Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  24.01.2015 16:27:08

Jak odpovědět na nejzáludnější otázky na pracovním pohovoru

Interview s potenciálním zaměstnavatelem může buď nastartovat vaši novou kariéru, nebo definitivně pohřbít všechny naděje. Mnohdy přitom o úspěchu rozhoduje pouze pár vhodně zvolených slov. Na následujících porci záludných otázek, které jsou oblíbeným nástrojem personalistů na prověření vaší pozornosti, pohotovosti a schopnosti improvizovat, byste se proto měli předem dobře připravit.

Můžete mi říct něco o svém předcházejícím zaměstnání?

Vhodná odpověď: Naposledy jsem pracoval(a) v prosperující rodinné firmě. Po nějaké době jsem ale začal(a) cítit, že již pro firmu více udělat nemůžu, a zatoužil(a) jsem po nové práci, ve které bych mohl(a) zúročit všechny vědomosti a schopnosti.

Princip odpovědi: Vždy se snažte zdůraznit pozitiva svých předcházejících zaměstnání. V případě pracovní pozice, o niž se při pohovoru ucházíte, je nejlepším argumentem hledání nových příležitostí uplatnění vašich zkušeností nebo touha podílet se na nových projektech a dalším vývoji produktů či služeb, které váš potenciální nový zaměstnavatel vyrábí a poskytuje.

Jaké činnosti nebo úkoly jsou pro vás v práci nejméně zajímavé?

Vhodná odpověď: Nemůžu říci, že by pro mě některé konkrétní činnosti byly skutečně neoblíbené. Vždy se samozřejmě najdou úkoly, které plním raději, a úkoly, které mi tolik nevyhovují. V rámci pracovních povinností si ale uvědomuji, že pro fungování firmy jsou nepostradatelné všechny bez výjimky, a tak v průběhu pracovního dne nerozlišuji mezi oblíbenými a neoblíbenými či nezajímavými úkoly. Vždy se dívám pouze na význam jednotlivých úkolů.

Princip odpovědi: S odpovědí na tuto otázku příliš nespěchejte a všechny věty, které vám přijdou na mysl, vždy nejdříve zvažte. Pokud budete rychleji mluvit než myslet, bude to takřka jistě znamenat konec vašich šancí. Spíše než o konkrétních činnostech se snažte hovořit obecně o různých typech úkolů a aktivit.

Co naší společnosti můžete nabídnout nad rámec ostatních uchazečů?

Vhodná odpověď: Jsem připraven(a) do firmy přinést odhodlání pracovat vždy na 100 %. Není pro mě rozhodující, jak obtížné úkoly jsou. Možná právě naopak, jelikož mi dokončení obtížných úkolů přináší potěšení z dobře odvedené práce. Mezi mé přednosti jistě patří analytické uvažování a snaha řešit úkoly efektivně s využitím úsporných, ale kvalitních a komplexních řešení.

Princip odpovědi: S ostatními uchazeči o práci se s největší pravděpodobností vůbec nesetkáte, vaše pozice je tedy velice ztížená. Bez ohledu na to, zda víte, či nevíte, kdo "proti vám" stojí, zdůrazněte své dobré vlastnosti a pracovní návyky. V závislosti na společnosti, ve které se o práci ucházíte, můžete zvážit i do jisté míry originální odpověď. Vždy ale mějte na paměti, že všeho moc škodí.

Jaká rozhodnutí jsou pro vás v práci nejobtížnější?

Vhodná odpověď: Nejobtížněji se rozhoduji v situaci, kdy jsem přesvědčen(a), že obě možnosti vedou ke správnému cíli. Protože jsem si podobnou zkušeností ve svém dřívějším zaměstnání prošel (prošla) několikrát, vím, že vždy existuje způsob, jak k nejlepšímu rozhodnutí nakonec dojít. Velmi se mi osvědčily například konzultace s kolegy, ve složitých okamžicích je týmová práce nenahraditelná.

Princip odpovědi: Snažte se působit jako rozhodný, ale ne zbrklý člověk. Pokud přiznáte, že se o těžkých rozhodnutích snažíte radit i s ostatními lidmi z pracovního kolektivu, svědčí to o vaší schopnosti týmové práce, která je takřka pro všechny personalisty velkým pozitivem.

Co vám v práci nejvíce vadí?

Vhodná odpověď: Pro kolegy mám velké pochopení, ale nepřekonatelnou překážkou jsou pro mě v práci lidé, kteří neplní své úkoly nebo nedodržují termíny. Celá firma je v podstatě jeden velký organismus, často říkám "hodinový strojek", ve kterém je každé kolečko stejně důležité; bez něj přestane fungovat celé soukolí.

Princip odpovědi: Nebuďte příliš kritičtí, ale alespoň jednu věc uveďte. Pokud budete tvrdit, že není nic, co by vám v práci vadilo, budete při pohovoru působit nedůvěryhodně a dost možná vám personalista neuvěří ani odpovědi na další otázky.

V jakém časovém horizontu očekáváte povýšení?

Vhodná odpověď: Domnívám se, že na otázku povýšení nelze najít univerzální odpověď. Každá společnost a pracovní pozice je jedinečná, vždy záleží na mnoha faktorech. Zcela samozřejmé je, že případné povýšení záleží na výkonech zaměstnance, a je tedy v zájmu jak jeho, tak jeho zaměstnavatele, aby odvedená práce byla co nejlepší. Nedomnívám se navíc, že by pro spokojenost zaměstnance bylo vždy rozhodující pouze povýšení. Mnohem více důrazu přikládám nabízenému pracovnímu prostředí a možnosti účastnit se na dalším rozvoji a prosperitě celé firmy.

Princip odpovědi: I taková otázka může přijít již během pracovního pohovoru, tedy v době, kdy nemáte příliš mnoho informací o tom, jak přesně systém povyšování ve firmě funguje. Zdůrazněte proto, že jste si dobře vědomi toho, že povýšení není samozřejmostí, ale je vyjádřením velkého poděkování za dlouhodobě přínosnou práci.

 

Na jaké další záludné otázky byste se měli připravit, se dozvíte na Investičním webu

Tohle do životopisu vážně nepišteTohle do životopisu vážně nepište     

Kolikrát jste se ucházeli o práci, poslali životopis, ale nikdo se vám neozval zpět? Vysvětlovali jste si to tím, že se vaše CV nedostalo do rukou pracovníka HR oddělení, případně jste se na pozici zkrátka nehodili? Omyl, na vině je často právě váš životopis. Chcete zvýšit své šance na trhu práce?  

 

 




Přečtěte si také:

22.07.2020O kolik peněz si říct na pracovním pohovoru? Orange Academy (Orange Academy)
02.02.202010 tipů, jak zrušit pracovní pohovor podle etikety Orange Academy (Orange Academy)
14.01.2020Jak se oblékat na pracovní pohovor podle profese? Orange Academy (Orange Academy)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688