chytryhonza.cz (chytryhonza.cz)
Finanční rady  |  09.02.2015 11:56:36

Banky soupeří, která nabídne spořicí účet s lepší sazbou

Sazby spořicích účtů nejsou tak výhodné jako dříve, ale inflaci překonají. Jsou také vyšší než sazby termínovaných vkladů. Navíc máte peníze hned. Klienti totiž mají zájem o spořicí účty bez vázací doby, a tak si v této oblasti banky konkurují a předhánějí se v tom, která nabídne o kousek procenta více.

Spořicí účet je nejjednodušší formou spoření. Za jeho založení a vedení si banky neúčtují žádné poplatky, proto není na škodu mít jeden otevřen. I proto jsou spořicí účty stále velmi oblíbené u široké veřejnosti.

Dvěma základními výhodami spořicích účtů jsou lepší úročení než na běžných účtech i termínovaných vkladech a vysoká likvidita. Peníze by optimálně měli být kdykoli k dispozici bez poplatku, sankcí a bez průtahů. Nevýhodou spořicích účtů je, že banka může jednostranně úrokovou sazbu měnit.

Hop přes překážku jménem inflace

I když jsou úroky na spořicích účtech nízké, překážku jménem inflace jako zkušený atlet překonají. Průměrná míra inflace byla za loňský rok 0,4 procenta. Proto se stále vyplatí spořit peníze v bance a ne si je zašívat do matrace.

Roční úrokové sazby se pohybují na úrovni jednoho procenta. Vzhledem k rekordně nízké úrovni inflace jste schopni na většině z nich reálně zhodnotit své peníze. Nejlepší spořicí účty překonají inflaci i letos.

Najdou se i sazby vyšší, pro jejich získání však musíte splnit různé podmínky, například dodržet výpovědní lhůtu, nevybírat ze spořicího účtu peníze, mít na běžném účtu určitý obrat nebo platit kartou či vlastnit i jiné produkty banky.

Příkladem toho jsou dvě únorové novinky od Equa banky a Raiffeisenbank. Obě banky zvyšují úrokovou sazbu, ale na druhou stranu zase omezují limit, do kterého tuto sazbu poskytují.

Vyberte si vhodný spořicí účet

Sazby a podmínky spořicích účtů vůbec nejsou jednoduché. Nelze ani konstatovat, že nejvyšší sazba znamená i nejvýhodnější spořicí účet. Záleží na tom, kolik peněz spoříte a také zda jste ochotni splnit podmínky k získání té či oné sazby.

Zjistit všechny podrobnosti bez internetových srovnávačů by byla skoro detektivní práce. I v roce 2015 se můžete na webu Chytrého Honzy spolehnout na vždy aktuální srovnání spořicích účtů. Úrokové sazby a všechny důležité informace Honzův tým pravidelně aktualizuje.

Vyberete si přehledně on-line z 32 nabídek od 17 bank a během jedné minuty si snadno spočítáte, který spořicí účet vám vynese nejvíc. A vybraný spořicí účet si pak můžete také rychle založit on-line.

Více informací o společnosti Chytrý Honza

Portál Chytrý Honza nabízí rychlé a objektivní srovnání finančních produktů a služeb mnoha desítek finančních institucí působících v České republice. Široký výběr, možnost přizpůsobit si produkt na míru, čas na rozmyšlení při rozhodování a zároveň jeho úspora dělají z Chytrého Honzy skutečně platného partnera při řešení osobních financí. Chytrý Honza zájemcům srovná všechny dostupné produkty online, aby si mohli vybrat ten nejvhodnější – od hypotéky, přes pojištění a tarify mobilních operátorů až po dodavatele energií. Od svého vzniku v roce 2009 již Chytrý Honza získal přes 250 000 spokojených zákazníků. Ti si aktuálně mohou vybírat z celkem 18 produktů ve více než 1900 variantách. Akvizicí sítě finančních poradců Bonnet.cz v roce 2014 Chytrý Honza získal více než 1 400 specialistů ve všech regionech ČR. Zakladateli portálu jsou Jiří Paták a Jakub Havrlant.








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688