Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  11.02.2015 11:22:39

FX Aktuality: Dolarový býčí trh je stále nervóznější kde je pokračování?

John Hardy, měnový stratég Saxo Bank

Německá kancléřka Angela Merkelová a Barack Obama se včera setkali ve Washingtonu a americký prezident souhlasil s tím, že odloží rozhodnutí o dodání obranných zbraní na Ukrajinu přinejmenším do doby, než se zástupci Německa, Francie, Ukrajiny a Ruska pokusí na zítřejším jednání v Minsku sjednat příměří.

Řecké tříleté dluhopisy včera uzavřely na vysoké úrovni cyklu nad 21 %, vzhledem k tomu, že řecká vláda zatím neprojevila chuť ustoupit ze svého slibu z minulého týdne o ukončení úsporného záchranného programu, jak ve svém projevu potvrdil řecký premiér Alexis Tspiras. Evropské periferní spready byly ve včerejším povyku mírně širší, avšak stále naprosto klidné pokud jde o riziko nákazy.

Páteční zotavení US dolaru vypadalo zprvu velice působivě, zejména vhledem k silné fundamentální podpoře zotavení v podobě futures z federálních fondů, které naznačovaly daleko vyšší očekávání rostoucího pohybu sazeb amerických federálních rezerv. Ale včerejší naprostý nedostatek jakéhokoliv pokračování představuje jasný důvod vyčkat USD se musí okamžitě vrátit na trasu a ukázat sílu ještě dnes, jinak budeme čelit ještě výraznější konsolidaci dolaru.

Nejproblémovější párování představují komoditní dolary, které stlačily na důležitou rezistenční úroveň proti USD, takže vidím 0,7850/75 pro AUDUSD, 1,2400 pro USDCAD a 0,7450 pro NZDUSD, a jsem zvědav, zda se bude dolar schopný se znovu napojit na páteční pokus o zotavení.

Zdá se, že zvěsti o možnosti čínského stimulu udržují komoditní měny v tuto chvíli v nabídce. Mám dojem, že jakýkoli čínský impuls bude zaměřen na to, aby změkčil čínský dopad, spíše než aby nabídl nějakou výraznou naději pro dovozce do Číny. Všimněte si, že čínský CPI se meziročně propadl, nejnověji na pětileté minimum pod 1,0 %, což je jasná známka toho, že Čína je pod tlakem a cítí se ohrožena dluhem. Propad čínského PPI byl také nejhorší za celý cyklus od roku 2009.

Novozélandská Rezervní banka představila nová pravidla omezující půjčky pro investory do nemovitostí a snaží se spustit makro-opatrný rámcový program, který by měl zafungovat na pozadí prudce padající inflace.

hgraph

 Graf: USDJPY

 Po páteční silné americké Zprávě o zaměstnanosti stále čekáme na pokračování zvýšení kurzu USDJPY. 119,25 je hranice pro postup směrem nahoru, až k 121,85 nebo dokonce i 125,00. Na druhou stranu, propad pod 118,00 by naděje býčího trhu pro tuto chvíli zmařil.

 Měny zemí G10 souhrn:

USD: Tak kde je pokračování? Je zneklidňující, že jsme zatím neviděli, že by dolar pokračoval v pátečním dobývání, a to i přes značnou podporu Fedu a jeho očekávání růstu sazeb. Pokud dnes dolar opět neposílí, mohli bychom být svědky prudké korekce, protože už i trpělivější účastníci býčího trhu začínají pociťovat tlak.

EUR: Je těžké předpovídat, jak vzhledem k Řecku cokoli dopadne, a proto se raději zaměřím na pokles, ačkoli podílení nad 1,1350/75 by dnes zpochybnilo medvědí pohled na pokles. V EURUSD je zóna 1,1250/75 jasnou překážkou nasměrování do nižších úrovní cyklu kolem 1,1100.

JPY: Tak stalo se něco v pátek nebo ne? To je otázka, kterou si klademe, když se zamýšlíme nad tím, jak se může prodávat USDJPY, když americké sazby od pátku prudce vzrostly. To je důležitý indikátor a resistenční úroveň 119,25 je důležitá pro udržení úroků nahoře. Nepřekročitelná hranice je 118,00.

GBP: Dnes sleduji zprávu o výrobě ve Velké Británii, abych zjistil, zda si GBP udrží navrch nad eurem. 1,5200 představuje důležitou podporu pro GBPUSD a 0,7400 je velká podpora pro EURGBP.

CHF: EURCHF včera propadl skrz oblast 1,0450/75, avšak další významný pokles nenásledoval, ačkoli CHF by mohl zůstat pod tlakem na zhodnocování, dokud budeme setrvávat v napjaté situaci ohledně Řecka.

AUD: Nevím, co vlastně AUDUSD dělá na této úrovni je potřeba odprodat až k 0,7750 a zaměřit se na pokles.

CAD: Musí posílit a vyhnout se oblasti kolem 1,2400, pokud se máme zaměřit na vyšší úrovně cyklu a případné otestování hranice 1,3000.

NZD: I nadále tlačí vzhůru proti USD, s jasným cílem 0,7450 poté co tuto hranici otestoval již nejméně třikrát. Případné posílení může rychle skončit před 0,7600/25. Pokud jde o AUDNZD, zůstává pozornost na tom, zda padne 1,0500.

SEK: Počkáme si, co nám ve čtvrtek řekne Riksbank. Po včerejším obratu kolem 9,50 je stav spíše medvědí.

NOK: Maličký pokles v rozsahu, protože energie došla sleduji dnešní informace o ropě a CPI. Pořád ale na těchto úrovních hrozí spíš riziko růstu než na poklesu. Nepřekročitelná hranice poklesu pro 200 denní pohyblivý průměr je kolem 8,45.

Důležité ekonomické údaje

  • Velká Británie leden. Prodeje BRC na +0,2 % meziročně, vs. +0,5 % očekávání, a -0,4 % v prosinci.
  • Austrálie leden NAB obchodní podmínky na 2 vs. 2 v prosinci.
  • Austrálie leden důvěra v NAB na 3 proti 2 v prosinci.
  • Austrálie Q4 House Price Index na +1,9 % čtvrtletně a +6,8 % meziročně, proti +1,8 %/+7,1 % a proti +9,0 % meziročně ve Q3.
  • Čína, leden CPI na +0,8 % meziročně proti očekávání +1,0 % a proti +1,5 % v prosinci.
  • Čína, leden PPI na -4,3 % meziročně proti očekávání -3,8 % a proti -3,3 % v prosinci.

Vedoucí oddělení měnové strategie Saxo Bank

John Hardy, původem z Texasu, absolvoval Texaskou univerzitu v Austinu s vyznamenáním. Od roku 2002 pracuje v Saxo Bank. V oddělení měnové strategie a správy aktiv prošel různými pozicemi. Nyní John J. Hardy působí na pozici vedoucího oddělení měnové strategie Saxo Bank. Díky populárnímu a často citovanému každodennímu sloupku FX Update, který pravidelně využívají novináři, traderová komunita a klienti Saxo Bank, si vybudoval široký fanklub. Je pravidelným hostem a komentátorem televizních stanic jako například CNBC, CNBC Arabia a Bloomberg. Kromě svého sloupku a vystupování v médiích je autorem komentářů k aktuální situaci kolem hlavních měn, politiky centrálních bank, makroekonomických trendů atd.

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688