Zimní počasí: napadne až 30 centimetrů! Kde všude bude sněžit?

TNBiz, 29.1.2015

"Na vlnící se okluzní frontě očekáváme v pátek na východě území vydatnější a trvalejší sněžení. Úhrny nového sněhu v těchto oblastech budou dosahovat 10 až 15 cm, v Beskydech až 30 cm," to je zpráva Českého hydrometeorologického ústavu.

Kvůli sněžení na Moravě vydali meteorologové varování pro Olomoucký a Moravskoslezský kraj z Jihomoravského kraje pak pro Hodonínsko a Zlínský pro Uherskohradišťsko, Vsetínsko a Zlínsko. Ta platí od páteční deváté hodiny ranní do páteční 23. hodiny. "Mohou vznikat sněhové jazyky, na horách i závěje," uvádí meteorologové.

Ještě dříve než sněžení ale na východní část Česka dorazí silný vítr. Právě ten v kombinaci s občasným sněžením může zkomplikovat i dopravu, protože se mohou tvořit sněhové jazyky. Před těmi ČHMÚ varuje na Vysočině na Jihlavsku a Žďársku, na jižní Moravě na Blanensku, Hodonínsku a Vyškovsku a v celém Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

Výhled počasí na následujících čtrnáct dní podle Meteopressu:

V pátek bude oblačno až zataženo, ojediněle sněhové nebo smíšené přeháňky. Večer na východě trvalejší sněžení. Noční teploty 0 až -4 °C. Nejvyšší teploty 0 až 4 °C. Teplota v 1000 m na horách kolem -2 °C. Mírný západní vítr 3 až 7 m/s, na východě místy v nárazech 15 m/s.

V sobotu bude oblačno až polojasno, ojediněle sněžení, pod 300 m déšť se sněhem. Noční teploty -1 až -5 °C. Denní teploty 0 až 4 °C. Jihozápadní vítr 3 až 7 m/s, nárazy 15 m/s.

V neděli bude zataženo až oblačno, místy občas sněžení, pod 300 m srážky smíšené. Přechodně polojasno. Noční teploty 0 až -4 °C, místy až -8 °C. Denní teploty 0 až 4 °C. Severozápadní vítr 4 až 8 m/s.

V pondělí bude oblačno až zataženo, místy sněžení, v nížinách déšť se sněhem. Noční teploty -2 až -6 °C. Denní teploty 0 až 4 °C. Západní vítr 4 až 8 m/s.

V úterý bude většinou polojasno. Noční teploty -3 až -7 °C, místy až -10 °C. Denní teploty -4 až 0 °C. Jihozápadní vítr 4 až 8 m/s.

Ve středu bude oblačno se sněhovými přeháňkami. Noční teploty -5 až -9 °C, místy až -13 °C. Denní teploty -5 až -1 °C. Severozápadní vítr 3 až 7 m/s.

Ve čtvrtek bude zataženo se sněžením. Noční teploty -2 až -6 °C, na východě kolem 0 °C. Denní teploty -5 až -1 °C. Severozápadní vítr 4 až 8 m/s, nárazy kolem 15 m/s.

Výhled od 6. do 12. února: převážně oblačno, v nížinách přechodně zataženo nízkou oblačností a mlhavo. Na frontách až zataženo se sněhovými přeháňkami, v nižších polohách převážně srážky smíšené nebo dešťové. Ranní teploty -1 až -5 °C. Denní teploty -3 až 2 °C.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky