BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  03.02.2015 11:27:14

Řecko představilo svou vizi, Austrálie snížila úrokové sazby, ropa posiluje; analýza EUR/USD, USD/JPY, ZLATA

Řecko opět hýbe mezinárodní finanční scénou. Tamní ministr financí Varoufakis včera představil v Londýně svou vizi splácení dluhu. Atény požadují, aby bylo umořování dluhu navázáno na hospodářský růst (HDP) země. To znamená, že velká část současného dluhu, by se převedla na nové dluhopisy navázané na tempo růstu HDP. Navíc Atény žádají o změny ve stanovené požadované výše ročního rozpočtového přebytku. Ostrovní stát je nucen podle platných dohod ročně vykazovat přebytek mezi rozpočtovými příjmy a výdaji (bez úrokových plateb) ve výši 4,5 procenta. Takovýchto výsledků z evropských zemí dosáhlo za posledních 10 let jenom Norsko, a to jenom díky ropě.  Řekové chtějí snížit výši přebytku na 1 až 1,5 procenta.

Hlavní katastrofa, které se všichni báli tedy, že Atény budou žádat o prominutí částí dluhu, se nekonala, proto by se Německo mohlo dívat na nové podmínky smířlivě. Na druhé straně Syriza jen pár dní po zvolení do úřadu podporuje rozkvět bujaré státní správy. Právě její reforma a racionalizace je podle věřitelů klíčová pro další prosperitu země.

Euro (EUR) na nové informace z Řecka výrazněji nezareagovalo a vůči dolaru se již druhým týdnem obchoduje v poměrně úzkém pásmu. Klíčové bude, co odpoví Německo na nové požadavky Jihoevropanů. Alexis Tsipras včera trhy uklidnil, když řekl, že upřednostňuje dohodu o finanční podpoře s eurozónou před Ruskem. Navíc Benoita Coeure, reprezentant FrancieECB, včera s ohledem na situaci kolem Řecka, s niž souvisí růst výnosů státních dluhopisů periferie, uvedl, že banka může v případě potřeby zvýšit tempo nákupů vládních dluhopisů. Dnešní obchodní seance bude klidnější, v odpoledních a večerních hodinách budou dominovat data z Nového Zélandu, a to aukce mléka, míra nezaměstnanosti a projev guvernéra Wheelera.

Ropě se v posledních dnech daří výjimečně dobře. Za poslední 2 obchodní dny posílila o 11 procent, z čehož těží kanadský dolar. USD/CAD včera oslabil o 0,5 procenta.

Australská centrální banka (RBA) v noci prvně od srpna 2013 snížila základní úrokovou sazbu z 2,5 na historických 2,25 procenta. Australský dolar (AUD) se následně vůči dolaru (USD) propadl na 6letá minima. AUD však neoslabil jenom vůči USD, ale vůči celé řadě měn. Banka tímto krokem záměrně oslabuje AUD a podporuje ekonomiku, jež trpí propadem cen komodit, jejichž export je důležitou součástí hospodářství protinožců. Nicméně finanční trhy nevylučují další snížení úroků v nejbližších měsících.

EUR/USD se pohybuje na hodinovém grafu ve formaci symetrického trojúhelníku. Proražení některé z jeho hran může naznačit další směr pohybu.

Zlato opustilo klesající kanál a směřuje na sever, kde by mohlo otestovat kulaté číslo a rezistenci 1 300 USD za unci.

USD/JPYse pohybuje v klesajícím kanálu podle všeho k hodnotě supportu 116,60.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688