chytryhonza.cz (chytryhonza.cz)
Finanční rady  |  27.01.2015 15:28:59

Povinné ručení v roce 2015 zdraží. Díky konkurenci se dá ušetřit

Povinné ručení by mělo letos znovu plošně podražit v řádu stokorun. Na vině je zrušení příspěvků nepojištěných vlastníků vozidel do Garančního fondu České kanceláře pojistitelů. Nevěšte ale hlavu, existuje způsob, jak ušetřit. Na trhu s povinným ručením vládne tvrdý konkurenční boj, ze kterého můžete snadno profitovat.

Novela zákona, která ruší povinnost motoristů provozujících vozidlo bez pojištění odpovědnosti z provozu vozidla přispívat na nepojištěné škody, nabyla účinnosti 15. ledna 2015. Na všechny výzvy k úhradě příspěvků od České kanceláře pojistitelů do 14. ledna 2015 je ale třeba reagovat.

Nově budou případné škody způsobené těmi, kteří nemají povinné ručení, hradit pojišťovny. Povinné ručení by kvůli tomu mohlo podle kanceláře pojistitelů zdražit řádově o stokoruny. Přitom už v loňském roce ceny stouply zhruba o 7 procent.

Sněmovna příspěvek zrušila s tím, že je jen další sankcí. Povinné ručení stále zůstává základní podmínkou pro provoz vozidla. Za provozování vozidla bez pojištění motoristům nadále hrozí pokuta ve správním řízení, vyřazení vozidla z registru vozidel a zejména povinnost viníků nepojištěných nehod uhradit celou částku za způsobenou škodu z vlastních finančních zdrojů.

Jak ušetřit na povinném ručení

Máte dobrou pojistku a platíte za ni přiměřenou cenu? Sazby pojistného se napříč pojišťovnami liší až o tisíce korun a na trhu vládne tvrdý konkurenční boj, ze kterého můžete snadno profitovat. Využijte této konkurence a neplaťte zbytečně vysoké povinné ručení.

Poptávka po levném povinném ručení je vysoká. Právě výhodnější cenová nabídka patří mezi nejčastější důvody přechodu k jiné pojišťovně. Zjistěte si, co nabízí konkurence – nejsnazší způsob je využít služeb internetových srovnávačů.

Najdete tak během pár minut pojišťovnu, která pojistí váš vůz za výrazně nižší cenu, než platíte doposud. Každá společnost totiž počítá výši povinného ručení jinak. Určování sazby se odvíjí od specifikace vozidla, osoby klienta a výše pojistných limitů.

Jak změnit povinné ručení

Předpokládejme, že už jste si našli pojišťovnu, u které budete platit za povinné ručení méně. Ukončit starou smlouvu ovšem nemůžete jen tak ze dne na den. Případná výpověď smlouvy má svá pravidla.

Pojistné smlouvy se zpravidla uzavírají na období jednoho roku s tím, že se každý rok automaticky obnovují. Právě konec tohoto pojistného období je příležitost pro změnu pojišťovny. Smlouvu je nutné vypovědět nejpozději 6 týdnů před tímto datem.

Vypovědět povinné ručení můžete také v případě, že pojišťovna navýší cenu pojistného. O změně výše pojistného musí být řidič informován minimálně 2 měsíce před splatností starého pojistného období. Po obdržení oznámení o změně pojistných podmínek pak máte jeden měsíc na výpověď smlouvy.

Pokud si vyberete nové povinné ručení s chytrým on-line srovnávačem, jeho tým vám ohledně celého procesu bezplatně poradí a ulehčí vyřízení formalit.

Více informací o společnosti Chytrý Honza

Portál Chytrý Honza nabízí rychlé a objektivní srovnání finančních produktů a služeb mnoha desítek finančních institucí působících v České republice. Široký výběr, možnost přizpůsobit si produkt na míru, čas na rozmyšlení při rozhodování a zároveň jeho úspora dělají z Chytrého Honzy skutečně platného partnera při řešení osobních financí. Chytrý Honza zájemcům srovná všechny dostupné produkty online, aby si mohli vybrat ten nejvhodnější – od hypotéky, přes pojištění a tarify mobilních operátorů až po dodavatele energií. Od svého vzniku v roce 2009 již Chytrý Honza získal přes 250 000 spokojených zákazníků. Ti si aktuálně mohou vybírat z celkem 18 produktů ve více než 1900 variantách. Akvizicí sítě finančních poradců Bonnet.cz v roce 2014 Chytrý Honza získal více než 1 400 specialistů ve všech regionech ČR. Zakladateli portálu jsou Jiří Paták a Jakub Havrlant.


Poslední zprávy z rubriky Finanční rady:

Čt   8:00  Pronájem bytu neplatičům. Jak vystěhovat nájemníky Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)
St   0:00  Od roku 2025 nepůjde požádat o přídavek na dítě Petr Holub (MojeNebankovka)
Út   9:25  Válka o prodlužování věku odchodu do důchodu Tomáš Kadeřábek (Swiss Life Select)
Út   9:10  Dva miliony na důchod Petr Holub (Zoxo Financial s.r.o.)

Přečtěte si také:

22.12.2022Povinné ručení opět mírně zdražilo Broker Consulting (Broker Consulting)
06.03.2017Na co si dát pozor při výběru povinného ručení? Jiřina Kavková (Kurzy.cz)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688