BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  04.02.2015 12:42:14

Proč ropa posiluje, Řecko jedná s ECB, analýza Ropy, měnového indexu eura (BOSSA EUR) a EUR/JPY

Aktuální nálada na finančním trhu je pod vlivem rostoucí poptávky po černém zlatě. Cena ropy posílila od pátku o neuvěřitelných 17 procent. Spouštěcím mechanismem byla podle všeho zpráva společnosti Baker Hughes, jež poukázala na výrazný pokles v hledání a vrtání nových ložisek ropyUSA.  Revoluce v produkci ropy z břidlic v minulosti způsobila dynamický růst zásob černého zlata, po němž cena ropy klesla. Avšak na 50 procentní propad ceny již reagují producenti nižší aktivitou. Nicméně v případě nárůstu ceny lze opět očekávat zvýšení těžební aktivity hlavně v Severní Americe. Posílení ceny ropy způsobilo růst poptávky po rizikových aktivech, což je na trhu vidět přes posilování komoditních měn a akciových titulů. Ropa nyní působí jako indikátor investorského apetitu po riziku. S cenou ropy se svezla i měď, která včera posílila o 3.6 procenta, což je její nejlepší jednodenní výkon od července 2013.

Vyšší poptávka po rizikových aktivech způsobila odliv peněz z bezpečných přístavů, a to nejen z amerického dolaru, ale i zlata a amerických státních dluhopisů, jejichž výnosy posílily. USD včera ztratil 0.9 procenta, což je největší jednodenní propad od října 2013.

Prudký nárůst ceny ropy zvýšil poptávku po komoditních měnách, jakými jsou kanadský a australský dolar. CAD posílil vůči USD na 2týdenní maxima (1.2353). Dokonce i australský dolar včera jakoby zapomněl na snížení úrokové sazby centrální bankou (RBA) a v průběhu úterý se vrátil zpátky k hodnotám, u nichž byl před zasedáním RBA. Z vyšší ceny ropy těží i ruský rubl (RBL), který od počátku týdne posílil o 8 procent, čímž vymazává ztráty způsobené předchozím rozhodnutím ruské centrální banky snížit úrokové sazby o 200 bodů.

Novozélandský dolar (NZD) vymazává ztráty. Kromě slabšího dolaru mu včera pomohla aukce mléka, v níž ceny této potravinové komodity posílily o 9.4 procenta. Dnes bude klíčovým datem zpráva o počtu nově vytvořených pracovních místUSA v soukromém sektoru (ADP), která je jakýmsi předskokanem pátečního NFP.

Z oslabujícího dolaru včera těžila i britská libra (GBP). Ta posílila z 19 měsíčních minim vůči dolaru (1.4952) na hodnotu 1.5198, čímž zažila nejlepší denní seanci za posledních 10 měsíců. Avšak libře pomáhají i lepší data indexů nákupních manažerů (PMI) ze všech tří sektorů. Ze slabšího dolaru včera těžilo i euro, kterému rovněž pomohly informace ohledně vývoje situace v Řecku. To zatím nepožaduje od věřitelů odpuštění splacení části dluhu, ale žádá výměnu některých současných dluhopisů za nové navázané na hospodářský růst. EUR/USD včera dokonce prorazilo hodnotu 1.1500. Nicméně jednání nejsou ani zdaleka u konce a riziko, že země opustí eurozónu, stále existuje. ECB totižto odmítá řecký nápad ukončit jednání s tzv. Trojkou. Z klidnější situace v Aténách těží i tamní státní dluhopisy, jejichž výnosy postupně klesají z vrcholů, kterých dosáhly po výsledcích voleb.

Dnes před sebou mají Atény důležitá jednání s Evropskou centrální bankou (ECB). Ještě před volbami požádaly 3 řecké banky (Piraeus Bank, Alpha Bank a Eurobank) ECB o nouzovou likviditu kvůli obavám z vyšších výběrů klientů v důsledku politické nejistoty a neznámého osudu země v eurozóně. Dvoutýdenní nouzové úvěrové lince dnes však končí platnost a o jejím prodloužení musí rozhodnout ECB. Problém je v tom, že hlavně Německo se bojí toho, že Řekové přinutí domácí komerční banky, aby za tyto zdroje koupily krátkodobé pokladniční poukázky, jež se Atény chystají emitovat. Řecko by se pak obešlo po delší dobu bez peněz věřitelů.

Pozn. Národní centrální banky mohu v rámci programu ELA poskytnout úvěry komerčním bankám v případě, že to schválí ECB. Likvidita od domácích centrálních bank je však dražší než zdroje od ECB. Program ELA (nouzová linka) může být vetován dostatečnou většinou členů rady guvernérů ECB.

Americká ropa WTI koriguje svoje předchozí ztráty. Na denním grafu včera vytvořila svíčkovou formaci připomínající „pinbar". Avšak knot se zdá být příliš krátký vzhledem k velikosti těla. Nicméně pokud ropa právě koriguje svůj 7měsíční předchozí výprodej, tak první zastávku by mohla najít až u kulatého čísla 60 USD, na úrovni první Fibonacciho hladiny (23.60).

Měnový index eura BOSSA EUR včera uzavřel na denní svíčce nad Fibonacciho hladinou 23,6, což by mohlo znamenat jeho další posilování k Fibonacciho hodnotě 38.2, a tedy pokračování posilování eura.

EUR/JPY se vymanil z konsolidačního obdélníku a prolomil rezistenci na úrovni 134.05. Nyní se vrací k opětovnému testování těchto důležitých úrovní, kde může jako „support" posloužit i 55denním průměr (černě).

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688