POČASÍ: jarní počasí ještě nebude

TNBiz, 13.2.2015

Na skutečné astronomické jaro si sice ještě počkáme, ale meteorologie se na to dívá trochu jinak. "Z meteorologického hlediska je brán březen už jako jarní měsíc. Ale i na konci března může sněžit i v nížinách - viz třeba rok 2013. Naopak vloni bylo v březnu až 20 °C," vysvětlila meteoroložka společnosti Meteopress Dagmar Honsová.

 Radost z teplého počasí ale teď asi příliš mít nebudeme. "V nejbližších dnech a týdnech nám bude to, že se blíží jaro, připomínat jen jarní únava," dodala Honsová.

Ani vyrážející sněženky nebo návrat některých ptáků ještě neohlašuje jaro. Spíše je odrazem končíčí zimy. "To, že vyrážejí sněženky je dáno teplým charakterem zimy - půda je relativně teplá a jakmile vysvitne slunce - jarní květiny to zaznamenají. Sněženky si letos pospíšily o měsíc - většinou rozkvétají kolem 10. března," uvedla Dagmar Honsová. "Mnohé ptactvo se k nám vrací z teplých krajin - je to opět dáno teplou zimou. Letošní zima opět bude zaujímat přední příčky ve statistikách co se vysokých teplot týče," doplnila meteoroložka.

PŘEDPOVĚĎ POČASÍ 14. - 20.2.

V sobotu bude zataženo nízkou oblačností, během dne místy jasno. Nejvyšší teploty 0 - 4 °C, při malé oblačnosti až 7 °C. Teplota v 1000 m na horách kolem 1 °C. Mírný jihovýchodní až jižní vítr 3 až 7 m/s.

V neděli bude zataženo nízkou oblačností, místy skoro jasno. Noční teploty 1 až -3 °C, ojediněle -5 °C. Denní teploty 4 - 8 °C, místy kolem 2 °C. Jihovýchodní vítr 3 až 7 m/s.

V úterý bude polojasno až skoro jasno, místy zataženo nízkou oblačností. Během dne od západu přibývání oblačnosti. Noční teploty 0 až -4 °C. Denní teploty 1 - 5 °C, místy až 7 °C. Mírný jihovýchodní vítr.

Ve středu bude polojasno, místy zataženo nízkou oblačností. Noční teploty -1 až -5 °C. Denní teploty 0 až 4 °C. Mírný jihovýchodní vítr.

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno, místy zataženo nízkou oblačností. Noční teploty 0 až -4 °C. Denní teploty 0 až 4 °C. Mírný jihovýchodní vítr.

V pátek bude skoro jasno až polojasno. Noční teploty 0 až -4 °C. Denní teploty 2 až 6 °C. Mírný jihozápadní vítr.

Období 21. 2. - 28. 2.

Oblačno až polojasno, místy občasné sněžení. Na frontách až zataženo a sněžení četnější. Koncem období v nížinách déšť. Ranní teploty -2 až -7 °C, při vyjasnění až -10 °C. Denní teploty -2 až 6 °C.

Období 1. 3. - 10. 3.

Oblačno až polojasno, místy déšť nebo déšť se sněhem, na horách převážně sněžení. Ranní teploty 2 až -5 °C. Denní teploty 2 - 8 °C.

 



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky