Saxo Bank (home.saxo)
Investice  |  06.02.2015 13:12:40

FX Aktuality: Kroky ECB vůči řeckému dluhu poplašily kurz EUR/USD

John Hardy, měnový stratég Saxo Bank

Poté, co Draghi kritizoval Varoufakise, prochází euro emocionální nikoli technickou etapou. Novou normou pro euro je proměnlivé obchodování. Stav USD je stále nejasný zítra očekáváme údaje z NFP.

Už včera večer se kurz EUR/USD nacházel pod značným tlakem a po oznámení ECB, že nehodlá Řecku nadále povolit využívání dluhopisů jako záruku řeckého dluhu, se propadl úplně.

Pro řecké banky to neznamená okamžitý problém s likviditou, protože budou mít nadále přístup k financování prostřednictvím nouzové úvěrové linky (ELA), ale je to jasné a důrazné sdělení, které situaci výrazně přiostřilo. Můžeme se domnívat, že na včerejším pozdním jednání Draghi neprojevil pochopení pro postoj nového řeckého ministra financí Janise Varoufakise. Dokážeme si představit, že došlo ke srážce dvou velkých eg a že Draghimu se Varoufakisův sebevědomý postoj, vůbec nelíbil.

Dnes tedy uvidíme, jestli poslední vývoj událostí povede k větší snaze omezit rizika na periferii EU, a skutečně na všech trzích, nebo zda si trh uvědomí, že nic není jisté, dokud se nedozvíme, kam bude směřovat politická stránka vyjednávání. Jedná se o test nálady trhu.

Zatím se zdá, že dnes ráno nedochází k téměř žádné panice; řecké desetileté dluhopisy se dnes ráno obchodují jen o nějakých 40 50 b.p. výše (po 200 b.p. propadu ze včerejšího maxima) a periferní spready jsou obvykle o několik b.p. širší, nechme se tedy překvapit.

Každopádně můžeme říct, že trh čelí extrémnímu riziku náhodných výkyvů a burácejících novinových titulků poté, co středeční tlak na euro vyvolalo prohlášení německé kancléřky Angely Merkelové, že vyjednávání o řeckém zadlužení mohou trvat měsíce. Poté se po včerejším prohlášení ECB projevila slabost. Normou bude proměnlivé obchodování.

Jinak se toho zas tak mnoho neděje. Budoucí podoba dolaru je zatím nejasná a bude minimálně do zítra, kdy má být zveřejněna zpráva o zaměstnanosti. Dnes proběhne jednání Bank of England, ale vzhledem k tomu, že k prvnímu zvýšení úrokových sazeb nedojde dřív než začátkem roku 2016, půjde hlavně o čtení zápisů z jednání vzhledem k tomu, že BoE běžně politická prohlášení nevydává.

Graf: EUR/USD

Technicky vzato vypadá tento obrat v kurzu EUR/USD ošklivě, ačkoli jak zotavení tak i následný obrat byly spuštěny náhodnými novinovými články, takže v tuto chvíli spíše než o trhu technickém mluvíme o trhu emocionálním. Přesto preferuji skromnější očekávání, pokud zůstaneme pod úrovní 1,1400.

hardy_1

Zdroj: Saxo Bank

Souhrnný přehled měn zemí G10:

USD: obecně vzato nedělá žádný velký dojem, v tuto chvíli je pozornost zaměřena na euro a na rizika vyplývající z posledního vývoje v Řecku. Musíme si počkat na zítřejší zprávu o zaměstnanosti, abychom zjistili, jak na tom dolar vlastně je. Výrazný počet žádostí o podporu v nezaměstnanosti by dnes představoval zajímavé otestování krátkodobého vývoje po silných údajích z minulého týdne. Zdá se, že trh je méně připravený na silná dataUSA než na ta slabá.

EUR: V tuto chvíli je vývoj eura velmi emocionální a zcela nepředvídatelný pro nejbližší období, avšak poslední vývoj nevypadá moc pozitivně a máme zde rychlý technický obrat směrem dolů, takže v nejbližším období budeme sledovat spíše pokles možná až k úrovni 1,1200, pokud se bude obchodovat pod 1,1400.

