Akcieatrhy (Akcieatrhy.cz)
Investice  |  28.01.2015 10:20:03

Xiaomi, čínský parazit na americké burze

Nejžhavější primární úpis akcií, IPO, v roce 2015 bude od společnosti, o které jste slyšeli jen stěží, tedy pokud se houževnatě nezabýváte mobilními telefony. Xiaomi Corp. je čínská technologická společnost založená v roce 2010. Na konci roku 2014 prosákly zvěsti, že Xiaomi se chystá na burzu a to je tedy pořádný mazec. Společnost urazila od svého založení dlouhou cestu.
Společnost Xiaomi vyrábí chytré mobilní telefony a inspirací jsou telefony firmy Apple. Svůj první chytrý telefon uvedla na trh v roce 2011 a od té doby se stala třetím největším výrobcem chytrých telefonů na světě. Překonala tím takové firmy, jako je LG Electronics Inc. A Lenovo Group Ltd.
Úžasný růst prodejů vidíme na následujícím grafu, a to je jedním z důvodů, proč mnozí analytici očekávají primární úpis v průběhu roku.
 
Graf: Nárůst globálních prodejů Xiaomi
Za méně než pět let se Xiaomi stala z neznámé společnosti třetím největším světovým výrobcem chytrých telefonů. Během minulých dvou let zvýšila své prodeje z 7,91 milionů na více než 61 milionů.
 
 
Lei Jun, CEO společnosti oznámil, že příjmy v roce 2014 se více jak zdvojnásobily z úrovně 5,2 miliard na 11,97 miliard USD. V roce 2012 měla společnost příjmy 2 miliardy USD.
 
Prodeje chytrých telefonů vylétly ze 7,19 milionů kusů na více než 61 milionů kusů. V tomto roce předpokládá společnost prodej 100 miliónů kusů telefonů. Abychom měli nějaké srovnání, tak společnost Apple (AAPL) prodala v roce 2014 169,22 miliónů kusů svých telefonů iPhone.
 
Čím je společnost výjimečná?
Telefony společnosti Xiaomi nemají pouze výhodu nízké ceny, stejně jako v případě ostatních telefonů s operačním systémem Android. Mají také velmi pěkný design, který v sobě nezapře inspiraci konkurenčním telefonem iPhone.
 
Samozřejmě, že z toho Apple není nadšený.
 
„Myslím, že je to krádež a lenost při návrhu,“ tvrdí šéf designu společnosti Apple, Jony Ive. Nicméně čínští spotřebitelé dávají přednost dobrému designu, ovšem za nízkou cenu.
 
Apple je také zmiňován v diskuzích a říká se, že Xiaomi chce být čínská verze Applu. Někteří analytici společnost zmiňují jako „Apple z Číny“. Má na to vlit také CEO společnosti Lei Jun, který se obléká podobně, jako se oblékal Steve Jobs. Nosí džíny a černé tričko. Při uvedení nového výrobku v minulém roce také parafrázoval Jobsovo rčení: „a máme tu ještě jednu věc“.
 
Podobně jako Apple vyrábí Xiaomi stejné výrobky, jako tablet, televizní příjímače, set top boxy, které vypadají podobně jako Apple TV a nositelnou elektroniku zaměřenou na fitness. Provozuje take cloudové služby jako MiCloud a službu MiTalk.
 
Všechny výrobky společnosti Xiaomi používají upravený systém Android od společnosti Google. Protože je Android otevřený systém upravila si ho společnost Xiaomi pro své potřeby a dala mu jméno MIUI. Na základě MIUI jsou propojeny všechny výrobky společnosti a Xiaomi si tak vybudovala vlastní ekosystém služeb podobně, jako to dělá veleúspěšný Apple.
 
Hlavní prodeje se odehrávají v Číně, ale také v Malajsii, Filipínách, Indii a v Indonésii. Společnost je však podle svých slov „připravena vstoupit na světový trh.“
 
Pokud však chce Xiaomi porazit Apple na jeho hřišti, nestačí jen napodobovat to, co Apple dělá.
 
Co musí Xiaomi nejprve vyřešit?
Kopírování Apple společnosti sice zatím nepřináší problémy na asijském trhu, ale to nebude platit v případě vstupu na trhy v Evropě a Severní Americe. A problémy budou znamenat hlavně patentové problémy.
 
Už to začalo v Indii. Xiaomi je zde uprostřed sporu se společností Ericsson (ERIC). Ericsson je švédská telekomunikační společnost, která obviňuje Xiaomi, že ve svých telefonech porušuje její patentová práva. Pokud Xiaomi odmítne platit za patenty Ericssonu, hrozí, že bude zakázán prodej jejích telefonů v Indii.
 
A každý si může lehce představit, co asi udělá Apple. Je dobře známo, že se Apple soudí o patenty se Samsungem a dalšími výrobci telefonů s Androidem. Apple je v tom velmi důsledná a spory trvají mnoho let. Pro Xiaomi to znamená, že musí přestat kopírovat cizí výrobky, a musí se stát inovační společností.
 
Spory o patenty nejsou jedinými problémy, které musí společnost řešit. Průměrná cena chytrého telefonu Xiaomi se pohybuje okolo 150 USD, cena iPhone od Apple se pohybuje na 600 USD. Marže na jednom telefonu je velmi malá, některé modely se prodávají těsně kolem výrobní ceny.
 
Xaomi prodává své výrobky na výjimečně nízkých cenách a s velmi nízkou marží. Odhady uvádějí, že marže společnosti se pohybuje u jednoho výrobku okolo 1,8 %. Marže Applu se pohybují někde mezi 35 a 40 procenty. Zákazníci jsou ochotni platit Applu víc, protože neustále přichází s inovacemi.
 
Společnost Xiaomi si nebezpečí pouhého kopírování cizích konceptů uvědomuje a proto investuje do nákupu startovacích společností s inovativním potenciálem. Zaměřuje se na společnosti, které vyvíjejí výrobky pro „chytrou domácí elektroniku“.
 
Chytrá domácí elektronika je částí lukrativního sektoru „internet zařízení“. Podle mnohých to bude příští „velká rána“ v oblasti elektroniky, protože přechod na chytré telefony je prakticky u konce.
 
 

Pokračování ZDE

 | sledujte nás přes Facebook |


Tyto zprávy pro vás vytváří Akcieatrhy.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688