BHS (BH Securities a.s.)
Investice  |  28.01.2015 16:52:32

Apple - dosáhne hodnota firmy 930 mld. USD?

V návaznosti na noční hospodářské výsledky akcie Apple (AAPL) získaly celou řadu potvrzených doporučení, zhruba 15 brokerů však přistoupilo ke zvýšení cílové ceny.

Apple kromě famózního zisku poměrnou částí také navýšil svou hotovostní pozici. Tu má sice částečně zainvestovanou v různých finančních produktech, nicméně její výše vzrostla již na nový rekord 178 mld. USD. Stalo se tak, přestože firma vyplácela dividendu a také pokračovala v odkupu vlastních akcií. V posledním kvartále za ně vydala přes 5 mld. USD.

Teoreticky vzato, Apple by si se svou hotovostí mohl dovolit koupit firmy jako Intel (INTC), AT&T (T), Bank of America (BAC) či Walt Disney (DIS). Tržní kapitalizace těchto jednotlivých firem totiž nedosahuje uvedené částky. U indexu S&P 500 by se jen se svou hotovostí, ve srovnání s tržní kapitalizací firem, dostal Apple (AAPL) již na 17. místo.

Nabízí se tak logická úvaha, zda se Apple dále více nepodělí se zisky, resp. hotovostí s akcionáři. V úvahu přichází zvýšení odkupu vlastních akcií, ke kterému naposledy v říjnu vyzýval C.Icahn (podrobnosti zde).

Dividenda

Další možností zůstává navýšení dividendy. Tu však Apple včera potvrdil zatím na stávající úrovni. Vyplatí tedy za poslední Q opět 0,47 USD/akcii. Podrobnosti o termínu pro nárok k dispozici zde. Ve vztahu k úterní zavírací „nízké“ ceně lze tzv. dividendový výnos stanovit na 1,7 %. Koncensus trhu agentury Bloomberg nyní udává predikce navýšení dividendy v příštím kvartále na 0,50 USD.

Přestože akcionáři by jistě od Applu chtěli ještě více, štědrost firmy je vlastně abnormální. Na dividendách a odkupech vlastních akcií již přerozdělila celkem 103 mld. USD (přes 2,5 bil. ). Především díky výraznému nákupnímu apetitu firmy v prvních týdnech loňského roku se více než polovina z částky k akcionářům dostala právě v posledním roce, konkrétně přes 57 mld. USD. Již dříve Apple uvedl, že do konce letošní roku hodlá akcionářům celkem vrátit 150 mld. USD. Prostor pro dividendu i odkup je tedy celkově stále poměrně výrazný.

Doporučení

Z hlediska v posledních hodinách aktualizovaných doporučení po výsledcích se na titul nejpozitivněji dívá Cantor Fitzgerald, který cíl navýšil již na 160 USD. Pokud by titul dosáhl těchto úrovní, znamenalo by to ze současného pohledu počtu vydaných akcií tržní kapitalizaci Applu zhruba 930 mld. USD!

Přehled doporučení, resp. jaký je koncensus trhu, či která společnost stanovuje cílovou cenu jen na 60 USD, se dočtete zde.

J. Zendulka 


BH Securities a.s - jeden z nejvýznamnějších nebankovních obchodníků s cennými papíry s 20ti letou zkušeností na kapitálových trzích. Hlavní činností je zprostředkování obchodů v tuzemsku i v zahraničí, obhospodařování individuálních portfolií, obchodování na úvěr a obchodování s deriváty.
Více informací na:
www.bhs.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

St 19:40  Ropa se vrací ke klíčové podpoře X-Trade Brokers (XTB)
St 19:32  Slabý BRL kávě neškodí X-Trade Brokers (XTB)

Přečtěte si také:

08.04.2021DeFi dosáhlo milníku $50 mld. v uzamčené hodnotě cryptokingdom.tech (Crypto Kingdom)
02.08.2018Apple překonal hodnotu 1 bilionu USD! Pavel Šafařík (Sagefin)
25.04.2018Apple Irsku doplatí 13 mld. USD na daních Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688