Okénko investora  |  12.02.2015 18:08:22

Jižní Korea přezbrojuje: Lockheed Martin zpět u historických maxim

Zdlouhavý souboj o rozsáhlou zakázku na přezbrojení jihokorejského bojového letectva má konečně jasný výsledek. Vítězem tendru se stal americký víceúčelový bojový letoun F-35 Lightning firmy Lockheed Martin (LMT). Přezbrojení více než čtyřiceti letouny nové generace má být zahájeno roku 2018. Korejské letectvo tímto aktem reaguje na rozsáhlé přezbrojování čínské lidové armády.

Čínská vláda uvolnila k prodeji nejmodernější víceúčelový bojový letoun J-31. Shenyang J-31 je čínský stíhací letoun páté generace s charakteristikami stealth, vyvíjený společností Shenyang Aircraft Corporation (SAC). Toto rozhodnutí je docela překvapením, jelikož obecně existoval názor, že uvedený typ letounu je ve stádiu letových zkoušek prototypů. Nabídka k prodeji totiž znamená, že J-31 již dosáhl bojeschopných parametrů a je připraven k zavedení do čínského vojenského letectva. Čína se tak stává druhou zemí světa, která zavedla tento typ technologické úrovně do výzbroje. První byli Američané se stíhacím letounem F-22 Raptor. Odborníci předpokládali, že druhé bude Rusko s letounem T-50 Pak Fa. Tento názor vycházel z rusko-indické spolupráce, která měla nést většinu vývojových nákladů. Aktuálně ruský T-50 stále není bojeschopný.

Vzhledem k tomu, že zájem o čínské J-31 by mohla projevit Severní Korea, Jižní Korea bude mít ve vzduchu velmi nebezpečného soupeře. Srovnání J-31 a F-35 v podstatě není možné pro nedostatek informací. Američané a jejich spojenci nezveřejňují některá důležitá takticko-technická data letounu F-35. Na čínské straně jsou informace ještě chudší. Pokud by měl J-31 podobnou úroveň jako americký F-22 Raptor, bude pro F-35 velmi vyrovnaným soupeřem. Výsledný efekt technologie elektronické neviditelnosti stealth je těžko měřitelný, jedno je ale jisté, země Asie napínají svaly a zbrojí.

Americká F-35 (nahoře) vs čínská J-31 (dole) 


Akcie společnost Lockheed Martin Corporation (LMT) opět míří zpět k historickým rekordům poté, co se během prosince 2014 a koncem ledna 2015 u hranice 198 dolarů za akcii vytvořila technická formace double top. Aktuální cena je 197,95 dolarů za akcii (12.2.2015) a jsou možné pouze dva scénáře: průraz k historickým rekordům nebo opět korekce k supportním hranicím na 190 a 185 dolarech. Akcie jsou obchodovány na americké NYSE a spadají pod index S&P 500.


Zdroje: FINVIZ.com, Zbraně&náboje magazín

Ing. Libor Stoklásek

Absolvent manažersko-ekonomického studijního programu Mendelovy univerzity v Brně a navazujícího studia programu hospodářská politika a správa se zaměřením na finance a investiční management. Problematice kapitálových trhů a burzovního obchodování se začal naplno věnovat už během studia. Po absolvování patnácti měsíční praxe u společnosti Grant Capital a.s. se začlenil do managementu investičního projektu STOX.CZ.

logo STOX.CZ
STOX.CZ je obchodní portál určený pro individuální online investory. Svým klientům poskytuje spolehlivou platformu pro online obchodování na více než 80 akciových trzích v 18 zemích světa a zprostředkovává vedení vysoce pojištěného multiměnového účtu s možností vkladu v českých korunách. STOX.CZ nabízí bezkonkurenční poplatky a technickou podporu v obchodní dny od 9:00 do 22:00. Více na www.stox.cz.



Přečtěte si také:

20.02.2020USA zpět na historických maximech Research (Česká spořitelna)
02.09.2014Kurz měnového páru HKD/JPY je zpět na historických maximech Martin Bělohradský (Kurzy.cz)
28.08.2014USAF: Nahradí Lockheed Martin F-35 legendární A-10? Ing. Libor Stoklásek (STOX.CZ)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688