rok 2015. Neznám nikoho, kdo by uměl časovat trh. A neznám ani nikoho, kdo zná někoho, kdo umí časovat trh," řekl Malkiel v rozhovoru pro agenturu Bloomberg.

Konkrétním tipům se proto vyhýbá. Obecně však připouští, že valuace akcií jsou vysoké. Pokud přijde nějaký negativní šok, bude to pro akcie špatné. A ani když nepřijde, nic moc v příštím roce nevydělají.

"Je velmi těžké najít něco levného. Některé trhy jsou levnější než jiné, nevidím ale žádnou skvělou nákupní příležitost," říká. Podle něj, přestože jsou rizikové, nabídnou vyšší výnos dluhopisy rozvíjejících se zemí. "Titulky o Mexiku jsou hrozivé, ale mexický dluh nese 6 % ročně," podotýká Malkiel.

Plaťte co nejméně

Nejlepším způsobem, jak snížit riziko, je dle něj diverzifikace. To znamená nesoustředit se pouze na domácí trh. Valuace jsou podle něj zajímavé na rozvíjejících se trzích a investoři by se zde měli dívat na rozumnou míru návratnosti. Připomíná, že velké firmy čerpají tržby z celého světa. Jako příklady udává Siemens a GE.

"Ohledně investování neexistuje téměř nic, čím si můžeme být 100% jistí. Já jsem si však 100% jistý tím, že čím méně zaplatím na poplatcích za zprostředkování investice, tím více zbude pro mě," vysvětluje Malkiel své zlaté investiční pravidlo.

"Z toho důvodu jsem byl vždy fanouškem indexování. A dnes jsem ještě větším fanouškem, než jsem byl před 40 lety, když jsem poprvé vydal svou Random Walk. Indexové fondy vám umožní koupit si trh s náklady blízkými nule, konkrétně jde o 0,4-0,5 %," dodává.

Připomíná, že na trhu jsou fondy, které si běžně (v ČR je to pravidlem) účtují kolem 2 % z investice ročně. To ale především v současné době nízkých výnosů "sežere" velkou část zhodnocení investice.

 4 důvody, proč letos od amerických akcií nečekat zázraky

4 důvody, proč letos od amerických akcií nečekat zázraky

Credit Suisse snížila své cílové ceny pro index S&P 500 v letošním roce. V pololetí očekává 2 100 bodů a na konci roku 2 150 bodů (dosud vyhlížela 2 250, respektive 2 200 bodů). Proč banka snižuje výhled pro americký trh?

 

 Anketa: Torpéduje letos ČNB opět českou korunu?

 Torpéduje letos ČNB opět českou korunu?

Míru pravděpodobnosti, že se ČNB letos rozhodne opět koruně srazit (nevysoký) hřebínek, někteří ekonomové odhadují na 30 %. Centrální bankéři by se podle nich k tomuto kroku odhodlali, pokud nezabere evropské kvantitativní uvolňování a v Česku se naplno roztočí deflační spirála. Jedno, druhé či oboje přitom nevylučuje ani jeden z oslavených odborníků v rámci ankety mezi zástupci největších domácích bank okořeněné hlasem z Londýna.  

 



Poslední zprávy z rubriky Akcie ve světě:

St   8:17  Wall Street má za sebou druhou rally v řadě ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688