Jana Brožková (Bydlet.cz)
Reality  |  02.02.2015 18:03:33

Prodej nemovitosti: rozhodujete se, zda s realitkou, nebo bez?

Prodej nemovitosti bývá obvykle během na dlouhou trať, obzvlášť, když byt či dům není v tolik žádané lokalitě nebo velikosti. Ale jak se říká, každá věc má svého kupce a počkat se vyplatí. Je ale lepší prodávat na vlastní pěst nebo se radši svěřit do rukou profesionála?

Realitní makléři u nás nemají právě nejlepší pověst. Často narazíme na takzvané odborníky, kteří nám nepřinesou žádnou velkou přidanou hodnotu v podobě kvalitních služeb. Ovšem provizi přesto zaplatíme, a to mnohdy značnou. Obavy, že nedokážeme prodat nemovitost bez profesionální pomoci, jsou rovněž na místě. Málokdo z nás umí správně sepsat smlouvu, odhadnout cenu nebo sehnat kupce. Je tedy výhodnější nechat se zastupovat realitním makléřem nebo ne? V zásadě platí, že realitní kancelář ke spolupráci nepotřebujete. Pokud ale nejste odborníkem zabývajícím se realitami, tak vám pomoc zkušeného profesionála usnadní cestu a eliminuje značná rizika s prodejem spojená.

Spolupráce s realitním makléřem

Vždy je potřeba si rizika uvědomit. S prodejem nemovitosti je jich spojených víc než dost. Rozhodnete-li se oslovit specialistu - realitního makléře, pak to udělejte nejlépe na základě doporučení od známých. „V případě, že nikoho takového nemáte, můžete oslovit námi doporučované makléře, kteří jsou uvedeni v seznamu makléřů jako certifikovaní,“ radí Renata Maternová z portálu Realitnitrznice.cz. „Realitní tržnice nemá z prodejů makléře žádný profit. Proto nemá zájem na doporučování nekvalitních realitních makléřů a tím si poškozovat své jméno,“ dodává. Výhodou portálu jsou také služby pro kupující i prodávající, jako je např. zajištění financování, pojištění, vymalování a úklid bytu před jeho prodejem, rekonstrukce, úprava zahrad, návrhy interiérů apod. Vlastníci nemovitostí zase mohou získat doporučení na odhadce, právní servis, stěhovací služby aj.

Na co si dát pozor při prodeji bez realitního makléře

  • Určete správnou cenu nemovitosti, např. s pomocí odhadce nebo srovnáním podobných typů nemovitostí v dané lokalitě.
  • Zjistěte na katastru, jaký je skutečný právní stav nemovitosti (břemena, zástavní práva apod.).
  • Domluvte si právní zajištění při prodeji. Vzory smluv na internetu v žádném případě nepoužívejte. Každý prodej má svá specifika, která by měla být přesně popsána ve smlouvě.
  • Po dohodě s kupujícím zafixujte finanční prostředky za prodej nemovitosti v notářské, bankovní nebo advokátní úschově do doby, než bude nemovitost přepsaná v katastrálním rejstříku.
  • Při koupi nemovitosti nezapomínejte na deponaci daně z nabytí nemovitosti. Kupující je stále ručitel pro finanční úřad, pokud prodávající daň nezaplatí nebo se nedohodnou na úhradě jinak. Tato dohoda musí být uvedena v kupní smlouvě.

 

Na co si dát pozor při prodeji s realitním makléřem

  • Pokud na makléře nemáte doporučení od známých, zjistěte si o něm všechny dostupné informace, jaké má zkušenosti, znalosti apod.
  • Sledujte jeho vystupování, osobní přístup, profesionalitu a servis.
  • Veškeré smlouvy by měly být vyvážené – neměly by „nahrávat“ jen jedné straně.
  • Neukvapujte se s podpisem smluv. Pokud si nejste jistí, raději se poraďte s nezávislým odborníkem.
  • Provize z prodeje musí být jasně stanovená předem. Obvykle to bývá mezi 3 - 6 % z kupní ceny. Mnohdy bývá uvedena místo procentuální sazby konkrétní částka.
  • Uzavřete s realitním makléřem smlouvu, která zavazuje nejen vás, ale i makléře. Smlouva by měla obsahovat servis, za který budete platit provizi.
  • Sledujte, jak vaši nemovitost makléř prezentuje klientům.

Tip portálu Realitnitrznice.cz: 

Makléři s certifikací Realitní tržnice

Makléři s certifikací Realitní tržnice prošli zkouškami z realitního práva, všeobecných znalostí o nemovitostech, obchodními dovednostmi a financování nemovitostí. Doporučovaní realitní makléři dokážou pomoci s prodejem, zajistit veškerý servis spojený s prodejem nemovitosti, doporučit kroky k úspěšnému prodeji a zajistit výhodné financování pro kupující.

Zkušenosti s makléřem je možné zapsat jako recenzi na jeho vlastní profil, který bude sloužit jako jeho vlastní vizitka.

 


 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688