JPY: Japonská měna je o něco silnější vzhledem k zaujímaným postojům k riziku poté, co ECB oznámila svůj nový postoj k řeckým dluhopisům. Kurz USD/JPY zůstává těsně zakleslý a nenabízí žádné náznaky budoucího vývoje.

GBP: Jednání Bank of England? Je snadné zapomenout, že vůbec nějaká probíhají vzhledem k tomu, že BoE nevydává prohlášení a že trh odsunul první očekávané zvýšení úrokových sazeb tak daleko dopředu, že snad ani nemá cenu o něm mluvit. GBPUSD vymizel na klíčových 1,5250/75 zóny resistence, a pozornost se už před oznámením ECB o řeckém dluhu zaměřovala spíše na pokles EUR/GBP.

CHF: EURCHF je opět pod důležitou hranicí 1,0500, díky úprku pryč od eura po oznámení ECB. Je tu riziko, že současný trh se nezachová technicky a trvá riziko náhodného výskytu novinových článků, které vyvolají vášně.

AUD: V tuto chvíli bez povšimnutí, protože všude jinde je příliš špatných zpráv, brzy ale zjistíme, kde má AUD svou slabou stránku. Kritickou oblastí pro AUD/USD je úroveň 0.7850, která je citlivá, pokud USD v nejkratším období oslabí, ačkoli nepředpokládám, že by jakékoli zotavení vydrželo. Dnes večer bude vydáno prohlášení Reserve Bank of Australia.

CAD: Včerejší energické PMI a prodej surové ropy vedly k prudkému zotavení USD/CAD a předpokládá se, že párování vydrží nad hranicí 1,2500, dokud zítra neuvidíme americkou zprávu o zaměstnanosti.

NZD: Kurzová situace je zatím pro NZ příznivá, ačkoli i nadále hledám důvod prodávat NZD/USD možná mi tu příležitost poskytne zítřejší zpráva o zaměstnanosti.

SEK: Dnes ráno jen malá čísla a sledujeme, zda se podpora 9,38 EURSEK udrží, pokud se objevují nové tlaky na euro. Jakýkoli velký pohyb však bude muset počkat na jednání švédské Riskbank 12. února.

NOK: Opět oslabila s tím, jak ustává tlak na prodej surové ropy. EUR/NOK se ani nezačaly odprodávat po včerejších zprávách, a to říká hodně napjatě se očekává zotavení EUR/NOK/odprodej NOK.

Důležité ekonomické údaje

Nadcházející ekonomické události (časy uvedeny v GMT)

 Vedoucí oddělení měnové strategie Saxo Bank

John Hardy, původem z Texasu, absolvoval Texaskou univerzitu v Austinu s vyznamenáním. Od roku 2002 pracuje v Saxo Bank. V oddělení měnové strategie a správy aktiv prošel různými pozicemi. Nyní John J. Hardy působí na pozici vedoucího oddělení měnové strategie Saxo Bank. Díky populárnímu a často citovanému každodennímu sloupku FX Update, který pravidelně využívají novináři, traderová komunita a klienti Saxo Bank, si vybudoval široký fanklub. Je pravidelným hostem a komentátorem televizních stanic jako například CNBC, CNBC Arabia a Bloomberg. Kromě svého sloupku a vystupování v médiích je autorem komentářů k aktuální situaci kolem hlavních měn, politiky centrálních bank, makroekonomických trendů atd.

 Globální online investiční banka

Saxo Bank je globální investiční banka specializující se na online obchodování a investice na mezinárodních finančních trzích. Saxo Bank umožňuje soukromým investorům a institucionálním klientům obchodovat s FX, CFD, cennými papíry, futures, opcemi a dalšími deriváty a poskytuje i profesionální správu portfolia a fondů díky svým online obchodním platformám oceněným řadou různých ocenění.

Více informací na: www.saxobank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

20.07.2023Kurz koruny vůči euru atakuje hladinu 24,00 CZK/EUR (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688