BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  06.02.2015 11:57:14

Dnes nás čeká NFP, hřivna kolabuje, EUR stabilizováno; analýza GBP/USD, AUD/USD, EUR/USD

Americký akciový trh si včera připsal přes 1 procento zisku a konečně se v letošním roce přehoupl do černých čísel. Akciím pomáhá stabilizace ceny ropy, která signalizuje ustálení globálního hospodářství. Americký akciový index Dow Jones je po včerejšku v tomto roce 0,35 procenta v plusu, S&P 500 0,18 procentazisku a technologický Nasdaq se v roce 2015 obchoduje 0,61 procentazisku.

Včera zasedala Česká národní banka (ČNB). Sdělila, že používání kurzu jako nástroje měnové politiky neukončí dříve než ve druhém pololetí roku 2016. Doposud přitom uváděla, že kurzový režim neopustí "dříve než v roce 2016". ČNB v prohlášení dodala, že posun hladiny kurzového závazku na slabší úroveň (z pohledu CZK) by bylo třeba zvážit, teprve pokud by došlo k dlouhodobému posílení deflačních tlaků schopných způsobit propad domácí poptávky. Miroslav Singer dále uvedl, že ČNB je připravena letos tolerovat nízkou či dokonce zápornou inflaci vzhledem k cenám ropy. To znamená, že je ochotna v letošním roce tolerovat dočasný pohyb inflace blízko nuly, nebo i lehce pod ní. Podle nejnovější prognózy by HDP v letošním roce mohlo posílit o 2,5 procenta, což je o 0,1 procenta více, než odhadovala listopadová prognóza. Inflace by měla v prvním čtvrtletí 2016 dosáhnout 1,1 procentního růstu, což je o 1 procento méně, než očekávala listopadová prognóza, v druhém čtvrtletí příštího roku by měla cenová hladina posílit na hodnotu 1,6 procenta

Hlavní měnový pár EUR/USD se opět vrátil blízko k hodnotám 1,15. Ačkoliv ECB včera odmítla přijímat řecké vládní a bankovní dluhopisy jako kolaterál za poskytnutou likviditu a zhoršila tím tak přístup řeckých komerčních bank k eurové hotovosti, schválila program ELA, přes něj si nepůjčují komerční, ale řecká centrální banka ve výši 60 miliard eur. Řecký a německý ministr financí včera jednali o budoucnosti Helénské republiky. Shodli se jedině na tom, že se na ničem neshodnou. Příští týden bude pro Atény rušný. Země plánuje emitovat pokladniční poukázky v hodnotě 15 miliard eur, aby za tyto prostředky zaplatila splatný dluh. Otázkou je, kdo je koupí a když je neprodají, kde vezmou peníze, když odmítají záchranný program tzv. Trojky. Ten je totiž klíčem k poslední části záchranného úvěru i likviditě od ECB. Program ELA může být 2/3 většinou hlasů členů bankovní rady zrušen a Řecko dostřiženo od eur. Příští týden zasedají ministři financí eurozóny, kteří budou jednat o Řecku.

Hlavní událostí dnešního dne budou datatrhu práce USA. Počet nově vytvořených pracovních míst mimo zemědělský sektor (NFP), míra nezaměstnanosti a průměrné hodinové výdělky. To vše bude pod drobnohledem investorů v 14:30. Klíčový bude nejen pozitivní výsledek NFP, ale i růst mezd. V případě pozitivních dat, by se hladina 1,15 mohla stát pro EUR/USD silnou rezistencí. Ve stejnou dobu zveřejní datatrhu práce a počet stavebních povolení i Kanada. V takový okamžik bývá volatilita na USD/CAD.

Ukrajinská hřivna (UAH) včera zareagovala obrovským propadem na slova tamní centrální banky. Ta uvedla, že nebude dále pravidelně intervenovat na trzích a měnu tak podporovat z důvodu poklesu devizových rezerv. Guvernérka Hontarevová ovšem zároveň popřela, že zrušení aukcí znamená zavedení plně plovoucího kurzu.Hřivna se včera vůči americkému dolaru propadla o 45 procent, a to i navzdory tomu, že centrální banka zvýšila úrokovou sazbu z 14,50 na 19 procent. USD/UAH se obchoduje na historických maximech (z pohledu USD) na úrovni 24,35. Pro hřivnu byl včerejšek nejztrátovějším dnem za celou její 20letou historii.

Australský dolar v noci posílil po zveřejnění zápisu z úterního zasedání tamní centrální banky (RBA), jenž odhalil, že banka v nejbližší době nepomýšlí na další snížení úrokových sazeb. Po zveřejnění zápisu klesly sázky trhu na to, že banka příští měsíc sníží úrokové sazby z 1 ku 3 na 1 ku 5. Nicméně trh téměř se 100 procentní pravděpodobností počítá s tím, že úrokové zásoby opět klesnou, a to nejpozději v červnu.

GBP/USD testuje poslední rezistenci v podobě horní hrany kanálu a 55denního průměru. V případě jejich překonání může posílit nahoru až k hodnotě 1,5550 a 100dennímu průměru. V případě odmítnutí bude pokračovat ve svoji cestě v klesajícím kanálu.

AUD/USD vytváří náznaky formace obrácená hlava – ramena. Ta se potvrdí silným proražením hodnoty 0,7855. Pak by AUD/USD mohl dosáhnout až ke kulatému číslu 0,8000. Tato situace by mohla nastat v případě negativních odpoledních dat NFP z USA.

EUR/USD se pohybuje v trojúhelníkové formaci. Proražení jednoho z ramen, pak otevře euru cestu k vyznačeným úrovním.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688