Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Komodity  |  10.02.2015 12:31:01

Proč růst na trhu s ropou nevydrží? 4 důvody a jeden odraz mrtvé kočky

Cena ropy minulý týden vzrostla o více než 20 %, technicky vzato tedy na trhu s ropou převzal vládu býk. I tak se ale stále mluví o levnější ropě jako o jednom z dominantních faktorů pro vývoj trhů v roce 2015. Někteří tradeři věří, že ropa má již dno za sebou, Morgan Stanley ale varuje, že drobné rally na trhu s černým zlatem sice mohou nastávat, ale prostor pro zdražování komodity je omezený a růsty nejsou udržitelné.

"Dno na trhu s ropou máme za sebou," uvedl v úterý pro CNBC Daniel Morgan, globální komoditní analytik z UBS. "Výprodeje byly příliš agresivní, comeback ropy právě začal." Své přesvědčení mimo jiné opírá o klesající počet aktivních těžebních zařízení v USA, jejichž produkce v posledních letech narostla tak, že vytvořila přebytek ropy na globálním trhu. Aktuální ceny Morgan stále považuje za atraktivní pro nákup.

"Cena ropy Brent letos v průměru dosáhne 60 USD za barel," vyhlásila dále například banka Nomura. "Těžba z břidlic v USA letos nevyhnutelně ustoupí cenovému tlaku. Očekáváme 15-20% pokles objemu vytěžené břidličné ropy v USA, což srovná světovou nabídku a poptávku." Banka dále vnímá rizika směrem k růstu cen ropy z problémů v zemích jako Libye nebo Rusko.

Adam Longson z Morgan Stanley ale s optimistickými scénáři vývoje cen ropy nesouhlasí. Na adresu přerušování činnosti těžebních zařízení v USA a Kanadě poznamenává, že méně zařízení ještě neznamená výrazně nižší produkci. Pro pokračování období nízkých cen ropy našel hned 4 důvody:

  • Investoři se příliš zabývají poklesem počtu aktivních vrtů v USA. Producenti přitom nejprve logicky zavírají ta zařízení, která těží ropy nejméně. Ta nejvýkonnější budou držet v chodu co nejdéle.
  • OPEC v lednu mírně zvýšil objem produkce ropy a první data o HDP USA na konci loňského roku byla zklamáním.
  • Každá současná rally na trhu s ropou je medvědím signálem pro druhé pololetí a pro střednědobý výhled cen ropy. Energetické společnosti omezují své kapitálové výdaje, což trh postupně stabilizovalo. "Papírově" poháněná rally jej naopak destabilizuje.
  • Protože spotové ceny ropy předběhly ceny na trzích s futures, každá další rally povede k zajišťování producentů. To odloží potenciální omezení těžby v USA, které by přitom podpořilo trh s ropou.

Morgan Stanley tak pro první kvartál očekává průměrnou cenu barelu Brentu 57 USD a pro druhý kvartál výrazně méně, konkrétně 43 USD.

S Longsonem souhlasí také Stephen Schork. Ten ropě předpovídá další zlevňování. "Podle mě jde o odraz mrtvé kočky," uvedl pro CNBC traderskou hantýrkou editor populárního newsletteru Schork Report na adresu několikadenního prudkého zdražování ropy. "Očekávám další pokles cen."

Trh s ropou podle něj aktuálně reagoval mimo jiné na stávku v amerických rafinériích United Steelworks, která je býčím signálem pro trhy s ropnými produkty. Podle Schorka byl tak růst cen ropy psychologicky podpořen růstem cen pohonných hmot v USA. Stávka v rafinériích je ale dlouhodobě pro trh s černým zlatem medvědím signálem. "Poptávka po 1,6 milionu barelů ropy denně najednou zmizela. V době už tak nízké poptávky jde o jasně negativní faktor," vysvětlil Schork.

Odvážně předpověděl, že barel ropy bude dříve stát méně než 40 USD, než zdraží nad 60 USD.



Vzkaz Rusům od velké investiční banky: Jste v háji! Vzkaz Rusům od velké investiční banky: Jste v háji! Poslední týdny a měsíce nejsou pro Rusko a jeho ekonomiku zrovna snadné. Rubl výrazně oslabil ... 

 

 


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Pá 12:49  Ropa vymazala zisky přes noc (BREAKING) X-Trade Brokers (XTB)
Pá 11:39  COCOA vyskočilo o 5 % po údajích v Severní Americe X-Trade Brokers (XTB)
Čt 16:41  NATGAS po zprávě EIA mírně roste X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

22.03.2022Americké akcie: Odraz mrtvé kočky, nebo na cestě z temného lesa? Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688