BOSSA.CZ (BOSSA.CZ)
Investice  |  28.01.2015 11:57:14

Výprodej na americkém akciovém trhu, AUD posiluje díky vyšší inflaci, zájem o jihoevropské dluhopisy klesl, analýza EUR/USD, DOW JONES, NZD/USD

Americký akciový trh se včera propadl do červených čísel. Negativní náladu odstartovala makroekonomická data v podobě objednávek zboží dlouhodobé spotřeby. Ty se v prosinci meziměsíčně propadly o 3,4 procenta. Jádrové (očištěné o letadla) klesly o 0,8 procenta. Tento ukazatel vstupuje dílčím způsobem do částí investic HDP USA, po čtvrtém poklesu v řadě, začali mnozí analytici propočítávat své páteční odhady HDP. Navíc investice budou podle všeho v USA dále klesat hlavně v odvětví navázaných na ropu.otázkou je, zdali je vykryje vyšší spotřeba podpořena právě nižší cenou ropy. Americká centrální banka si myslí, že ano.

Další ránou pro americký akciový trh byly špatné hospodářské výsledky společností Microsoft, Caterpillar a Procter and Gamble za poslední čtvrtletí 2014. Firmy zdůvodňují nepříznivá čísla i silnějším dolarem (USD). Na druhé straně Apple překvapil velmi pozitivně. Situaci nezachránila ani spotřebitelská důvěra CB, jež dosáhla nejvyšších hodnot od srpna 2007 a prodej nových domů, jenž rovněž mírně překonal očekávání. Dow Jones včera oslabil o 1,65 procenta, index S&P 500 klesl o 1,34 procenta, technologický Nasdaq spadl o 1,89 procenta.

Dnes bude klíčové zasedání americké centrální banky (Fed). Jak banka zareaguje na rozhodnutí Kanady snížit úrokové sazby a Švýcarska opustit pásmo fixace EUR/CHF? Zásadní bude, aby Fed nehodil zpátečku od zvýšení úrokových sazeb, což by vedlo k oslabení USD a posílení EUR/USD. Eurodolar včera vyskočil prudce vzhůru na 1,374 EUR/USD.

Řecké vládní dluhopisy byly včera pod prodejním tlakem. Důvodem bylo jmenování Yanise Varoufakise na post ministra financí. Tento pán podporuje politiku nesplácení řeckého dluhu.Spolu s Řeckem mírně klesly i ceny ostatních jihoevropských bondů (španělských, italských), což znamená, že jejich výnosy, a tedy i náklady na financování státního dluhu šly nahoru.

Australský dolar (AUD) v noci posílil díky vyšším hodnotám jádrové inflace, které snížily naděje na pokles úrokových sazeb. Jádrová inflace v posledním čtvrtletí 2014 mezikvartálně posílila o 0,7 procenta, čímž o 0,2 procenta překonala očekávání trhu a o 0,4 procenta předchozí měření. Šance, že RBA příští týden uvolní monetární politiku klesly na 1 k 10.

EUR/USD koriguje svoje ztráty z předchozího týdne v rostoucím trendovém kanálu, kde ho postupně čekají rezistence v podobě Fibonacciho úrovní. EUR/USD je nyní v režii USD a zasedání Fedu, které vyvrcholí dnes v 20:00.

Americký akciový index Dow Jones opět testuje rostoucí trendovou linii. Nicméně docházejí mu síly, protože vytváří nižší vrcholy. Ve výsledku se pohybuje v trojúhelníkové formaci. Směr prorazení trojúhelníku indexu naznačí další cestu

NZD/USD prorazil předchozí týden klesající trendový kanál, v němž se pohyboval 4 měsíce. Nyní koriguje své předchozí ztráty. Čeká ho silná rezistence v podobě Fibonacciho hladiny 23,6 a dolní hrany kanálu. Tady by svůj pohyb nahoru mohl vzdát.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688