Kterému dodavateli elektřiny se v roce 2014 dařilo nejvíce?

O změnu dodavatele elektřiny mají spotřebitelé stále zájem. Není divu, rozdíly mezi cenami elektřiny u jednotlivých dodavatelů jdou až do tisíců ročně. V roce 2014 nejvíce nových zákazníků získala podle statistik Operátora trhu s energiemi (OTE) společnost RWE Energie. S 33 000 novými odběrateli je daleko před ostatními. Dařilo se ale i Comfort Energy a dobře si vedla také společnost X Energie.


Meziroční přírůstek nových odběratelů (2013/14)
dodavatelé elektřiny počet nových odběrných míst za rok 2014
RWE Energie + 33 335
Comfort Energy + 20 578
X Energie + 12 887
Amper Market + 11 613
Europe Easy Energy + 8 846
Vemex Energie + 7 229
Armex Energy + 4 556
eYello CZ + 4 193
Lama Energy + 3 817
Pražská plynárenská + 2 846

Zdroj tabulky: Ušetřeno.cz

TIP ODBORNÍKA: Online srovnání dodavatelů elektřiny zjistí, který dodavatel je nejvýhodnější.

Centropol Energy mezi zákazníky pohořel

Pravidlem bývá, že odběratelé většinou odchází od dominantních obchodníků k alternativním dodavatelům. Ti sice nabízí nižší ceny, ovšem ne vždy jsou zárukou kvality. Nejméně spokojeni byli klienti společnosti Centropol Energy. Odešlo od ní téměř 15 000 zákazníků.

 

Meziroční úbytek zákazníků (2013/14)
dodavatelé elektřiny počet ztracených odběrných míst za rok 2014
Centropol Energy - 14 761
Lumen Energy - 2 315
V-Elektra - 2 242

Zdroj tabulky: Ušetřeno.cz

Důvodem tak výrazného poklesu byl pravděpodobně ostrý nátlak na změnu dodavatele ze strany Bohemia Energy, Comfort Energy a X Energie. K němu došlo na přelomu roku 2013/14, kdy Centropol měnil své ceníky. Způsob, jakým se snažili tito dodavatelé získat klienty na svou stranu, ale podle mnohých nebyl úplně etický. I přes tento nepovedený rok však patří Centropol mezi tři největší alternativní dodavatele v ČR.

Dominanti o zákaznících mlží

Jak se dařilo nejsilnější trojici obchodníků s elektřinou (ČEZ, E.ON, PRE) však známo není. Přesná čísla totiž, na rozdíl od alternativních dodavatelů elektřiny, nemusí nikde zaznamenávat. I tak lze ale s jistotou říct, že je stále velké množství těch, kteří za elektřinu platí mnohem více, než by museli. A přitom vybrat výhodného dodavatele elektřiny je v dnešní době tak jednoduché!

 

Tomáš Suchý, Ušetřeno.cz

Tomáš Suchý

Tomáš Suchý studoval ČZU v Praze a v současnosti řídí produktovou politiku energetických kampaní v společnosti Ušetřeno.cz s.r.o. Zkoumá trhy, vyjadřuje se do médií a připravuje novinky. Kromě specializace na energetiku se orientuje také na pojišťovací trh.

Logo Ušetřeno.czUšetřeno.cz je finanční supermarket, který nabízí široké srovnání energetických, finančních a telekomunikačních produktů napříč celým trhem. Přesná data umožňují uživatelům najít tu nejlepší možnou nabídku na trhu a ušetřit nemalé peníze. Na Ušetřeno.cz si může zákazník srovnat téměř všechno od dodavatelů elektřiny a plynu, přes půjčky, kreditní karty, hypotéky až po mobilní či datové tarify. Portál navíc zákazníkům pomůže sjednat všechnu potřebnou administrativu týkající se přechodu k jinému dodavateli.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Energetické okénko