Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  06.02.2015 10:48:26

Komentáře k průmyslu - byl to dobrý rok, průmysl je stále oporou ekonomiky

 

Poslední díl do skládačky toho, jak dopadl rok 2014, dnes přidal průmysl a stavebnictví. Průmysl se ukázal v dobrém světle a nezklamal. Meziročně si připsal k dobru 7,3 %, po očištění o počet pracovních dní rostl o 4,3 %. Závěr roku tak byl více než povedený. Není tak důvod pro to, aby hodnocení celého roku bylo špatné. Struktura průmyslu a jeho prosincových výsledků potěšila. V růstové fázi byla valná většina odvětví. Pozitivní výsledek byl tažený více odvětvími, která společně přispěla k růstu.

   

Právě plošný růst ukazuje, že česká ekonomika je na tom velmi dobře. Průmysl je stále hlavní nohou ekonomiky, na které stojí a která určuje chod. Za dobrým výsledkem stojí nejen výroba osobních automobilů, která je objemově klíčová. Například výroba počítačů a elektroniky, výroba farmaceutik nebo výroba plastových výrobků. Dopravní průmysl je celkově pro Česko velmi důležitý, protože to není pouze výroba samotných osobních automobilů. Patří sem i výroba autobusů nebo kolejových vozidel - tramvají nebo lokomotiv. Všechny tyto obory jsou v současnosti na tom velmi dobře, ekonomicky se jim daří.

   

A prozatím to vypadá, že se na tom nic nezmění. Nové zakázky neustále rostou. V prosinci přišlo meziročně o 12 % zakázek více. Dokonce tentokrát byl růst zakázek z tuzemska větší než ze zahraničí. České objednávky rostly o 17 %. To ukazuje, že vnitřně je na tom ekonomika dobře, vytváří sama poptávku a jen se neveze na tom, jak se daří v zahraničí. Proto růst ekonomiky za čtvrté čtvrtletí bude velmi dobrý a výhledy na rok 2015 jsou slušné.

   

Tak jak se dařilo průmyslu, mělo špatný prosinec stavebnictví. To kleslo o 6,6 %, po očištění dokonce o bezmála o 8 %. Stavebnictví se stále příliš nedaří a nedokáže se vymanit z dlouhodobého poklesu. Ten trvá fakticky od začátku krize, kdy byl extrémní přetlak poptávky po stavebních pracích. Tuto situaci ale rozhodně nelze brát jako vhodné srovnávací měřítko, protože v té době se stavělo takřka vše bez reálné ekonomické návratnosti. Nyní se situace srovnává. Přesto, rok 2015 by měl být o něco lepší. Aktivita státu ve stavebnictví, obzvláště co se týká dopravních staveb, je vyšší. To by mělo stavebnictví pomoct se v příštím roce rozběhnout.

 

Ing. Michal Kozub
Analytik
Home Credit a.s.




V souhrnu lze říci, že se loni průmyslu dařilo. Objem průmyslové produkce loni konečně překonal doposud rekordní rok 2007 a to navzdory poklesu produkce v těžbě a v energetice. Příznivé jsou vyhlídky i pro letošní rok a většina podpůrných ukazatelů jako předstihové průmyslové indikátory, hodnota nových zakázek či dataNěmecka ukazují, že průmyslová konjunktura bude pokračovat.

Průmyslu se dařilo i v posledním měsíci loňského roku. V prosinci oproti listopadu průmyslová produkce vzrostla o 0,6 % a v meziročním srovnání o 7,3 %, respektive o 4,7 % po očištění o nestejný počet pracovních dnů.

V souhrnu za celý loňský rok průmyslová produkce vzrostla o 4,9 % a jedná se tak o nejvyšší nárůst za poslední tři roky, když v letech 2011 a 2012 byl růst produkce záporný. Růst produkce se v loňském roce týkal primárně zpracovatelského průmyslu a především výroby automobilů, která se zvýšila o 13 %. Výrazný nárůst produkce zaznamenala i výroba počítačů a elektroniky obecně – zvýšení o 18,1 %. Naopak k poklesu produkce došlo v těžebním průmyslu (-2,8 %) a v energetice (-2,4 %).

Růst průmyslu v loňském roce podporovaly nové zakázky a to jak ty zahraniční, tak i domácí. Nárůst domácích zakázek o 10,5 % byl loni nejvyšší od roku 2010. V kontextu růstu průmyslové produkce a tržeb rostla i poptávka po zaměstnancích. Nová pracovní místa vytvářel především zpracovatelský průmysl. Oproti tomu byl růst mezdprůmyslu umírněný a zaostával za produktivitou práce.

V souhrnu lze říci, že se loni průmyslu dařilo. Objem průmyslové produkce loni konečně překonal doposud rekordní rok 2007 a to navzdory poklesu produkce v těžbě a v energetice. Příznivé jsou vyhlídky i pro letošní rok a většina podpůrných ukazatelů jako předstihové průmyslové indikátory, hodnota nových zakázek či dataNěmecka ukazují, že průmyslová konjunktura bude pokračovat.


 

Miroslav Novák
analytik společnosti AKCENTA

 


 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688